Šta je Noć istraživača i šta očekivati 26. septembra?

Noć istraživača je manifestacija koja se širom Evrope, pa i u Srbiji organizuje sa ciljem da zainteresovanima svih uzrasta na dostupan i interesantan način približi taj svet koji je većini stran.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

15:38

Default images

Takođe, pored cilja da afirmiše nauku i istraživače, ova manifestacija može i da podstakne mlade na istraživačko-naučnu karijeru kroz niz besplatnih programa koji će biti održani u petak 26. septembra od 17 do 23 sata.

Ove godine Noć istraživača će biti održana u devet gradova Srbije: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Pančevu, Jagodini i Ćupriji i u pet ruralnih područja.

Svi najavljeni programi su novi, atraktivni, interaktivni i što je važno prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno usko-stručno obrazovanje, ocenjuju organizatori.

Međutim, to nije sve, jer će te večeri Srbijom krstariti i naučni kombiji kojima će 50 mladih istraživača dovesti najbolje od Noći istraživača u ruralna područja. Oni će obići Bačko Dobro Polje, Veliko Središte, Vranovo, Sićevo i Svilajnac gde će meštanima tih mesta pokazati set ekperimenata.
Novosađane očekuje crtanje naučnika, zatim interaktivni naučni eksponati, predstave "Šetnja kroz sunčev sistem", "Zvuk fizike", naučni performans, kviz, ali i rok koncert.

Istraživači u Nišu imaće priliku da zakorače u ledeno doba kroz hemijske eksperimente, posmatraju erupcije živih vulkana ili da se potpišu nevidljivim mastilom u pravoj forenzičkoj laboratoriji.

Kragujevac ove godine prvi put učestvuje u ovoj manifestaciji, a posetioci će moći da vide kako su se kontinenti kretali kroz našu prošlost i otkuda baš na ovom mestu gde smo ih mi zatekli. Moći će da dožive vatreni tornado ili da otkriju kako je jedna mana našeg savršenog oka doprinela stvaranju filmova koje volimo.
Foto: Promo Noæ istraživaèa
Prvi put ove godine u Noći istraživača učestvuju i Jagodina i Ćuprija, gde će biti postavljeni jedinstveni vremeplovi koji će posetioce odvesti na put od doba dinosaursa preko velikih prirodnih katastrofa, istorije pisane hijeroglifima pa sve do danas.

Što se tiče Beograda naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti dočekivaće posetioce na Trgu Republike, u bivšoj robnoj kući Nama, duž Knez Mihailove, u dvorištu Rektorata, u Studentskom parku, Pedagoškom muzeju, Galeriji fresaka i u Ušće šoping centru.
Knez Mihailova će to veče postati mapa sa tajnim lokacijama, spremna za lov na blago. Najmlađi posetioci pozvani su da ponesu svoju avanturističku opremu i zajedno sa naučnicima reše zadatke.

U bivšoj robnoj kući Nama posetioci će dobiti recepte i savete za zaljubljivanje u biologiju, robotiku ili matematiku, a tu ih očekuje i naučno-istraživačka bina sa pravim bioskopom-mikroskopom i naučnicima koji su spremni da sve posetioce puste u svoj svet i razbiju sve mitove koji o njima postoje.

U RK Nama biohemičarka Anđelka Vučetić Dragović govoriće o načinima na koje se nauka i znanje upotrebljavaju u borbi protiv kriminala i podeliće svoje iskustvo iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije.
Foto: Promo Noæ istraživaèa
Dvorište Rektorata Univerziteta postaće reciklažni kvart. Svi radoznali saznaće kako od otpada mogu da nastanu brojni korisni predmeti kao i odevni i modni detalji.

Ušće šoping centar biće istraživačka zona za najmlađe znatiželjnike i školarce željne takmičenja i mozgarenja.

Naučnik iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Vladimir Jovanović najavljuje da će posetioci Francuskog instituta moći da nauče više o drevnim društvenim igrama, kao što su goa i mankale.

Uz još mnogo toga građani će biti u prilici da se voze Naučnim autobusom koji će kružiti od Slavije do Studentskog trga.

Noć istraživača je finansirana iz programa "Horizont 2020" koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: