Kijev bi pao za dve nedelje

Branko VLAHOVIĆ

01. 09. 2014. u 20:23

Oštra retorika sukobljenih strana u ukrajinskoj krizi, vojska se povlači pred ofanzivom federalista. U Zaporožje stiglo 50 mrtvačkih sanduka. Ukrajinski ministar upozorava na „veliki rat“ sa Rusijom

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

Sve veću buku granata na istočnoukrajinskom frontu u ponedeljak su nadglasale poruke političara, pre svega ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, prema navodima italijanskog dnevnika „Republika“, tokom telefonskog razgovora rekao predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barosu da može da „zauzme Kijev za dve sedmice“.

A ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej ocenio da je na pomolu „veliki rat“ sa Rusijom u kom bi moglo da strada na desetine hiljada ljudi, rat „kakav Evropa nije videla od Drugog svetskog rata“.

Istovremeno, u ponedeljak su se u Minsku održavale konsultacije Kontakt grupe za rešavanje krize na jugoistoku Ukrajine.

Samoproglašene Donjecka i Luganska narodna republika kao uslov za normalizaciju odnosa u Ukrajini traže da im Kijev prizna poseban status. Sa svojim uslovima oni su u ponedeljak upoznali predstavnika Kijeva, bivšeg predsednika Leonida Kučmu. Za početak pregovora pobunjenici su postavili devet uslova, među kojima su najvažniji da se ukrajinska vojska povuče sa istoka zemlje, da se sprovedu slobodni izbori i da bude priznat status ruskog jezika.

Na pregovorima u Minsku pored predstavnika federalista i vlasti u Kijevu su i Hajdi Taljavini, predstavnica OEBS-a, kao i ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov.

SANKCIJE Kriza u Ukrajini zahteva političku rezoluciju, a sankcije Evropske unije (EU) Rusiji mogu samo da pogoršaju situaciju, saopštio je u ponedeljak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang. A kao odgovor na odluku od prošlog vikenda lidera EU da uvedu nove sankcije Moskvi, Kremlj je odgovorio da će Rusija, ako do toga dođe, preduzeti mere odmazde u cilju odbrane svojih interesa.

Potpredsednik donjecke vlade Purgin je kazao u Minsku da ne treba očekivati nikakav „bombastičan dogovor“ jer za to ukrajinski pregovarač Kučma nema ovlašćenja.

I dok se vode pregovori u Minsku, predsednik Ukrajine Petro Porošenko je u ponedeljak najavio ozbiljne kadrovske promene u vojnom vrhu jer je nezadovoljan razvojem situacije na istočnom frontu.Istovremeno, Porošenko je optužio Rusiju da je pokrenula „direktnu i otvorenu agresiju“, koja je, kako je rekao, „radikalno izmenila balans u sukobima na istoku“.

A boraveći na Dalekom istoku, ruski predsednik Putin je, govoreći o istoj temi, objasnio šta je po njemu glavni kamen spoticanja.

- Glavni problem u rešavanju krize na istoku jeste to što vlasti u Kijevu ne žele da vode konkretan politički dijalog sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti. A sadašnje akcije pobunjenika imaju za cilj da udalje ukrajinsku artiljeriju od gradova i mesta, kako oni ne bi mogli da gađaju stambene zgrade - izjavio je Putin koji je optužio i Evropu da ignoriše to što ukrajinska armija puca direktno na civile.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je bio još konkretniji, pa je studentima Instituta međunarodnih odnosa rekao da se mirovni plan Petra Porošenka svodi na to da pobunjenici „predaju oružje i čekaju da ih pobiju“.

Amerika je poslala u Kijev pošiljku šlemova, pancira, radio-uređaja, malih apoteka kao i podmetače za spavanje i vojničke jakne.

Na istoku Ukrajine se i dalje gine. U nedelju uveče je u Zaporožje dovezeno 50 mrtvačkih sanduka u kojima su poginuli ukrajinski vojnici kod mesta Ilovajska...

Od ponedeljka je luganski aerodrom pod kontrolom federalista. Ukrajinske desantne jedinice su se povukle jer nisu mogle da ga zaštite pred tenkovima i drugom tehnikom koju koriste pobunjenici. U Kijevu je saopšteno da je povlačenje naređeno da bi se izbegao veliki broj žrtava. Što se tiče donjeckog aerodroma on je „ničija zemlja“ jer oko njega i dalje traju borbe, mada se i odavde ukrajinska armija polako povlači.

U rašomonijadi oko prisustva ruskih trupa u Ukrajini uključio se i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zini koji je izjavio da je vrlo teško potvrditi da u Ukrajini zaista ratuje regularna ruska armija.

- U tom regionu su uvek bili Rusi. Mi smo videli da prelaze ljudi na obe strane i razgovarali smo sa njima. Ali teško je reći ima li jedinica ruske armije u istočnom delu Ukrajine - kazao je Zini.

OTVARANjE GASOVODA “SNAGA SIBIRA“

Predsednik Rusijeu ponedeljak je svečano otvorio gradnju gasovoda „Snaga Sibira“ u jakutskom selu Us Hatin. Putin smatra da će nova gasna magistrala bitno ojačatiti ekonomsku saradnju sa državama Azijatsko-tihookeanskog regiona, a pre svega sa ključnim partnerom, Kinom. Ukupna dužina gasovoda biće oko četiri hiljade kilometara, a kapacitet 61 milijardu kubika gasa godišnje. Gradnja gasovoda „Snaga Sibira“ će koštati 770 milijardi rubalja (jedan evro, 50 rubalja).

A u ponedeljak je iz Evropske unije stigla vest da bi mogao da se zabrani izvoz gasa iz EU i da se ograniči njegova primena u industrijskom sektoru, u okviru vanrednih mera čuvanja zaliha električne energije za evropska domaćinstva ove zime. EU bi se na ovakav potez mogla da odluči, jer preti opasnost od potencijalnog prekida u isporukama ruskog gasa zbog ukrajinske krize.

OŠTAR KOMENTAR MOGERINIJEVE

Novoizabrana šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je, u prvom intervjuu otkad je u subotu imenovana za naslednicu Ketrin Ešton, rekla italijanskom dnevniku „Korijere dela sera“ da izjava ruskog predsednika o „državnosti“ juga i istoka Ukrajine može dodatno da ugrozi teritorijalni integritet Ukrajine i optužila je Putina da je nepouzdan diplomatski sagovornik.

- Putin nikada nije poštovao obaveze koje je preuzeo u nekoliko navrata, u Ženevi, u Normandiji, u Berlinu. Protraćio je šansu da promeni stvari vršenjem uticaja na separatiste posle obaranja malezijskog aviona. Ogroman je jaz između reči i konkretnih dela - ocenila je ona.

Komentar Mogerinijeve neuobičajeno je oštar s obzirom na to da je ona više puta bila kritikovana u EU zbog njene navodne popustljivosti prema Rusiji, od čijeg je gasa Italija zavisna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

Deki

01.09.2014. 21:53

@dr Zoran Živković - Kojom braćom? Od svih pravoslavaca u Ukrajini, preko 50% pripada Kijevskoj patrijaršiji, koju ne priznaje ni jedna pravoslavna crkva, jer koristi neprimeren jezik u bogosluženju (ukrajinski) i duboko poštuje rogatog reponju sa belom odorom u Vatikanu. I Poljaci su slovenska braća, pa se prekrsti sa tri prsta u nekoj njihovoj crkvi...

зокс

01.09.2014. 22:12

@dr Zoran Živković - dr Zoran Živkovićˇ,та новоформирана нација и вера украјинци су вам исто што и новоформирани црногорци!Не би се либили ни једног тренутка пуцати на све што је православно и што се понаша као православно!Од православног они,украјинци,су задржали само назив (не)вере њихове,а све остало им је покатоличено!Знамо ми њих из Другог светског рата!

Deki

01.09.2014. 20:41

Kijev bi zaista pao za dve nedelje, ukoliko bi velika ruska armija išla u rikverc na pomenuto fašističko uporište.

Реално

01.09.2014. 20:46

Ето, и Путин каже да не може, како смо ми мислили, за два дана. Украјинци имају руско наоружање, а ту је и НАТО-логистика, Руси би се можда "мучили" и недељу дана.

sreto

01.09.2014. 20:48

Ne verujem u pisanje italijanskog dnevnika "Republika" da je to Putin rekao, GOSPODIN (CAR) PUTIN nije toliko naivan, kao sto eurupeici misle !!!

Rahima

02.09.2014. 10:11

@sreto - Naranca, bilo bi dobro da je tako, ali oni i tamo prave pakao. Od kada ih mrzi da tragaju za preostalim Indijancim ubijaju ko koga stigne. Policija ubija nenaoruzane, ludaci kupe pusku pa ubijaju po skolama i komsiluku i tome slicno. Pogana je to sorta.

ic

01.09.2014. 20:48

A kako je EU priznavala mnogo manje drzave od one koju cine Donjeck i Luganska pokrajina.Stvarno mi je vec dosadilo njihovo cangruzavo kalkuliranje i plin ili eventualno nuklearno oruzje trebalo bi da ih smiri u protivnom.

da može da „zauzme Kijev za dve sedmice“.

01.09.2014. 21:29

To je mnogo, 7 dana maksimum i to da se mnogo ne pretrzu.

Panicus Vulgaris

02.09.2014. 00:59

@da može da „zauzme Kijev za dve sedmice“. - Slazem se. Za dvije sedmice bi vec pala i kompletna Rumunija :)))

laza breee

01.09.2014. 21:39

Ja mislim da je vreme da se srbija dobro naoruza,kad sam spomenuo dobro mislio sam stvarno dobro da se naoruza,ako ovo pukne a izgleda da hoce nesmemo da zaboravimo da se nalazimo u okruzenju hrvata muslimana kosovskih albanaca i vecitih neprijatelja bugara.nije nama putin dzaba poslao akumulatore.

зокс

02.09.2014. 09:33

@laza breee - лаза бреее,не брини Лазо имамо ми политиканте који шире добру регионалну сарадњу(читај братство и јединство) с поменутима,тако да смо мЛого безбедни!Толико смо безбедни да нам ни ебола од њихове бриге за нама не може ништа!Само поменеш ту реч "регионална сарадња",као некада "братство и јединство"и све муке престају!Мада кад то поменеш муке уопште и не почињу!

Deki

02.09.2014. 13:44

@laza breee - Lazo, komentar ti je za prst na čelo! Jedino se bojim, brate mili, da je poprilično kasno za naoružavanje... Valjda je sada mnogo jasnije, zašto je srpska vojska praktično uništena, a vojna tehnika pokrenula ''železaru u Smederevu'! Činjenica je da smo ranjiviji nego ikada, a neprijatelja žednih naše krvi i osvete, na sve strane. Dok se velike sile užurbano spremaju za vrlo izvestan okršaj, naša vojska pravi selfi po Kipru i ostalim vukojebinama. Da li ovo još neko prati, imamo li mi i dalje DB?

Sekula

01.09.2014. 21:49

Kijev bi pao i bez Rusa u roku dve nedjelje,ako bi Proruske snage zeljele tako. Vidite da Ukrajinci nemaju rezervne polozaje,nego se jednostavno predaju. Kad je poceo sukob Ukrajinci su mirno zeljeznicama dovozili vojnike, tehniku i naoruzanje, a sada kada je Novorusije opremljena , morali bi krenuti jovo-nanovo, ali iz Kijeva i Lvova, a dok bi dosli do Novorusije pola bi ih vec bilo unisteno, a druga polovina bi zavrsila u rukama Prorusa. Porosenko - zamislite Putina da pravi cokoladu. NE IDE

ukrajince najvise plasi zeleno

02.09.2014. 04:33

@Sekula - Pa dobro zasto ukrajina ne moze da mobilise 300000 vojnika ????Ja da sam pravi i posten predsednik ukrajine mobilisao 3 miliona vojnika I zavrsio posao za mesec dana , primera radi Krajina je imala 240000 stanovnika I 37000 vojnika .................srbija se na kosovu branila I protiv nata I siptara

Miro Markovic

01.09.2014. 22:09

Ukrajinska vojska u opstem rasulu. Svi "dobrovoljci iz pro-fasisticke Galicije" su potuceni do nogu u Novorusiji. Preostaje samo ciscenje manih dzepova, gde opkoljeni placenici pokusavaju da izvuku zive glave. Vodja ustanika, Zaharcenko, je izjavio na konferenciji za stampu da se ustanici bore za njihovu drzavu Novorusiju. U medjuvremnu, kao i obicno, bice dosta politickih i diplomatskih prepucavanja, ali na terenu se vidi ko pobedjuje a ko gubi. Ovaj sastanak u Minsku je samo parada.

srbin

01.09.2014. 22:17

svi smo mi Ovcevidci kako se razara rusija i njen kraj dolazi,bez metka jednog.E mnoj putine inteligencija ti je slaba strana.

boško

02.09.2014. 00:07

@srbin - ako si ti srbin ja sam brazilac rusija je na početku svoje svetske dominacije.ukrajnska vojska na trista metara od donjecka hahahahaha evo tu smo samo još malo hahahaahaha krećemo u napad hahahahaahah.

Panicus Vulgaris

02.09.2014. 00:56

@srbin - @srbin: Ako bi ti i Putin sjeli da uporedno radite test inteligencije, njemu bi bilo svejedno da li ga radi na ruskom, njemackom ili engleskom, a ti bi imao problema da ga popunis na srpskom...toliko o o tome kome je inteligencija jaca strana.

Miro Markovic

02.09.2014. 01:11

@srbin - @srbin. Ako si ti 'Srbin', onda sam ja 'rimski papa'. Meni ce svi da veruju isto kao sto se tebi veruje u ono sto ovde "skrabas". Kad naucis srpski jezik i sprsku gramatiku, onda mozes da se javis i nadas da ti neko nesto iz tvojeg napisanog teksta moze i da poveruje.

ranko75

02.09.2014. 06:12

@srbin - Mi u Srbiji takve ne priznajemo za srbe. Od pravog srbina necete docekati takve nebuloze o Rusiji i njenom u Srbiji voljenom predsedniku.Takve bljuvotine mogu da pisu samo neprijatelji Srbije, koji su placeni od zapada,da rade protiv Srbije i Rusije.Ako nisi srbin, onda si lazov,jer se nazivas srbinom, a ako jesi po poreklu, onda si ti srbin koliko i Tadic,Ceda Jovanovic,Sutanovac i slicni.

Род Сварожић

02.09.2014. 07:23

@srbin - Превише читате Фог Расмусенове бајке. Информишите се на правим местима.

зокс

02.09.2014. 09:12

@srbin - "србин"како ти је ник истинит тако ти је и прича истинита!Ти си нашао да говориш о нечијој интелигенцији?????Хахахахахахаха...............!!Ако си интелигентан онолико колико умеш писати онда.................је све јасно!А јеси!

doni @ srbin

02.09.2014. 10:37

@srbin - Ti nisi Ovcevidac ti si Televidac jer zaboga pa ti vidis unapred i na daljinu a time se odlikuju Televidci.Dakle ti si Tele-vidac.

rambo

02.09.2014. 10:43

@srbin - @Panicus Vulgaris-hahahahahahhaha...nemoj ga vise---hhehehehehheeh

rambo

02.09.2014. 10:45

@srbin - @ranko75-Zna on dobro odakle su mu preci. Jedino se ovde moze anonimno izjasnjavatai kao Srbin. U mahali tesko.

fridomn

02.09.2014. 11:09

@srbin - opet ti nesrećni Ljatife sa tvojim pokušajima pisanja na srpskom jeziku...

murinjo

01.09.2014. 23:49

Toliko o snazi EU.Dragi prijatelji dočekasmo i to da se i u razvijenoj EU,uvode tačkice za gas.Kreće gas ga Kini,potpisani ugovor je vredan 400mlrd$,tako da im je EU onako kupac reda radi.Konačno nešto konkretno od Putina.Razlog za zabrinutost.Bravo majstore

Panicus Vulgaris

02.09.2014. 00:53

@murinjo - @murinjo: Izvini druze, samo mala napomena: ugovor o kupoprodaji gasa izmedju Rusije i Kine je vrijedan $400 milijardi, ali isplate ce biti u njihovim valutama - rubljama i juanima. Pored udara evropskoj uniji, ovaj ugovor je gromoglasan samar i amerima i dominaciji dolara u medjunarodnim transakcijama.

Tikov

02.09.2014. 01:59

Ukraina se drzi s stetnim ugovorima i kreditima dok zapad profitira. Kako bre pljackaju Iraka. Pre ili kasnije ako se konflikt udugovlaci morati ce proglasiti ratno stanje mozda cak i sa Rusijom. Zvuci suludo ali jedini je nacin izbeci priznanje da je drzava neodrziva sto bi definitivno razbilo drustvo, lepo bi okrivili unutrasnjeg i spoljneg neprijatelja loseg momka u Moskvi itd floskule fraze demagogija. A Porosenko boli uvo za centraliste koji ginu za Kijev.

Panta

02.09.2014. 03:35

Pozovem pre neki dan Ukrainsku ambasadu u Vasingtonu. Javi se neki zenski glas. Upithah je da li me moze udovoljiti da razgovaram sa ambasadorem. Prvo me upita zasto zovem i kada joj saopstih da zovem u vezi rata stavi me da razgovaram sa savetnikom, jer je ambasador kao negde otisao. Kada ovome rekoh da bi se rat jedino mogao okoncati ako bi Potrosenko krenuo put Elbe da se odmori, on me upita zasto tamo? "Pa zato sto se tamo odmarao Napoleon posle poraza u Rusiji." Razgovor je tada okoncan.

зокс

02.09.2014. 10:26

@Panta - Панта,питање те бистроумнице "зашто тамо"нам говори колико познаје историју!Такви су на одговорним местима!Њихов коефицијент интелигенције је као Буша!Ето то су американоси,,па сада хоће да ми сви будемо као они!Од њих су само гори лизо.. из еврупе и осталих банана држава!

ekatarina 2

02.09.2014. 04:33

ne verujem da je putin rekao za dve nedelje i kijev bi pao!jasno mi je da mu je potreban istok ukrajine ali ovo je previse ovo lici na hitlera!ako je to i stvarno rekao zasto onada nije dobavio da za dve nedelje poginuce i najmanje 20 000 ukrajinaca!prgovori u minsku bez putina i porasenka ne imaju smisla!

ekatarina 2

03.09.2014. 11:44

@ekatarina 2 - zaboravio si jos da dodas fataljist -terorista-bakljava!

Vlada Srbin

02.09.2014. 06:58

Fašizam je na delu.Brate Putine, ako se Ti ne suprotstaviš novim naci osvajačima, onda kao narod mi sigurno više nećemo postojati!Pozovi na opštu mobilizaciju, odazvaću se sa svojim prijateljima ma koliko ste udaljeni i bez obzira kolika je visina kazni za učešće u ratovima koji se vode na tuđim teritorijama.Pravoslavlje dolazi sa juga!!!!

Ratko

02.09.2014. 09:16

Dolazi zima a tu su Rusi uvek tokom istorije pokazali svoju snagu a sad još gas im je eksta oružje. Evropljani će plekat i umirat od zime bez ratovanja pogotovo ukrainci koji bez mozga prate upustva amera a onda će ih ameri pustiti da se sami čupaju kao što su sve prethodne štićenike pustili kad nije bilo drugog rešenja. Ukrainci misle da će ameri protiv Rusa ratovat za njihove teritorije pa oni su dobro pobrkani. Ukraina će biti američko smetlište za njihov nuklearni otpad jer stepe su za to.

crni

02.09.2014. 09:58

Jedino jos Novosti u Srbiji daju kakvu takvu istinitu informaciju o Ukrajinskom gradjanskom ratu! Blokada medija u Srbiji je poprimila strasne razmere! Jedino i Novosti objavljuju sa dan dva zakasnjenja neke vesti iz Ukrajine, nezelim da verujem da je to zbog kontrole vlasti sta ce se objaviti!!! Vreme ce pokazati! I Srbiju u buducnosti cekaju velike promene! Eu se raspada i nema perspektivu, politicari koji to nevide snose odgovornost za buducnost Srbije!

зокс

02.09.2014. 12:10

@crni - црни,од када је Србија постала држава ниједан који је водио од краља па до ових данашњих политиканата није одговарао за зло које су Србији учинили,доносеће катастрофалне одлуке,па сходно томе,нажалост,нико никада неће одговарати од тог политичког муља који тавори у Србији!

GALEB BIJELI

02.09.2014. 10:03

Obzirom na moje podatke koje imam i vojno znanje, Kijev bio pao i ranije od 2 nedjelje! Ali- pitam se nešto drugo; kakav je to čovjek koji prijeti svojoj najbližoj braći,koji sa njima razgovara samo jezikom sile, a miroljubive izjave daje radi zavaravanja naivnih. Od vremena Staljina ovako nešto nijedan državnik nije izjavio.

Snouden

02.09.2014. 11:13

@GALEB BIJELI - Koliko ja razumem, recenica je u kondicionalu. Osim toga, najbliza braca su se otvoreno stavila u sluzbu onih koji Rusiji ne zele dobro. Braca koja neguju nacizam koji je gori i od onoga u vasem drustvu.

зокс

02.09.2014. 11:57

@GALEB BIJELI - Galebe,ТИ се питаш какав је то брат???Хахахахахахахахахахахаха................!Ви који сте се острвили од православља и за признање од Ватикана да сте католици(то признање нећете НИКАДА добити)сте радили најстрашније злочине управо против браће сте се нашли да некога критикујете нешто???!!!Хахахахахахаха.......!!Хвала ти,баш ме насмеја!

Ruben

02.09.2014. 12:28

@GALEB BIJELI - Zasad on jos koristi jezik razuma i miroljubivog susijedtstva ; za silu ces morati malo da pricekas ; ali bice pravi uzitak.

GALEB BIJELI

02.09.2014. 13:49

@GALEB BIJELI - SNOUDEN- ovdje je tema UKRAJINA, a Vi po običaju bježite od teme! Razlog znam,a znaju ga i neutralni čitaoci. Podsjećam Vas da je nakon raspada SSSR-a Rusija davala rarancije, uz SAD i V.Britaniju da će svi poštovati cjelovitost i integritet Ukrajine. Koliko su pravoslavna braća držala do svoje časne riječi i obećanja, vidimo danas. Vi i gosp. ZOKS pamtite donekle neke dogadjaje koji vam odgovaraju, ali smjesta zaboravljate one koji vam ne odgovaraju.

Александар

02.09.2014. 16:08

@GALEB BIJELI - Одговор на ово питање је једноставан. Украјина никада није требала да изађе из руске сфере утицаја, то је био договор о неширењу НАТО-а на исток и у склопу тога јој је гарантован интегритет. У том пакету је било још неких погодби од којих је најпознатија она о одустајању Украјине од статуса нуклеарне силе у замену за економску и енергетску подршку Русије. Ко је прекршио договор, тачније писани Уговор, јасно је и врапцима.

rambo

02.09.2014. 10:32

Luturgino, Vesjela Gora i Novotrojickoje oslobodjeni. Slobodan puta koji povezuje Donjezk i Marijupulj. Pod kontrolom Narodne vojske. U izvjestaju HRW (Human Rights Watch) stoji da je kijevska hunta odgovorna za smrt civila u Lugansku.

rambo

02.09.2014. 10:41

18. septembra u Sava Centru premijera ceskog filma Slovenski apostoli, Cirilo i Metodije.

rambo

02.09.2014. 11:17

Mediji javljaju da je svo vlasnistvo oligarha Igora Kolomoiskog u Rusiji zaplijenjeno. Pokrenuta istraga za ratne zlocine nad civilima i vojskom Samoodbrane.

rambo

02.09.2014. 11:19

Hunta od jutros izgubila oko 30 oklopnih vozila. Ubijeno i ranjeno oko 320 vojnika. Ilovajsk od juce potpuno Slobodan grad. Predalo se oko 700 vojnika. Jedna jedinica fasista ostaja u Mospinu, jugoistocno od Donjecka. Trenutno Narodna odbrana cisti teren od fasista.

sreto

02.09.2014. 11:32

Svajcarski mediji su objavili, pisanje nemackog portala "Spiegel" koji objavljuje izjave visoko-pozicioniranog NATO-Generala: ZA KIJEW JE RAT IZGUBLJEN !!!

SUPERHEROJ

02.09.2014. 12:14

Nasi, hrvatski i drugi mediji svi se oslanjaju na pisanja zapadnoevropskih medijai samo prenose sta oni pisu, a ovi su zna se pod cijom su direktivom. Eto, to je EU i sloboda misljenja po sistemu misli ti i pricaj sta hoces, ali ces znati samo ono sto ti ja kazem. Sramota.

Dejan

02.09.2014. 12:37

I Rusi i Ameriri imaju zastrasujucu tehnologiju za ratovanje koju oni poznaju a obocan svet nema pojma o tome. Ona se zasnive na energiju etra sto je inace Tesla koristio u svojim eksperimentima tu je i besplatna energija koja moze da se usmeri u jednu tacku da napravi takav haos sto svet nije vidio. A o letecim tanjirima i da ne pricam. Sve ovo oko ratovanja zasniva se zbog energetike zato su Teslu svi otpisali posto je on dao covecanstvu blagostenje ali danasnji svet hoce sve da naplati!

penzioner

02.09.2014. 12:48

Bravo Predsednice Putin. Dosta je bilo srozavanja Velike Rusije,ako bog da i uz Vasu pomoc ponovo vratite Sovjetski Savez,pa neka bude i neka labavija organizacija. Oni crni ameri odavno znaju da su drugi,bice i treci. Kada biste izbacili dolar,bilo bi super. Neka ide sve po redu. Sve cestitke.

FFF

02.09.2014. 18:45

Dovoljno 20 minuta uz 30-40 raketa koju Nato zove Sotona....al to se ne zeli uraditi...nema potrebe za time