Ni teški kriminalci ne mogu u pritvor!

V. Crnjanski Spasojević

18. 09. 2014. u 13:07

Zbog štrajka više od 8.000 advokata, celokupno srpsko pravosuđe od juče je u potpunoj blokadi. Svi kojima je zaprećena kazna od preko osam godina zatvora neće moći da ostanu iza rešetaka. U Beogradu već otkazano više hiljada suđenja

ADVOKATI za sve vreme dok traje štrajk ne smeju da ulaze, niti da borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili organa uprave po bilo kom osnovu, navodi se u uputstvu sa kojim je Advokatska komora Srbije upoznala sve branioce u zemlji, koji su od juče u obustavi rada.

To, praktično, znači da svi oni koji su privedeni zbog dela za koje je zaprećena kazna veća od osam godina zatvora, a za koje je neophodna odbrana, neće moći da ostanu u pritvoru, upozorava predsednik AKS Dragoljub Đorđević. Ovo, koliko god zvučalo apsurdno, ne važi za one koji su počinili sitnija dela za koja je zaprećena kazna do osam godina. Tako će ozbiljni kriminalci za vreme štrajka biti na slobodi, a sitni lopovi u pritvoru!

Advokati takođe neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i pretrese pred sudovima, neće pristupati pred tužilaštvom u istražnim postupcima i postupcima pregovora u vezi sa primenom oportuniteta ili sporazuma o krivici, i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima, stoji dalje u uputstvu.

Tako će, praktično, celo srpsko pravosuđe, odnosno cela jedna grana vlasti, do daljeg biti u blokadi. U protest se uključilo između 8.000 i 8.500 branilaca širom Srbije, od čega oko 3.800 iz Beograda. Beogradski pravni zastupnici su u štrajku od prošle srede, a za nedelju dana otkazano je više hiljada suđenja!

Prema rečima Dušice Ristić, portparolke Višeg suda u Beogradu, samo pred ovim sudom juče je u krivičnom odeljenju odložen glavni pretres u 37 krivičnih postupaka, a u posebnom odeljenju (za organizovani kriminal) četiri krivična postupka. Prvih dana štrajka, ovaj broj je bio daleko veći.

PUSTA PALATA PRAVDE

ZAKAZANA ročišta u kojima je obavezno prisustvo branilaca odlažu se do daljeg u beogradskoj Palati pravde, koja je juče bila skoro prazna. Sudije odlažu ročišta i na molbu optuženih koji ne moraju da angažuju branioce, ali to ipak žele. Održavaju se samo suđenja u kojima okrivljeni nemaju pravne zastupnike. J. N.

Osim enormnih poreza, advokate ljuti Zakon o javnom beležništvu i notari koji su počeli da rade 1. septembra.

- Advokatima je zakonom sada zabranjen posao koji „hiljadu godina“ obavljaju, a stotinak javnih beležnika treba da uradi ono što dnevno radi nekoliko hiljada advokata. Dešavalo se da za strane investitore kod sastavljanja kupoprodajnih ugovora radi tim od tridesetak advokata. Kako će to sada obavljati jedan notar? - upitao se Đorđević, i upozorio da će doći do potpunog kolapsa pravosuđa.

ZAHTEV: NOTARI SAMO DA OVERAVAJU

BRANIOCI traže da se izmene odredbe Zakona o javnom beležništvu tako što će se propisati da sva pismena koja sačini advokat i na njih stavi svoj pečat, javni beležnici samo overavaju. Đorđević je naglasio i da su advokati uvereni da će šteta koju građani trpe zbog njihovog protesta biti manja od štete koju bi ubuduće trpeli u slučaju primene, kako kažu, protivustavnih rešenja o notarima.

Pravni zastupnici zahtevaju i da osnovica za paušalno oporezivanje i obračun doprinosa advokata bude za deset odsto manja od osnovice koja je utvrđena za svakog advokata u 2013. i da to bude rezultat „objektivnih merila“.

Tokom obustave rada oni će dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo one radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova (kada preti zastarevanje).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Dacha PFC

18.09.2014. 13:34

Oprezovati ih sa 20% . Oduzeti svima licencu ko strajkuje i zaposliti mlade pravnike .

Perun

18.09.2014. 20:26

@Dacha PFC - Nisi znao da advokate niko ne zapošava? Da su advokati privatnici koji pune budžet ove države? Mladi pravnici mogu da znaju isto koliko i ministar

Dacha PFC

19.09.2014. 08:14

@Dacha PFC - Ajde probaj da pročitas još par puta šta sam napisao pa možda i shvatiš.Sto ne kažete u čemu je problem sa porezom , naplaćuju izlazak na ročište po 100 eura a ovamo plaćaju paušalno porez . Perune Perune ..... izracunaj koliko uzimaju para a ne uplaćuju porez ...

Perun

19.09.2014. 10:36

@Dacha PFC - A od koga da naplate po 100 evra za izlazak na sud? Ljudi ne plaćaju prevoz 3.000 dinara jer nemaju, al će zato svi da daju 100 evra advokatu..to može samo kod tebe u bajci

Dacha PFC

19.09.2014. 13:24

@Dacha PFC - Tvoje neznaje je ogromno idi pa pitaj kolko će ti uzeti za ročište ili za neki papir što će ti napisati .... A pritom država nema uvid koliko će ti uzeti para advokat ... Informiši se o cenama i paušalnom oprezivanju pa će ti biti neke stvari jasnije.

Владимир

18.09.2014. 14:16

Какво спиновање... Где је одговорност власти која се на време није споразумела са људима?!

Deki

18.09.2014. 14:17

Potpuni kolaps pravosuđa! Tako to izgleda, kada se šarlatani, ne svojom krivicom, dohvate ozbiljnog posla, kakav je vođenje jedne države! Uveli su notare, kako bi imali veću kontrolu i naplaćivali građanima usluge, desetostruko više nego do sada!

DraGan

18.09.2014. 14:32

Puna podrska AKS i svima u strajku. Narod je glasao zbog obecanja da ce se otvarati radna mesta i povecavati proizvodnja a ne udarati namet na vilajet onima koji rade dok, pak, partijski kadrovi na fantomskim radnim mestima i dalje sisu krv ovom narodu!

Pokrenuti odgovornost

18.09.2014. 14:44

Ministar da podnese ostavku. Reformski zakoni da se opozovu i ponište. Reforme ne valjaju.

srki

18.09.2014. 17:07

Kriminalci i ne sede u pritvoru. Njih odmah nase korumpirano sudstvo pusti " da se brane sa slobode"

Jon T

18.09.2014. 23:13

zašto nisu smislili da pri svakoj advokatskoj kancelariji bude po jedan notar koji ce raditi za drzavu a od procenta koji ce mu placati advokat ? tako ce istovremeno uposliti mnogo vise notara, totalno kontrolisati rad advokata, u potpunosti oporezovati njihov rad i mnogo ubrzati a ne usporiti poslove !

младен

19.09.2014. 21:17

Адвокати су потпуно у праву и око захтева за променом закона о јавним бележницима а и око разреза пореза за ову годину. Наиме, закон о јавним бележницима је предвидео да они сачињавају тзв. записе и на тај начин одређују себи посебну накнаду, која је у неким случајевима већа за 45. пута у односу на досада наплаћивану, нпр.око овере изјаве о хипотеци за обезбеђењем стамбених и др. кредита.Тим законом су ускраћена овлашћења адвоката а и свих људи у овој земљи, да морају да плаћају енормне накнаде

oldlala

20.09.2014. 08:25

Neulazim u to da li su i koliko advokati u pravu,verovatno vecinom jesu,ali u svakom strajku postoji neki minimum rada za najbitnije poslove i nije u redu da toga kod njih nema.