Kupci u Srbiji ne znaju ko ih truje

Inspekcije ne objavljuju imena nesavesnih proizvođača ili trgovaca koji dovode potrošače u opasnost, već se podaci iz kontrola svode na suve statističke brojke, osim u incidentnim slučajevima.
Inspekcije ne objavljuju imena nesavesnih proizvođača ili trgovaca koji dovode potrošače u opasnost, već se podaci iz kontrola svode na suve statističke brojke, osim u incidentnim slučajevima.

Potrošač u Srbiji ne zna ko mu prodaje pokvareno meso, ko mu sipa loše gorivo od koga mu se kvare kola, jer se podaci iz redovnih i vanrednih kontrola inspektora svode na suve brojeve koji građanima ništa ne znače. Navode se brojevi krivičnih i prekršajnih kazni, količina neispravne i bačene hrane, ali nikada i ime proizvođača, ugostitelja ili prodavca koji su odgovorni za to.

Zbog toga građani veruju da je glavni krivac za takvo stanje loše uspostavljen sistem kontrole na tržištu.

"Potrošači nemaju informacije o bezbednosti hrane zbog toga što inspekcije ne mogu da objavljuju takve podatke", tvrdi Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Organizacijama potrošača se onemogućava da sprovode nezavisne kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane i da objavljuju rezultate o utvrđenim stanjima. Deo državnih organa i nekih organizacija potrošača, sa pojedinim biznismenima, koji od toga imaju ogromne koristi, žele da tako bude.

Odgovore za šture informacije Asocijacija potrošača Srbije (APOS) tražila je od nadležnih ministarstava. U pismu preporuka prezentovali su zahteve nadležnima i predali ga u Ministarstvo poljoprivrede još u junu 2013. godine. U ovoj organizaciji kažu da je uz pravilno sprovedenu kontrolu tržišta, neophodno pronaći način da se transparentno, redovno i blagovremeno objavljuju imena proizvođača i samih proizvoda, kako bi potrošači bili dobro informisani.

"Potrošači ne znaju da li postoji mogućnost da proizvođač ili prodavac za koga se utvrdi nepravilnost u poslu bude onemogućen da nastavi sa poslom. Oni treba da budu pravilno informisani i ne smeju se dovoditi u zabludu", rekla je Lela Tasić iz APOS-a.

Načela zaštite potrošača

Važeći Zakon o bezbednosti hrane sadrži četiri načela: zaštita interesa potrošača, transparentnost, sledljivost u lancu ishrane i analize rizika.

"Na sve ovo potrošači još čekaju, jer se ta načela ne sprovode u potpunosti", kaže Tasić i napominje da je Zakonom predviđeno i formiranje Stručnog saveta za procenu rizika, i onda bi potrošači imali mogućnost da se uključe u analizu procene i budu upoznati sa raspoloživim naučnim dokazima i mišljenjima.

"Nedovoljne kontrole nadležnih inspekcija svakako su jedan od glavnih razloga pojave trovanja potrošača", navodi Vera Vida, predsednica CEPS i objašnjava da tek kada se desi neki slučaj trovanja i to ekstremni, sa velikim brojem ljudi ili smrtnim ishodom, tek tada inspekcije kreću "punom parom" u kontrole, umesto da je to svakodnevna pojava.

  • Vojvodjanska Republika

    02.09.2014 08:50
    "Drzava" Srbija svojom nesposobnoscu i "expertima" najvise truje i zagadjuje okolinu i gradjane!
    Da ne prican o mafijasko-tajkunskom lobiju koji na lokalnom nivou prave haos na svakom cosku.
  • ZoranNS

    02.09.2014 06:58
    Političari u Srbiji štite kriminalce, lopove u JP,
    Političari u Srbiji štite sami sebe, kriminalce, lopove u JP, proneveritelje na svim nivoima, tajkune, zašto ne bi i trovače naroda, pa to je jedan od izvora njima prihoda/korupcije, on te truje a ti njemu ništa. EKSPERT, ne krivimo nikoga, želimo imena onih koji nas/TEBE, truju.
  • posmatrac

    02.09.2014 05:13
    da li neko od nadleznih nesto radi
    da li ova korumpirana vlast i isti takvi njeni sluzbenici imaju mogucnost da pogledaju malo u buducnost, ko ce ostati na ovim prostorima ako se ovako nastavi, ili oni to bas namerno tako rade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.