• Search form

01.09.2014 | 23:35

Jebodrom i Duhovi dade

Jebodrom i Duhovi dade

Centar za savremenu fotografiju Photon započinje jesenju sezonu izložbama “Jebodrom” Jake Babnika u Ljubljani i “Duhovi dade” trojice značajnih neoavangardnih autora iz centralne Evrope u Beču.

Babnikovu izložbu u galeriji Photon u Ljubljani, koja će biti otvorena 2. septembra, čine fotografije iz serije “Jebodrom” kojima se umetnik bavi savremenim fenomenom javnog prostora, preuzimajući uloge posmatrača, dokumentariste i komentatora.

Jebodrom” je termin preuzet iz slenga koji se koristi širom Balkana kao pogrdan naziv za popularne lokacije poznate po pustolovnim seksualnim aktivnostima. Babnik dokumentuje te manje-više skrovite tačke, koje se obično nalaze na marginama urbanog okruženja, a predstavlja ih u topografskom maniru i iz sociološke i antropološke perspektive. Iako naizgled napušteni, ti prostori imaju vrlo određenu funkciju. Babnik u centar svog rada stavlja ta marginalna i zapuštena, koja su postala zloglasna zbog svoje funkcije. Fotografije pokazuju te lokacije bez ljudskih figura ili bilo kakve akcije, potpuno prazna i statična, bez ikakve funkcije osim prikupljanja specifičnog otpada.

Jaka Babnik (1979) diplomirao je sociologiju i istoriju na Fakultetu umetnosti u Ljubljani, ali se od 1996. godine bavi fotografijom i filmom. od 1998. do 2006. godine radio je kao urednik fotografije u slovenačko-hrvatskom skejtbord magazinu “Pendrek”. Autor je i reditelj nekoliko zapaženih slovenačkih skejtbord filmova, kao što su “Damage” (2002) i “Listen to Srecna Mladina” (2006). Takođe, suosinivač je transbalkanskog street magazina “Kontejner” i suvlasnik izdavačke kuće Rostfrei.

Babnikova izložba u galeriji Photon u Ljubljani biće otvorena do 3. oktobra.

Photon je za 4. septembar najavio i novu izložbu u svom prostoru u Beču, na kojoj učestvuju Stane Jagodič iz Slovenije, Roberto Kusterle iz Italije i Ladislav Postupa iz Češke – umetnici i fotografi prepoznatljivi po nadrealističkim elementima u svom radu.

     Ladislav Postupa, Consience, 1964.

Izložba “Duhovi dade” (Ghosts of Dada), čiji je kustos Dejan Sluga, ukazuje na uticaj događaja od pre sto godina na razvoj umetnosti, posebno na oblast fotografije. Dadaizam je bio prvi pokret koji je fundamentalno transformisao prirodu umetnosti, a ideje njegovih članova kasnije su razvijane kroz nadrealizam koji je u svoj svojoj kompleksnosti postao jedan od glavnih pravaca u umetnosti tokom 20. veka, ostavivši posebno dubok trag na oblast fotografije.

Jagodič, Kusterle i Postupa, kako je naveo Photon, mogu se smatrati “ne-klasičnim” majstorima fotografije druge polovine 20. veka.

Izložba “Duhovi dade” biće otvorena do 30. oktobra u Photonu u Beču, koji se nalazi u kvartu sa galerijama specijalizovanim za fotografiju.

Uporedo sa otvaranjem izložbi u Ljubljani i Beču, Photon 3. septembra zatvara izložbu Bojana Salaja Interiors-Correspondences” kojom je gostovao u Narodnoj galeriji Slovenije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav