Vesti

3

Rebalans i izmene zakona "odlažu" smanjenje plata i penzija

Autor: SA

Izvor: Tanjug

Rebalans i izmene zakona "odlažu" smanjenje plata i penzija

Izvor: Foto: Beta

Ukoliko bi, kako je rečeno, vlada odustala od donošenja jedinstvenog zakona, bilo bi potrebno, između ostalog, izmeniti Zakon o radnim odnosima u državnim organima, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju...

A za izmene postojećih zakona, kako je to nedavno ocenio i ministar finansija Dušan Vujović, biće potrebno nekoliko nedelja. 

"Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja, veći deo tereta će se usmeriti na ljude sa većim primanjima, ali to sa druge strane zahteva više posla na izmeni zakona, a time i više vreman", rekao je Vujović za TV Prva.

Izmene zakona će, naveo je, morati da prate rebalans budžeta za ovu godinu, a rebalans, koji će reflektovati smanjenje primanja ali i omogućiti ostale mere štednje, trebalo bi da se pred poslanicima nađe sredinom oktobra.

Tek tada će, prema rečima Vujovića, biti poznat i definitivan dogovor vlade o tome kako će se primenjivatio nove mere.

"Naš interni dogovor je da iskoristio rebalans i objasnimo narodu šta je potrebno, a da paralelno s rebalansom mere počnu da se primenjuju", izjavio je Vujović. 

Podsećamo da nakon usvajanja rebalansa i izmene zakona zaposlene u javnom sektoru i penzionere čeka sledeće:

Plate i penzije do 25.000 dinara neće biti smanjivane. Onima koji sada primaju 26.000 dinara penzije će biti 220 dinara niže, na 30.000 dinara umanjenjeće biti 1.100, a na 40.000 - 3.300 dinara.

Najviše penzije mogle bi da budu umanjene od 12 do 15 odsto, dok plate u javnom sektoru i to one u rasponu od 25.000 do 100.000 dinara ne bi trebalo da budu smanjenje više od 10 odsto.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran Vukov

Ako građanin nije u stanju da plati neki račun JKP sledi mu ZAPLENA IMOVINE SA IZVRŠIOCIMA. Ako država nije u stanju da isplati penziju u celosti ,onda to proglasi ŠTEDNJOM ili FISKALNOM KONSOLIDACIJOM. Da li i građani mogu da ŠTEDE NA ISTI NAČIN? Očigledno da ne mogu. Država sprovodi pravno nasilje na građanima i time prikrriva nesposobnost vlasti da koja bi morala da podnese ostavku i raspiše nove izbore. Iznosi koji se odbijaju penzionerima predstavlja DUG DRŽAVE i za ta umanjenja je dužna da IZDA OBVEZNICE sa KAMATOM. Sve drugo predstavlja čist lopovluk i ne poštovanje STEČENIH PRAVA penzionera koji su prava stekli novčanim uplatama u toku rada i za koje po Ustavu država mora da garantuje. Država je izdavala OBVEZNICE za izgradnju pruge Beograd-Bar i za prisvojenu "starudeviznu štednju" (ali bez kamate). Ova "štednja" je posledica nemoći Vlade da dobije kredite je nemože da ih vrati. Tako na ovakav način planiranim otimanjem novca se ne ZADUŽUJE i NEMA KAMATA i to je samo prvi pokušaj da i ubuduće na isti način OTIMA koliko joj treba i ostalu imovinu građana, koji više nisu u stanju da izmiriju obaveze i da tako ulaze u DUŽNIČKO ROPSTVO. OBAVEZA DRŽAVE JE DA PRIZNA DUG i da IZDA OBVEZNICE a ne da obmanjuje građane da bez ikakve garancije za prisvojena sredstva nastavi da vlada na isti način.

Plainac

Gospodine Vujoviću, često se spominje da je povećanje penzija uzrok manjka u budžeti i zaduživanju.Dali ste vi, ako nisu znali da izračunaju ostali članovi Vlade, izračunali da 100.000 nepotrebnon zaposlenih partskih kadrova državu koštaoko milijardu ipo evra godišnje, a da je izvršeno povećanje penzija moglo da košta najviše oko 650 miliona evra. Dokle sa prodavanjem magle građanima i dali iko sme da dirne namnoženu partisku birokratiju.Zbog ugleda koji imate, ne dozvolite da vas pretope u nedefinisanu masu kojoj je vlast jedini životni cilj.Prihvatili ste vruć krompir i izborite se da se nepotrebno uvećana administracija smanji bar za 50.000 radnih mesta i eto vam manjih izdataka budžeta za oko 700 miliona evra godišnje.

GP

E to ste gospodo stvarno "dobro" smislili. Ono domacinstvo koje ima od mesecnih primanja samo penziju, recimo, od 45 000 dinara imace umanjenje od preko 4000 dinara, a tamo gde u kuci imaju dve penzije od 25 000 dinara i dalje ce imati mesecno 50 000 dinara. Plate do 100 000 dinara 10%, kao penzija os 50 000. Stvarno, imate li 2 grama mozga?