Nikola Šainović služi kaznu u Švedskoj

Tanjug

23. 09. 2014. u 18:14

Bivši potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 18 godina zatvora, služiće zatvorsku kaznu u Švedskoj

Bivši potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 18 godina zatvora, služiće zatvorsku kaznu u Švedskoj, saopšteno je danas iz tog suda.

Šainović je pred Tribunalom prvobitno bio osuđen na 22 godine zatvora, a Žalbeno veće mu je 23. januara smanjilo kaznu za četiri godine. Sud je još 31. marta odlučio da osuđeni služi kaznu u Švedskoj, ali ta odluka je tek danas obelodanjena.

Optužnica je teretila Šainovića za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

Među tačkama optužnice bila su deportacija i druga nehumana dela, ubistvo i progoni na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi s namerom da prisilno raseli deo kosovskih Albanaca i promeni etničku ravnotežu pokrajine, na kojoj bi ponovo bila uspostavljena kontrola Beograda.

Zajedno sa Šainovićem bili su optuženi i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, komandant Treće armije VJ Nebojša Pavković, komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević, načelnik MUP-a za KiM Sreten Lukić i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović.

Milutinović je oslobođen optužbi, Ojdanić je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, Pavković na 22, Lazarević na 14, a Lukić na 20 godina.

Šainović, koji je bio potpredsednik Vlade od februara 1994. do novembra 2000. godine, predao se Tribunalu u maju 2002. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Marija

23.09.2014. 18:30

Odslužio je već 2/3 kazne i treba da bude pušten a ne da ide u Švedsku!Zar ovi haški inkvizitori nemaju nimalo obraza, ne samo da su ga nevinog osudili već još neće ni da ga puste ranije zbog dobrog vladanja iako je to običaj?!

D. Morrissey

23.09.2014. 18:41

Hag bi digao protiv njih optuznicu i tako i tako. Ovako ste otuzeni a niste nista uradili. Jel da ste posao obavili kako treba ili zasto vas stvarno optuzuju. Danas bi Kosovo i Metohija bilo pod kontrolom Beograda i dole nebi imao ko da proglasi nezavisnost srpske pokrajne. Sada nazalost imate ogromne kazne za nista.

covjek

23.09.2014. 19:22

@D. Morrissey - mislis ne bi nas ni bombardovali, nemoj biti naivan. Ono sto je Hitler za Jevreje, to su SAD za Srbe. SAD i Vatikan 1988. godine potpisuju saradnju. I tada krece zlo. Ili koliko su Hrvati zla nanijeli Srbima, pa ko ih za bilo sta optuzuje? Dal si mozda nekad negdje procitao kritiku na racun Hrvatske? NIsi i neces. Od 1942. do 1995. za nesto vise od 50 godina, Hrvati su istrijebili Srbe, pobili (Jasenovac, Medacki dzep, itd itd) i protjerali preko milion Srba. I sta? Nikom nista.

covjek

23.09.2014. 19:04

pa u koju EU, da udjemo? mene je sramota, vlasti koja je saradjivala sa Haskim kazamatom, posto tribunal podrazumjeva pravdu makar prividno. Pa Srbi istrijebljeni na 90% Kosmeta, poruseni crkve, manastiri, groblja, zapaljene hiljade srpskih kuca. I jedino Srbi osudjeni za ratne zlocine. Pa bolje da izvrsimo kolektivno samoubistvo da umremo ponosno, a ne ovo sto nam se radi. PItam se sta nas ceka u toj EU? Predpostavljam da ce i tamo moci da nas ubijaju bez odgovornosti. Sta ce tada da ih spreci?

Stanko

24.09.2014. 10:37

Taj treba da odgovara i pred domacim sudom za zlo koje je proisteklo zbog njegovog delovanja u vreme vlasti MS, MM !