Capital.ba

Borba za ekonomski rast treba i BiH i Srpskoj

16.09.2014. / 17:33

slikaKOZARSKA DUBICA, Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić ocijenio je danas u Kozarskoj Dubici da je ova godina teška za privrednike i realni sektor, te da je borba za ekonomski rast ono što treba i BiH i Republici Srpskoj.

Špirić je danas posjetio preduzeće za proizvodnju poljoprivrednih mašina i priključaka “Nova mehanika” u Kozarskoj Dubici, a zatim je razgovarao sa 15 privrednika iz malih i srednjih preduzeća, koji u toj opštini zapošljavaju više od 650 ljudi.

“Ovo je teška godina i pravo je čudo da su preduzeća `na nogama`. Došao sam zato ovdje da razgovaramo o tome šta može da uradi nivo vlasti BiH, pogotovo za izvoznike, a kakva su očekivanja od entitetskih vlasti”, rekao je Špirić i dodao da svako sačuvano radno mjesto zlata vrijedi, a otvoreno novo radno mjesto duplo više.

Nakon razgovora sa direktorom preduzeća “Nova mehanika” Duškom Pekićem, Špirić je izjavio da čestita ljudima koji se nose sa izazovima u privredi i realnom sektoru.

“Ovo je godina koja nije bila naklonjena `Novoj mehanici`, ali očekujem bolja vremena za ovo preduzeće”, rekao je Špirić.

On je podsjetio da je preduzeće “Mehanika” u Kozarskoj Dubici osnovano 1979. godine, a da je kroz stečajni postupak prošlo od 2009. do 2011. godine, kada je ga je privatizovalo dubičko preduzeće “Kondić komerc”.

“Nova mehanika”, precizirao je Špirić, danas zapošljava 65 ljudi i izvozi u Hrvatsku i Srbiju, a u toku su pregovori o izvozu u Makedoniju.

Direktor preduzeća “Nova mehanika” Duško Pekić izjavio je da je to preduzeće ove godine proizvodnju baziralo na sistemima za navodnjavanje namjenjenim domaćem i tržištu Srbije, Hrvatske i Makedonije.

“Ova godina je jako teška, kao i kod svih u ovoj branši, jer smo puno uložili u sisteme za navodnjavanje, a kišna je godina i proizvode ne možemo plasirati”, objasnio je Pekić.

On je dodao da će preduzeće i dalje proizvodnju bazirati na sistemima za navodnjavanje, jer postoje povoljni podsticaji koje poljoprivrednici mogu ostvariti pri kupovini te vrste mašina. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!