Читај ми!

Napredak u svim oblastima saradnje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović konstatovali su da je u saradnji dve vlade postignut napredak, ali da ona može da bude još bolja i jača. Vučić najavio ukidanje rominga u pet zemalja regiona.

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske dogovoreno je formiranje Koordinacionog tela koje bi se bavilo zajedničkim razvojem poljoprivredno-prehrambene i industrijske proizvodnje, prenosi Tanjug.

"Dogovorili smo se danas da formiramo Koordinaciono telo koje bi činili ministri privrede, poljoprivrede, trgovine... za pripremu zajedničkog razvoja proizvodnje i preradu i poljoprivrednih i svih drugih proizvoda i mogućnosti zajedničkog izlaska na treća tržišta", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Željkom Cvijanović u Palati Srbija.

Kako je rekao, time postižemo komparativnu prednost u odnosu na neke druge. Premijer je dodao da smatra da će to telo imati veoma značajnu ulogu u podizanju proizvodnje, pre svega poljoprivredne, ali i industrijske i na teritoriji Srbije i RS.  

Vučić je naveo da se uspelo do sada da je u mnogim oblastima postignut napredak, ističući da se danas razgovaralo i o osiguranju i prekograničnom osiguravanju, o svim infrastrukturnim objektima.

Kako je naveo, konstatovano je da sve što je dogovoreno u vezi sa mostom Bratunac–Ljubovija ide svojim tokom, a da bi morale da se pojačaju aktivnosti na pruzi Priboj–Rudo, gde nisu zadovoljni ni on ni premijerka Cvijanović.

Vučić je rekao da je pri kraju i rešavanje problema staničnih linija za linijske autobuse i u Srbiji i u Srpskoj.

"Dobili smo izveštaj kako i na koji način se novac građana Srbije troši u RS za dve škole – u Doboju i Šamcu", rekao je Vučić i dodao da se u Doboju uskoro završavaju radovi, a da se očekuje da će u Posavini velika i moderna škola – koja će nositi ime Srbija, biti potpuno izgrađena do maja sledeće godine.

Prema njegovim rečima, tema razgovora je bio i projekat vezan za donji tok Drine, ali i drugi zajednički projekti.

Konstatovan je napredak u skoro svim oblastima, ali i uverenje da sve može da ide još brže, bolje i jače i da će tako biti u narednom periodu, rekao je premijer koji se zahvalio ministrima iz RS što su došli u Beograd i poželeo im da se osećaju kao kod svoje kuće. 

Premijerka Cvijanović je zadovoljna efektima zajedničke sednice sa Vladom Srbije, posebno predvidivošću vremena realizacije svih dogovorenih i započetih projekata.

Cvijanovićeva je, uz zahvalost premijeru Vučiću i Vladi Srbije, na konferenciji za novinare rekla da su na sednici analizirani preduzeti projekti i da se sada tačno zna, kako je rekla, u kojem pravcu se krećemo.

Reč je pre svega o infrastrukturnim projektima – izgradnji mosta Ljubovija–Bratunac, železničke pruge Rudo, saradnji ministarstava saobraćaja, ali i prenosa vlasništva kada je u pitanju pruga Šid, objasnila je Cvijanovićeva.

Uverena je, kaže, da će rešenja biti doneta u kratkom roku. Prema njenim rečima, bilo je reči i o nekoliko veoma važnih sporazuma u oblasti poljoprivrede koji podrazumevaju čvrstu saradnju relevantnih institucija i subjekata.

Srpska je, rekla je Cvijanovićeva, izrazila opredeljenost za zajednički projekat Podrinje, u koji se, kako je rekla, uklapaju svi predviđeni projekti, ali i izgradnja mosta Bratunac–Ljubovija, zatim projekat "Srednja Drina", kao i izgradnja Andrićgrada.

Pre početka sednice Aleksandar Vučić i Željka Cvijanović sastali su se u Palati Srbija, a po završetku zajedničke sednice potpisano je nekoliko sporazuma.  

Početkom septembra premijer Vučić i predsednik RS Milorad Dodik dogovorili su se da se u bliskom periodu održi zajednička sednica dve vlade.

Tada je dogovoreno i unapređenje privredne saradnje u skladu sa Zakonom o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i Republike Srpske, a posebno u oblasti poljoprivrede i građevinskog sektora.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво