Srbija glanca tuđe oružje

R. DRAGOVIĆ

20. 09. 2014. u 19:57

Propast fabrika domaće namenske industrije umnogome je osetila i vojska. Akumulatore za borbene avione proizvodili smo u Valjevu

Propast fabrika domaće namenske industrije umnogome je osetila i vojska. Akumulatore za borbene avione proizvodili smo u Valjevu


MIGOVI Vojske Srbije leteli bi i bez ruske donacije da je u životu valjevska fabrika „Krušik - Akumulatori“. Ova firma koja je 2007. godine neuspešno privatizovana, u lepezi svojih proizvoda imala je i akumulatore za borbene avione kojima je snabdevala vojnu avijaciju. Ministar odbrane Bratislav Gašić juče je zato najavio ukidanje privatizacije te fabrike.

- Rešavanje problema „Krušik - Akumulatora“ zadatak je za period koji predstoji - rekao je ministar odbrane. - To je bitno ne samo za Vojsku, već i za Valjevo, jer će to pomoći otvaranju novih radnih mesta.

Zaposleni u „Krušik - Akumulatorima“, jedinom proizvođaču nikl-kadmijumskih baterija za vojsku, policiju i železnicu u jugoistočnoj Evropi ne rade skoro dve godine, posle dopisa radnika Agenciji za privatizaciju da su vlasnici te firme davali lažne podatke o isplati zarada. Raskid privatizacije sa trenutnim vlasnikom fabrike, beogradskom „Euro Balkan korporacijom“, odobren je još u novembru prošle godine, ali još nije sproveden u delo.

Ovo valjevsko preduzeće, koje je svojim propadanjem prizemljilo vojnu avijaciju, samo je jedno u nizu domaćih kompanija koje su nekada bile temelj odbrambene moći države. Na tom spisku, osim fabrika, su i brojni vojni i civilni zavodi koji su ili u stečaju ili se bore za goli život.

PILOTSKA KOŠULjA IZ BANGLADEŠA TKANINA od koje je sašivena službena avijatičarska košulja izrađena je u - Bangladešu. Na tržištu se, ipak, pojavio i niz novih privatnih preduzeća koja se vojsci poslednjih godina nameću kvalitetom svojih proizvoda. Problem je, međutim, manjak para u vojnom budžetu, zbog čega su intendanti prinuđeni da kupuju jeftinije proizvode.

- Raspadom Jugoslavije naša vojska je bila prinuđena da potraži nove proizvođače opreme, jer su stari ostali rasuti u bivšim republikama - kaže pukovnik u penziji Velimir Rogač. - Veliki udarac i za sistem odbrane pretrpljen je neuspešnom privatizacijom nekadašnjih državnih preduzeća, od kojih su mnoga vrlo brzo ili propala ili promenila delatnost. Time je izbor dodatno sužen.

Ministarstvo odbrane uvezlo je 2011. godine padobrane iz inostranstva za Specijalnu brigadu. Ovaj korak je bio neminovan, jer je na fabriku „Kluz“ odavno stavljen katanac. Reč je o gotovo zaboravljenom gigantu koji je do 1990. godine proizvodio više od 44.000 pilotskih, desantnih, rezervnih i školskih padobrana.

Slučaj prizemljenih „migova“ samo je jedan dokaz teškom stanja u vojnom vazduhoplovstvu. Fabrika „Utva“ u Pančevu, do sklapanja posla proizvodnje aviona „lasta“ bila je na rubu propasti. U nezavidnoj poziciji je i Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ u Batajnici, čiji je obim posla na istorijskom minimumu.

Tipičan je i primer tekstilnog kombinata „Ljubiša Miodragović“ iz Prijepolja, koji je bio poznat po izradi vojničkog platna, cerada i šatorskih krila, kojima je snabdevao celu JNA. Ova fabrika posle stečajne agonije i nekoliko pokušaja oživljavanja, izbrisana je sa spiska vojnih dobavljača. Sličnu sudbinu doživeo je niz proizvođača elektronskih komponenata za artiljerijske borbene sisteme, ali i „Miloje Zakić“ iz Kruševca, koji je decenijama bio glavni vojni snabdevač RBHO odelima i zaštitnim maskama.

Današnje vojničke uniforme, prepoznatljive po digitalnoj šari, šiju se u fabrici „Jumko“. Iako vojnici i oficiri imaju niz primedaba na njen kvalitet, vranjska kompanije gotovo je jedina u državi koja još odoleva. Sa tržišta, ali i iz kruga kooperanata oružanih snaga nestao je niz preduzeća koja su se decenijama bavila proizvodnjom vojničkih uniformi - „Kluz“, „Ineks ukus“, „Železničar“, „22. decembar“...

UVOZIMO I PUŠKE

VOJNI vrh Srbije često ističe značaj fabrika namenske industrije za privredu Srbije. „Prvi partizan“, „Zastava oružje“, „Sloboda“, poznati su širom sveta po kvalitetu oružja i municije koje proizvode. Njihov asortiman, međutim, zaostaje za svetskim trendovima. Iako je Vojska Srbije dobro snabdevena domaćim dugim i kratkim cevima, pojačanje traži i u inostranstvu. Iz sveta su 2008. godine stigle automatske puške „hekler i koh“, snajperi „sako“, dalekometke „baret“, puškomitraljezi „herstal“...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

duca

20.09.2014. 20:17

Stekao sam utisak da smo dobili domaćinsku Vladu .Možda mogu ispraviti nečije gluposti jedino nam ostaje da se nadamo.

clan biblioteke

20.09.2014. 21:05

E konacno se neko setio da smo postojali i bili vredni paznje.Ajde sad ispeglajte svu nepravdu i preme radnicima i prema vojsci i drzavi.

Srdj

20.09.2014. 21:26

@clan biblioteke - Ajd sad malo glavu da ukljucimo. Nisu te firme propale zbog raspada zemlje (korupcija se podrazumve, pa je ne pominjem narocito) vec zbog prestanka komunikacije sa svetom. Pre 91. smo prodavali svima od Namibije do Indokine, a posle toga nikome. Sta ce nam fabrika padobrana ili ne znam cega, kad ona na godisnjem nivou moze da proizvede par stotina komada, vise nasoj vojsci ne treba. Zasto onda uposliti radnike. A vsetu da prodamo ne mozemo jer kvalitetom ne umemo da pariramo. Na zalost.

Realista

20.09.2014. 22:04

@clan biblioteke - @Srdj: E " Kluz" padobrani subili dobro poznati u svetu po svom dizajnu i kvalitetu . Cak i nakon sankcija i bombardovanja ogroma vecina indrustrije je jeos uvek mogla da se oporavi. Medjutim nakon tzv "privatizacije" To nije moguce za 90% njih! Fabrike su kupljene i rastavljene, prodate u staro gvozdje!? Vredne industrijske linije su iznete iz drzave !? Vredna dokumentacija bacena u " papir servis"?! Zelite li jos neki podatak?

Srdj

20.09.2014. 23:33

@clan biblioteke - A ko je to kupovao od "kluza" posle 1991? Znas, narduzba od pedeset padobrana je sica i nije vredna spomena. Mi smo ratom u SFRJ izgubili nesvrstane, pogotovo islamske zemlje. TEK ONDA dolazi privatizacija i sa njom svi ovi poslenici velikih korporacija sa Zapada koji su DOKUSURILI privredu. Ali, ona je VEC BILA ruinirana.

Realista

21.09.2014. 00:14

@clan biblioteke - @Srdj: Gubitak trzista je jedno a unistenje citavih grana industrije je nesto sasvim drugo! Srbija je od 1960tih godina od poljoprivredne postala industrijska zemlja. Danas industrije nema a poljoprivredna proizvodnja je na nivou 1910 godine?! Kakvi nesvrstani, kakvi padobrani ? Mi sada ni za 20 godina ne mozemo da se vratimo na nivo proizvodnje iz 1989. Sto je najgore vise nemamo iskustvo ni "know-how" .Eto vraceni smo u XIX vek i to ne sankcijama vec dobrovoljnom "privatizacijom" !

tomo

20.09.2014. 21:12

Privatizacija, uvozni lobi i pohlepa je sve uništila. Fabrika akumulatora u Somboru je bila najbolje preduzeće u Srbiji. A sada? Zna se uvozimo akumulatore. Imali smo domaći traktor, proizvodnju svih komponenti za njega u Srbiji.A sada toga više nema. I tako sve redom. Za sve smo mi isključivi krivci.

Srozavanje

20.09.2014. 21:12

Sistematsko i višegodišnje uništavanje Srbije pored svih ostalih sektora nije mogla da izbegne ni naša vojska koja je bila možda i prvi cilj tog planskog uništavanja,automatski i naša namenska industrija .

mile969

20.09.2014. 21:44

Sve mi jasno zašto su propale neke firme, ali mi nije jasno kako ne znaju da sašiju uniformu i izaberu pravi materijal. Valjda su mogli da rašiju Američku ili Rusku uniformu i da je malo prerade, imao sam skoro priliku da vidim Hrvatsku vojnu jaknu koja je urađena veoma kvalitetno i dobro skrojena. A i šara M10 im je smešna, ono kao snimana iz aviona pa uzeta za štampu a ustvari je ista ona stara

GRU

20.09.2014. 21:47

Kakvi smo nismo bolje ni zaslužili , uništiše sve neće ostati ni kamen na kamenu.

Mile

20.09.2014. 22:01

Kupio sam jednom akumulator fabrike iz sombora i nikad vise, toliko o kvalitetu najbolje fabrike. ne treba se zanositi glupostima. imali smo mileta dragica pa smo njega unistili iako je pravio sigurno bolje uniforme i slemove.

draganche

21.09.2014. 08:51

@Mile - Pricamo o akumulatorima iz fabrike Valjevo u kojoj su se LICENCNO proizvodili akumulatori za avione. Zasto je ispao problem sa akumulatorima? Nasi hteli da kupe Indijske aku. od fabrike koja nema licencu posto su jeftiniji od Rusa ALI onda Rusi nece da garantuju za avion :) Dzabe im tender kad mogu samo od Rusa da kupe akumulatore :D Smisljeno i namerno unistavanje vojske da bi na kraju ostali bez avijacije a vosjka da se svede na M70 i hamer dzipove od tehnike.

Army

21.09.2014. 09:35

@Mile - Mile to sa akumulatorima iz Sombora nema nikakvih dodirnih tacaka sa ovim iz Valjeva. Ta je fabrika je pravila specijalne baterije (namenske) za siru upotrebu u Vojsci i policiji i bili su poznati po kvalitetu i trajnosti. Izvozili su se u mnogim zemljama koje su koristile vecinski Rusko i Jugosl. naoruzanje i opremu jer su bili jeftiniji a nisu zaostajali u kvalitetu kao i mnogi proizvodi namenske vojne industrije koje na zalost vise nema. A kome je to odgovaralo to je pitanje za nekog drugog?

sone

20.09.2014. 23:48

A sta ce nam akumulatori kada ni avione nemamo.Imamo poluraspadnutemigove,neke orlove,galebove,jastrebove itd.....Pa, mi nemamo ni vojsku.Imamo neke profesionalce koji se obucavaju da "odrzavaju mir u svetu",a nas vrhovni komadant kaze:"Srbija nece nikad vise ratovati."Zato nam pojugu Srbije nicu spomenici OVK ko pecurke, a to je takozvana KZB.Da nas sad ustase napadnu mi pred njih mozemo da izadjemo samosa vilama i grabljama.

4c

21.09.2014. 05:40

...a da se sjete Rusije i iskoriste ove probleme sa Ukrajinom.Kolko sam procita oni su za Ruse proizvodili puno tog.Ocigledno je da mi ne moremo sami,ali...........vladari kazu da smo nesvrstani,e tad ne kukajte.

Srdjan Grkovic

21.09.2014. 09:48

gde god dobru fabriku u srbiji nađeš ti je uništi da bi posle sve to što smo proizvodili uvezli

DUNGA

21.09.2014. 10:21

vojna industrija, ako nemaš izvoz 80% proizvodnje je neodrziva. a konkurencija je u svijetu prevelika, proizvodnja uniformi nekako je i odrziva iz razloga što je to potrošna roba, dok sve ostalo traje po 30-50 g i onda kada se čovjek zamisli da u proizvodnju 1 tenka moraš uloziti oko 1,5 - 1,9 mil eura , a na trzištu se moze nači tenk za vrijednost od 1,5 - 2 mil eura, čemu onda proizvodnja. i još kako se tehnologija mijenja to su silni novci potrebni za ulaganje u tvornicu i edukaciju radnika.

tragac

21.09.2014. 22:50

@DUNGA - Onaj ko proizvodi zna i da odrzava sredstvo a u svom radnom veku odrzavanje sredstva kosta mnogostruko vise nego novo ako nemas sopstvenu logistiku , a ako ga jos nekom i prodas napravio si odlican posao. Najskuplje je kad neznas i nemas jer se danak placa glavama. Neznam odakle ti taj stav da moras da izvozis 80% jer je to notorna neistina.

Шнајдерка

21.09.2014. 12:17

Не знају Срби да шију униформе? "Украс" из Смедерева је осамдесетих година шио униформе и опрему за либијску и ирачку армију, извозио Европи ХТЗ опрему, а још тада (у СФРЈ!) производио за ЗАПАДНУ Немачку! Плате запосленик (основна школа, занат и средња кројачка школа) биле су веће него плате инжењера у МКС! Фирма је свесно упропашћена, продата, препродата и нестала...

bambi

21.09.2014. 13:46

Bilo bi veoma korisno za drzavu obnoviti neke od specijalizovanih fabrika medjutim odakle obuceni kadrovi?stari su otisli u penziju ili su pred njom,oboleli itd...Ovakvi poslovi zahtevaju maksimalnu ozbiljnost,trud da se nauci i zalaganje na poslu da bi se doslo do kvaliteta proizvoda sto je tesko dostici sa mladjom generacijom koja samo vice opousteno.iz mog iskustva od deset mladjih kolega 2-3 ce uraditi onako kako im se kaze i kako treba bez obzira na visinu plate ili kaznu.