Poštar pretio, komšija ga ubio

J.D.Lj. - N.B.

20. 09. 2014. u 17:09

Moguć obrt u istrazi posle zločina u kom je Vladimir Anđelković usmrtio Ivana Grčića. U tužilaštvu priznao zločin. Pucao u samoodrbani? Ubicu otac odvezao u policiju

VLADIMIR Anđelković, koji se preksinoć predao policiji, na saslušanju u Višem tužilaštvu u Beogradu, juče je, kako saznajemo, priznao da je iz lovačkog karabina ubio komšiju, poštara Ivana Grčića. Prema nezvaničnim informacijama, Anđelković je, kako tvrdi, ubistvo počinio u samoodbrani, pošto su se on i Grčić, prethodno potukli.

Na predlog tužilaštva, koje vodi istragu, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, doneo je rešenje o pritvoru do 30 dana. Odluka je doneta zbog visine zaprećene kazne i opasnosti da bi Anđelković, boravkom na slobodi, mogao da utiče na svedoke.

Meštani Zaklopače i dalje su u neverici da se ovako nešto, uopšte, moglo dogoditi u njihovom selu, koje slovi za jedno od mirnijih u okolini Beograda.

Po selu kolaju različite priče o tome šta je dovelo do ovako svirepog zločina. I, dok jedni, imaju samo reči hvale za ubijenog Ivana Grčića, drugi pak tvrde da on i nije bio baš tako smeran mladić kao što se verovalo.

Porodica osumnjičenog Vladimira Anđelkovića, tvrdi da je njihov sin, odnosno brat, bio primoran da se brani, te da je iz straha i zbog pretnji, učinio ono najgore - ubio.

- Velika je tragedija za obe porodice. Znam da je moj sin od Grčića uzeo 10.000 evra da zajedno, u Italiji, kupe poljoprivrednu mašinu koju bi potom preprodali. Međutim, kada ju je moj Vlada pregledao, ustanovio je da ne valja. Hteo je odmah da vrati novac Grčiću, ali mu je ovaj rekao da ne žuri. Kada je odmaklo vreme, Grčić je došao po novac i tražio i kamatu. Tako je sve počelo - govori Boža Anđelković, Vladimorov otac.

SAHRANA TELO stradalog Grčića juče je, posle završene obdukcije, dopremljeno u njegovu porodičnu kuću, u Zaklopači, gde su juče stigli i njegova majka, sestre i braća iz Crne Gore. Sahrana je danas, na seoskom groblju.

Po njegovom kazivanju, Anđelkovići su prodali dva traktora i novac dali Vladimiru da ga vrati Grčiću.

- Pre dva meseca mi je rekao da decu i njegovu ženu sklonim, jer dobija pretnje. U sredu uveče, kad sam otišao kod njega, Vladimir je bio sav izgubljen, a na oku je imao veliku modricu. Kazao mi je da je morao da ubije Ivana, jer mu je ovaj pretio da će nauditi njegovoj deci. Konkretno, te večeri je došao kod njega u kuću i rekao da će pozvati svoju ekipu i naplatiti dug. Šta se tačno tamo desilo, ne znam. Ali, posle svega što mi je Vladimir ispričao, mlađi sin i ja smo ga odvezli u policiju, gde se predao. Tokom vožnje ka policijskoj stanici, Vladimir mi je rekao da je Grčiću vratio 6.000 evra, a da je za kamatu dužan oko 14.000 evra. Priznao mi je i da više nije mogao da izdrži pritisak i da je zato to uradio.

S druge strane, rodbina, komšije i prijatelji stradalog Grčića, koji tvrde suprotno - da je Anđelković ubio komšiju zbog duga, ali da mu ovaj, s obzirom na to da je bio „duša od čoveka“, nikako nije pretio, niti tražio glavnicu duga, a kamoli kamatu:

- To je nemoguće! Pa, Ivana su svi znali i voleli u selu. Koliko je samo puta pozajmio komšijama novac, pomagao kad je trebalo na njivi ili u bilo kom poslu i nikad za to nije uzeo ni dinara. To se dete, zajedno sa svojom bakom Smiljkom, koja ga je odgajila od kilo mesa, namučilo u životu. I sad, kad je trebalo da stane na noge, da ga tako ubiju - kaže jedan od rođaka stradalog Ivana Grčića.

BACIO LEŠ

KAKO „Novosti“ nezvanično saznaju, Vladimir Anđelković je tri puta pucao u Ivana Grčića. Jedan od metaka pogodio ga je u stomak, što je bilo smrtonosno. Anđelković je Grčićevo telo, posle ubistva, uvio u ćebe i stavio u džak, koji je bacio u šumarak, na ulazu u naselje Zaklopača iz Vrčina, na svega nekoliko metara od glavnog puta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

februar2006

20.09.2014. 18:57

Ivane,mladosti i nevinosti moja.Nisi ovo zasluzio.Pocivaj u miru i neka te andjeli cuvaju a ja cu te zauvek cuvati u svom srcu :'(