Koncertom Rone Nišliu, džez i soul pevačica iz Prištine, u Beogradskoj filharmoniji večeras će u 20 sati biti svečano otvoren festival „Miredita, dobar dan!“. Manifestacija koja će do 21. septembra predstaviti beogradskoj javnosti kulturnu scenu Kosova – pozorištem, filmom, muzikom, likovnim stvaralaštvom, pored slavnog vokala, srpskoj publici poznatog po nastupu na Pesmi Evrovizije 2012. godine u Bakuu, ugostiće i pozorišnog reditelja Bekima Ljumija.


Njegova predstava „The Dealers“ („Dilerat“), zasnovana na tekstu „U samoći pamučnih polja“ Bernarda Marije Koltesa, biće izvedena sutra od 19.30 i 22 sata u KC REX. Komad koji izvodi četvoro mladih glumaca iz Eksperimentalnog teatra – laboratorije „Loja“ ispituje fenomen „pravljenja dogovora“, odnosno istovremenu privlačnost i odbojnost između „prodavca“ (dilera) i „kupca“ (klijenta), zaraznu i magnetsku vezu na kojoj počiva univerzum.

Na festivalu „Miredita, dobar dan!“ prištinsku filmsku scenu predstaviće pobednica Sandens i Sarajevo film festivala Bljerta Zekiri, uz prezentaciju studentskog festivala Skena Up koji dovode mlade kosovske autore u Beograd. Publici će se predstaviti i pozorišni reditelj mlađe generacije Kalterim Balaj sa predstavom „Oh Good Days“, koja će biti izvedena u subotu, 20. septembra, u 21 sat u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Posetioci festivala moći će da uživaju i u kosovskoj poeziji, literaturi i drugim vidovima umetničkog stvaralaštva. Na programu su i debate: „Dekonstrukcija zajedničke prošlosti“ (sutra u 11 sati u Media centru) i „Rekonstrukcija budućnosti“ (u nedelju, 21. septembra, u 12 sati takođe u Media centru), koje će kritički preispitivati odnose Beograda i Prištine, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i perspektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora.

Kako navode organizatori festivala, kao inspiracija za osnivanje ove manifestacije poslužio je Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima. Oni ističu da planiraju da ovi susreti postanu tradicija, te da svake godine kroz različite umetničke forme doprinesu uspostavljanju trajnog mira i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Festival će se održati na nekoliko lokacija u gradu (Centar za kulturnu dekontaminaciju, KC Rex, KC Grad, KC Parobrod itd), a ulaz na sve događaje biće besplatan. „Miredita, dobar dan!“ organizovali su: Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku i Integra iz Prištine, uz podršku foruma ZFD za Zapadni Balkan i Fonda za otvoreno društvo iz Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari