Linkovi

Somalijski imigranti iz SAD se bore za ISIS


Sirija
Sirija

Etnički Somalijci iz Minesote sve češće odlaze da se pridruže ratovima u Siriji i Iraku, zemljama u kojima obično nemaju porodične veze.

Smrt američkog državljanina Daglasa Mekartura Mekejna, koji se borio za Islamsku državu u Siriji, povećala je zabrinutost zbog radikalizacije i regrutacije mladih ljudi iz imigrantskih zajednica širom Sjedinjenih Država. Velika somalijsko-američka zajednica u državi Minesoti suočava se sa vestima da je još jedan njen član možda drugi Amerikanac koji je poginuo boreći se za terorističku organizaciju.

Veoma je teško Gotu Aliju da poveruje da je čovek na video snimcima na društvenim mrežama, ista osoba koju je upoznao pre skoro deset godina, Abdirahman Muhumed.

"Jedan od mojih prijatelja mi je rekao, hej Abdirahman se bori u Siriji. Ja sam se začudio. Mislio sam da je otišao u Etiopiju da se bori. Kada sam čuo vesti bio sam šokiran. Svi su bili šokirani", priča prijatelj Ali.

On kaže da je taj otac devetoro dece ostavio porodicu i sudeći prema postovima na njegovoj stranici na Fejsbuku, za koje Ali veruje da su Muhumedovi, ponovo se pojavio ranije ove godine na Bliskom Istoku mašući oružjem i pozivajući druge da mu se pridruže u džihadu.

Jedna radio stanica u Minesoti prepoznala je Muhumeda u junskom izveštaju i kroz seriju poruka na Fejsbuku on je potvrdio da se bori u redovima Islamske Države poznatije kao ISIS. Ali skoro da nije prepoznao svog prijatelja.

"Nekada smo se družili, ja i on, izlazili smo, ponekada se igrali loptom", seća se Ali.

Za još jednog Amerikanca somalijskog porekla, Abdi Mohamuda Nura veruje se da se bori u Siriji. Njegova sestra Ifrah izjavila je ranije za Glas Amerike da joj je Nur poslao poruku u kojoj nagoveštava da planira da se priključi džihadu.

Muhumed i Nur su među brojnim etničkim Somalijcima iz Minesote za koje se veruje da su otišli kako bi se pridružili ratovima u Siriji i Iraku, zemljama u kojima obično nemaju porodične veze.

Veruje se da su oni deo veće istrage Federalnog istražnog biroa u Mineapolisu. Specijalni agent I Kej Vilson nije govorio o specifičnim slučajevima ali jeste o problemu u celini.

"To je naša velika zabrinutost. Ima najviši prioritet", kaže agent FBI-a, Vilson.

On ističe da je internet postao jedan od glavnih načina za regrutovanje od strane terorističkih grupa.

"Učinio je da se proces radikalizacije promeni tokom vremena. Stvorio je više mogućnosti za samo-radikalizaciju. Postoji obilje materijala na internetu", kaže Vilson.

Ali i drugi u somalijskoj zajednici se slažu.

"Ne verujem da se regrutovanje obavlja u Minesoti ili Sjedinjenim Državama. Regrutovanje zapravo dolazi sa JuTjuba", smarta Ali.

Federalni istražni biro naglašava da učestvovanje u oružanim konfliktima u inostranstvu može da bude ilegalno i potencijalno smrtonosno.

"To nije avantura. To nije pravedan uzrok. Nije zabava. Nije nešto što ćete uraditi sa svojim prijateljima i vratiti se kući kada se umorite od toga", objašnjava Vilson.

Američki zvaničnici nisu zvanično potvrdili Muhumedovu smrt ali je lokalna televizijska stanica objavila da je njegova porodica obaveštena da je on poginuo u Siriji.

Got Ali želi više dokaza - "Nemamo prave dokaze i nisam video nikoga iz Državnog sekretarijata da je rekao da postoje DNK test ili fotografije.”

Dok se ne pojave takvi dokazi, Ali očekuje neku poruku ili video snimak koji će pokazati da je njegov prijatelj i dalje živi.

XS
SM
MD
LG