– Na sastanku sa predstavnicima ministarstava pravde i finansija nije ništa dogovoreno, tako da se štrajk advokata u Srbiji nastavlja, izjavio je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.


„Ne mogu da kažem da je do bilo kakvog pomaka došlo. Oni razmatraju, mi razmatramo, oni imaju svoju stranu, mi imamo svoju“, kazao je Đorđević za agenciju Beta.

Podsećamo, u julu su advokati takođe štrajkovali, a ovaj vid protesta prekinuli su nakon što je formirana šestočlana komisija, koja je trebalo u septembru, kada se završi letnja pauza i godišnji odmori, da nastavi rad.

Sada pregovarački format – da li je i dalje reč o nekom telu u kome učestvuju predstavnici advokatskih komora i Ministarstva finansija, nije poznat. Pretpostavlja se da je reč o razgovoru predstavnika advokata i ljudi iz dva ministarstva.

Advokati zahtevaju smanjenje osnovica za paušalno oporezivanje, tvrdeći da su neopravdano povećane i za 300 odsto. Ističu da je otežan i onemogućen kontinuiran rad advokata zbog višestrukih reorganizacija sudova i zbog smanjenja obima posla nakon uvođenja novih profesija javnih beležnika, izvršitelja i posrednika u prometu nepokretnosti.

Dalje traže da se po hitnom postupku izmene odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa. Takođe, povukli su sve svoje predstavnike u komisijama, radnim grupama I drugim radnim telima, a od advokata koji su izabrani u Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca traže ostavke.

Advokati su zahtevima dodali i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Od interesantnih sudskih procesa za javnost, zbog štrajka advokata, juče je odložen početak suđenja članu organizacije SNP Naši Ivanu Ivanoviću. Proces se vodi zbog objavljivanja na internetu spiska „30 najvećih srbomrzaca“ u Višem sudu u Beogradu. Sledeći termin za suđene određen je 30. oktobar.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal podnelo je optužni predlog protiv Ivanovića jer je na sajtu SNP Naši krajem marta ove godine objavio spisak „30 najvećih srbomrzaca izdajnika među javnim ličnostima“. Optužnim predlogom Ivanović se tereti za krivično delo rasna i druga diskriminacija.

Tokom istrage Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saslušalo je brojne ličnosti pomenute na Ivanovićevom spisku. O svojoj ugroženosti spiskom pored ostalih su svedočili „srbomrzci“ glumica Mirjana Karanovića, njen kolega Nikola Đuričko, reditelj Gorčin Stojanović, bivši savetnik predsednika republike Nebojša Krstić, Srbijanka Turajlić, pokojni Mirko Đorđević i drugi… Ivanović je bio uhapšen 7. aprila, ali je nakon dva dana pušten iz pritvora pošto je usvojena žalba njegovog advokata na rešenje o određivanju pritvora.

LaŽne dojave o bombi

Palata pravde u Savskoj ulici i Treći osnovni sud u Novom Beogradu evakuisani su zbog anonimne dojave o bombi. Kako su prenele agencije, dojava je upućena telefonskim pozivom na centralu Palate pravde juče prepodne. Svi zaposleni i građani evakuisani iz objekata, tokom kontradiverzione provere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari