Novo izdanje Lagune: Transatlantik Koluma Mekena

Novosti online

01. 09. 2014. u 11:56

Roman Koluma Mekena koji prati tri slikovita prelaska okeana iizmeđu Irske i Amerike u različitim vremenskim periodima i opisuje oblikovanje istorije

Ukratko o knjizi

Njufaundlend, 1919. godine. Dva avijatičara – Džek Alkok i Artur Braun – kreću za Irsku u pokušaju da prvi prelete Atlantski okean u neprekidnom letu, oslanjajući se na prepravljen bombarder, ne bi li zalečili rane iz Velikog rata.

Dablin, 1845–46. Na međunarodnoj turneji za podršku svojoj osporavanoj autobiografiji, Frederik Daglas nailazi na Irce koji saosećaju s abolicionističkim pokretom – uprkos činjenici da, dok glad hara zemljom, siromašni trpe tegobe koje su zapanjujuće čak i za američkog roba.

Njujork, 1998. Ostavivši mladu suprugu i tek rođeno dete, senator Džordž Mičel polazi u Belfast, gde mu kao sinu irskoameričkog oca i libanske majke zapalo da privede nesigurnom kraju zloglasne i ogorčene severnoirske mirovne pregovore.

Ova tri slikovita prelaska okeana povezana su nizom upečatljivih žena čije su lične priče zahvaćene talasima istorije. Počev od irske služavke Lili Dagan, čiji se put ukršta s Frederikom Daglasom, roman prati njenu ćerku Emili i unuku Loti, a dostiže vrhunac s pričom iz današnjeg vremena o Hani Karson, u kojoj se ovaploćuju sva nadanja i promašaji prethodnih naraštaja. Od irskih jezera do ravnica Misurija i vetrovite obale Njufaunlenda, njihova putovanja odražavaju napredak i oblikovanja istorije dok svaka od njih otkriva da čak i najskromniji trenuci milosti nađu put da uzburkaju vreme, prostor i sećanje.

* * * * * * * *

Nagrade

Prvih pet čitalaca koji pošalju SMS poruku dobiće po primerak knjige.

Potrebno je ukucati VN (razmak) ime i prezime, e-mail adresu i poslati na 1055. Vratiće se poruka da je SMS primljen. Cena poruke je 36 dinara + osnovna cena poruke.

Imena dobitnika će biti objavljena naknadno, nakon provere pristiglih SMS poruka. Svi dobitnici će biti obavešteni porukom na e-mail adresu, koju su naveli u poruci, gde će im pisati i kako će preuzeti svoju knjigu.

* * * * * * * *

Dobitnici su:

Luka Kipić

Svetlana Gavrilović

Danijela Cvetković

Mithat Ćatović

Irena Ignjatović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

neverovatno

01.09.2014. 13:18

A kako je to poklanjate ako je cena SMSa 36 dinara + osnovna cena poruke? Koliko li će ljudi poslati poruku?! NEVEROVATNO.