Читај ми!

Isto dvorište – različite sudbine

Osam preduzeća u Kruševcu je u restrukturiranju. Mađu njima su stari giganti "14. oktobar", "Trajal", "Župa". Niz preduzeća je preživeo loše privatizacije, ali neka ipak nisu. Neizvesna je sudbina Fabrike maziva i fabrike jestivog ulja. Prethodni flasnici tih firmi završili su u zatvoru.

FAM je jedna od najsavremenijih fabrika ulja i maziva. Proizvodnja kreće iz kontrolne sobe – softverski. Ukoliko bi se zanemarili dugovi, stanje u fabrici bilo bi idealno.

U preduzeću je 212 zaposlenih. Redovno primaju plate, a prosečna zarada im je 64.000 dinara. Trenutno se proizvode četiri kilometra florovih masti koje služe za podmazivanje ležajeva.

Tvrde da rade sa trećinom kapaciteta, i da zadovoljavaju 25 odsto potreba srpskog tržišta – vojske, elektroprivrede, namenske industrije, građevinarstva. Imaju sirovina za dva miliona evra, gotovih proizvoda za više od milion. Prave i ambalažu.

"Znači proces je zaokružen, mašine su automatske i višak materijala se vraća na mlevenje i ponovo u proces", objašnjava direktor proizvodnje Ostoja Adamović.

Slika jeste ružičasta, ali je realnost drugačija. Dugovi se ne mogu ignorisati, a ni lako utvrditi.

Fabriku je privatizovala "Nibens grupa" Mila Đuraškovića 2007. godine. Kako je bila uvezana sa više preduzeća – neke kredite je sama podigla, nekima je bila žirant. U toku su i dva procesa pred Specijalnim sudom, sa odštetnim zahtevima od "Nibensa" i od Miroslava Miškovića.

Generalni direktor Vladica Petrović kaže da je najbolje rešenje da konzorcijum otkupi fabriku i učestvuje u budućoj privatizaciji.

Za ideju da kupe fabriku – radnici imaju podršku lokala.

Fabrika maziva i uljara dele isto dvorište ali različite sudbine. Nije bez simbolike ni to što je kapija FAM-a otvorena a uljarina kapija zatvorena.

Uljara ne radi od decembra prošle godine. Radnici su uzeli otpremnine. Ostalo ih je 13, od čega devet čuvara. Veruju da će fabrika imati bolju budućnost.

"Ovde je potrebno deset miliona evra za kupovinu suncokreta u septembru da bi moglo da se radi u sezoni, a to nismo mogli", kaže generalni direktor Veroljub Ćirković.

Kaže, lako bi sve moglo da se vrati sa novim kupcem. A postoje zainteresovani i postoji tržište orijentisano ka jugu – Makedoniji i Albaniji.

"Novi kupac bi dobio jedan zaokružen tehnološki proces, fabriku biodizela, novu fabriku pet ambalaže i robnu marku 'Rubin' – ulje koje ima tržišnu poziciju", objašnjava Ćirković.

Uljara nikada nije bila zatvarana od nastanka 1938. do prošle godine. Na trideset hektara je rasprostranjena njena imovina – a obaveze prevazilaze 15 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво