Prodaja Telekoma pitanje za Vladu

Menadžment i zaposleni u Telekomu nisu zaokupljeni pitanjem privatizacije kompanije, već su fokusirani na rezultate i sprovođenje biznis planova, kaže Ćulibrk.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

14:07

Default images

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je krajem aprila, prilikom iznošenja ekspozea u Skupštini Srbije početak privatizacije Telekoma Srbije. Četiri meseca kasnije, još nema naznaka kada će taj proces početi.

Vlada Srbije koju je tada vodio Mirko Cvetković pokušala je da proda Telekom pre tri godine, ali se od toga odustalo pošto je država bila nezadovoljna sa milijardom i sto miliona evra koliko je ponudio Telekom Austrije. Prema rečima ministra finansija Dušana Vujovića, ni sada ne treba bezglavo juriti u privatizaciju. Iz Telekoma poručuju da su spremni za sve opcije.

"Ako Vlada odluči da udje u proces privatizacije, mi iznutra unutar kompanije, menadzment i zaposleni cemo se potruditi da u najboljem svetlu i na najbolji način predstavimo kompaniju potencijalnim investitorima. A, ako do toga ne dodje, mi cemo nastaviti da realizujemo nase strateški zacrtane poslovne ideje", kaže direktor Telekoma Predrag Ćulibrk.

Prvi ljudi ostalih telekomunikacionih kompanija koje posluju u Srbiji ističu da se ne plaše moguće nove konkurencije.

"Borimo se za tržište s Telekomom već osam godina i veoma ih poštujemo. Mi prihvatamo konkurenciju bez obzira ko ce biti vlasnik te kompanije sutra", kaže Uve Fredhajm iz Telenora.

"Želeli bi da se desi u nekom obliku. Pogotovo, samo zbog jednog razloga, da bi Telekom dobio ozbiljnog strateškog vlasnika", kaže Dejan Turk iz VIP-a.

U javnosti je nemački Dojce telekom pominjan kao jedan od mogućih kupaca. Potpredsednik kompanije za Evropu Ivica Mudrinić kaže da nema ovlašćenje da govori direktno tome, ali smatra da sektor telekomunikacija ne bi trebalo da bude u državnom vlasništvu.

"To su većina država već napravile i rezultati su uglavnom povoljni, zavisno od regulative naravno. U većini slučajeva došlo je do porasta nivoa usluge, doslo je do dodatnih investicija i poboljšanja kroz naticanje na tržištu", kaže Mudrinic.

S druge strane, protivnici prodaje Telekoma Srbije ističu da on svake godine donosi oko 200 miliona evra u budžet i da zbog ograničenja frekventnih opsega, sektor telekomunikacionihh usluga ostaje jedan od najprofitnijih privrednih grana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: