Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 01.09.2014.

18:59

Đoković u tri seta do četvrtfinala

Prvi nosilac Novak Đoković savladao je Filipa Kolšrajbera iz Nemačke sa 6:1, 7:5, 6:4 u osmini finala US opena.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Po vrućem i vlažnom vremenu u Njujorku, Novak je uspeo da završi posao za 123 minuta igre, a najjači otpor Kolšrajber je pružio u drugom setu, kada je imao i set loptu. Igrao se tada dug poen u kojem je Nemac imao inicijativu, ali ga je Đoković na kraju prošao na mreži forhendom.

Usledio je Novakov brejk za vođstvo 2-0 u setovima, kao i brejk u prvom gemu trećeg seta, čime je srpski teniser definitivno prelomio meč. Ukupno, Đoković je imao 34 vinera i 19 neiznuđenih grešaka, dok je Kolšrajber imao 27 direktnih poena i 36 grešaka.

Đoković je tako došao do svog 22. uzastopnog Gren slem četvrtfinala, što je drugi rezultat u istoriji (prvi je Federer sa 36). Takođe, Novak je sada i zvanično prestigao Bjerna Borga po broju nedelja na prvom mestu na svetu, sada je počeo svoju 110. poziciju na vrhu.

Za plasman u polufinale Novak će se boriti sa Endijem Marijem, koji je u tri seta pobedio Žo-Vilfreda Congu.

Pratite i blog našeg Nikole Olića sa lica mesta.

Tok meča:

Novak je već u drugom gemu napravio brejk – Kolšrajber je na 15:15 promaši volej, a naredna dva poena Đoković je kontrolisao i uspevao je da iznudi greške rivala za vođstvo 2:0.

Srpski teniser odlično se kretao, a već u četvrtom gemu prelomio je set – Kolšrajber je imao 40:15, ali je Novak zatim osvojio četiri poena u nizu i poveo je sa 4:0. Sve je bilo rešeno, do kraja je Kolšrajber ipak uzeo gem, ali ne i više od toga – 6:1.

Đoković je na početku drugog seta propustio veliku šansu – stvorio je dve vezane brejk lopte, ali je napravio dve greške iz riterna posle drugih servisa. I u sledećem gemu na servis protivnika imao je Novak polupriliku, ali je od 0:30 izgubio četiri uzastopna poena.

Nivo Novakove igre je malo opao, a Kolšrajber je ušao u ritam, pa smo u drugom setu gledali neizvesnu borbu.

Đoković jeste lako osvajao gemove na svoj servis, ali nije koristio šanse na rivalov. Pri rezultatu 4:4 Novak je ponovo imao 0:30, a na 30:30 promašio je veoma lak udarac, da bi u nastavku gema Kolšrajber došao do 5:4.

Nemac je do svoje prve brejk šanse u meču došao baš tada, u najnezgodnijem momentu po Đokovića, pošto je brejk lopta značila i set lopta. Igrao se dug poen, Kolšrajber je imao inicijativu, ali je Novak pasingom iz forhenda spasao set loptu i reagovao emotivno podižući ruke kako bi se publika uključila u meč.

Usledio je servis viner i sjajna kratka bekhend dijagonala, pa je Đoković izjednačio na 5:5.

U narednom gemu Novak je dubokim riternima stvorio tri vezane brejk lopte – prve dve brejk lopte Kolšrajber je spasao hrabrom igrom, ali je na trećoj poslao forhend u aut (6:5).

Ni sledeći gem nije bio lak – Kolšrajber je odigrao dva izvanredna poena, a posle promašenog Novakovog zicera na mreži imao je i brejk šansu. Đoković se tada sabrao, odservirao je izuzetan kik servis, zatim je osvojio naredni poen, a svoju prvi set loptu realizovao je još jednim kik servisom – 7:5.

Obeshrabren gubitkom drugog seta, Kolšrajber je očajno počeo treći, pa je svojim grešakama praktično poklonio brejk Đokoviću. Novak je poveo sa 2:0, imao je i brejk loptu sa težinom meč lopte, ali Nemac se tada probudio, odigrao tri dobra poena u nizu i održao se u igri.

Iako ni Novak nije briljirao, a i uslovi za igru bili su veoma teški, svaki put kada bi Kolšrajber zapretio, Đoković bi imao rešenje. Do kraja je jednom preokrenuo od 0:30, a u poslednjem gemu realizovao je drugu meč loptu dubokom bekhend dijagonalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu