KASTRO OSUO PALJBU: NATO liči na naciste!

- Mnoge ljude zaprepasti kad čuju izjave nekih evropskih portparola NATO-a, koji govore sa stilom i izrazom lica poput nacističkih SS odreda - naveo je bivši kubanski predsednik

  • 56

Bivši predsednik Kuber Fidel Kastro je danas oštro kritikovao Sjedinjene Američke Države i Evropu, optužujući ih za ratno huškanje, dok je predstavnike NATO uporedio sa nacistima.

U kolumni objavljenoj u kubanskim državnim medijima, otac tamošnje komunističke revolucije je takođe kritikovao američkog senatora DŽona Mekejna zbog američke politike na Bliskom Istoku, nazvavši ga "najbezuslovnijim saveznikom Izraela", prenela je agencija AFP.

- U svetu poslednjih godina nije bilo predaha, posebno otkad je Evropska ekonomska zajednica, pod strogim i bezuslovnim vođstvom SAD-a, odlučila da je vreme da se izravnaju računi sa onim što je ostalo od dve velike nacije (Rusije i Kine), koje su prethodno herojski stavile tačku na imperijalistički kolonijalni poredak kojeg su svetu želeli da nametnu Evropa i SAD - istakao je 88-godišnji kubanski lider.

Kastro je takođe optužio Zapad za cinizam i dodao da je ta karakteristika postala "simbol imperijalističke politike".

On je posebno izdvojio Mekejna, kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD 2008. godine, za kojeg kaže da je podržavao izraelsku obaveštajnu službu Mosad i da je "zajedno sa tom službom učestvovao u kreiranju Islamske države, koja danas kontroliše značajan i važan deo Iraka, a navodno i trećinu Sirije".

Kad je reč o Severnoatlantskoj alijansi, Kastro je izjvio da ga njeni predstavnici podsećaju na zloglasne SS odrede nacističke Nemačke.

- Mnoge ljude zaprepasti kad čuju izjave nekih evropskih portparola NATO-a, koji govore sa stilom i izrazom lica poput nacističkih SS odreda - rekao je on.

Fidel Kastro je zbog slabog zdravstvenog stanja 2006. prepustio vlast na Kubi svom mlađem bratu Raulu, a od tada se bavi pisanjem knjiga i članaka, kao i primanjem stranih državljana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milivoje

    2. septembar 2014 | 01:12

    Matora izlapela budala...sta se moze ocekivati pametno od takve osobe! Treba samo pogledati kako je sopstveni narod godinama urnisao i unistio.

  • Александр Паламудов

    1. septembar 2014 | 23:18

    Tako je druže Fidel! Sve mi to znamo, isprobali smo na svojoj koži '99 al EU nema alternativu....

  • Dule

    1. septembar 2014 | 23:44

    Dabogda tvoje reči ušle u uši EU i SAD-a pa da napokon shvate i uvide da prave grešku za greškom, da shvate da će na kraju uništiti sami sebe, da odustanu od zla i da puste disati svima na svetu. Mada nažalost ništa neće biti od toga, ali opet svaka ti čast na tim rečima! Da svetom vladaju političari kao što si je Kastro bilo bi sada sve drugačije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA