Đaci prvaci zauzeli klupe!

E. V. N.

01. 09. 2014. u 12:09

Nastava počela u većini osnovnih i srednjih škola, mada su neke ostale prazne zbog štrajka. U učionice ušlo oko 68.500 učenika prvog razreda. Dvojaki podaci o broju škola koje su protestovale

DEVOJČICE u haljinama, dečaci sveže ošišani, sa novim patikama na nogama. U koloni, po dvoje, sa rančevima na leđima, prateći učitelja, zakoračili su prvi put u školu. U dvorištu su ostali roditelji, uzbuđeni više nego njihove devojčice i dečaci.

Istovetna slika bila je juče u svim osnovnim školama u Srbiji, u koje je krenulo oko 68.500 prvaka. Časovi upoznavanja, priredbe koje su im pripremili stariji đaci - sve to je obeležilo prvi školski dan ovih mališana. A već od danas počeće pravi časovi.

- Na ovaj svojevrsni praznik obrazovanja i veliki dan u vašim životima, želim vam da budete dobri i vredni učenici - rekla je Marina Vučinić, direktorka OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“, poželevši dobrodošlicu đacima prvacima.

Svečano je bilo i u Novom Pazaru, gde su počele sa radom dve nove osnovne škole - „Ćamil Sijarić“ i „Meša Selimović“.

- Ovo je istorijski dan za Novi Pazar - rekao je gradonačelnik dr Meho Mahmutović naglasivši da će nove škole deci omogućiti izvanredne uslove za rad.

Nastava je počela i u školama oštećenim tokom poplave. U Obrenovcu je rekonstruisana OŠ „Jefimija“, radovi će do 15. oktobra biti gotovi u još tri škole, a popravka gimnazije, koja je gotovo potpuno stradala, trajaće do godinu dana.

U renoviranoj „Jefimiji“, na svečanosti za 115 đaka prvaka otvorene su renovirane prostorije, koje su bile teško oštećene u majskim poplavama. Zahvaljujući donaciji „Eko Srbije“, u visini od šest miliona dinara, sređena je fiskulturna sala, košarkaško igralište, hodnici i učionice.

NA ALBANSKOM MINISTAR prosvete Srđan Verbić podelio je juče, zajedno sa predsednikom Koordinacionog tela za jug Srbije Zoranom Stankovićem, besplatne udžbenike i rančeve sa školskom opremom za učenike prvog razreda OŠ „Branko Radičević“, koju pohađaju srpska i romska deca i škole „Naim Frašeri“, koju pohađaju albanska deca. Nezadovoljni što nisu dobili sve udžbenike za sve đake, roditelji i đaci albanske nacionalnosti protestovali su u pet osnovnih i dve srednje škole u Preševu i dve osnovne škole u Bujanovcu.

- O tome kakvi su međusobni odnosi u ovoj školi, najbolje govori činjenica da su posle poplava đaci sa roditeljima i nastavnicima čistili objekat, kako bi bio spreman za početak školske godine - rekao je na otvaranju Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

Đaci prvaci, nisu krili radost što su upoznali nove drugare.

- Bio sam malo uplašen, pre nego što sam krenuo u školu. Nisam znao da je ovde ovako lepo i da ima ovoliko puno drugara - stidljivim glasom, rekao je sedmogodišnji Nikola N. iz naselja Rojkovac.

Prvi dan škole nije svugde bio ovako svečan. U većini osnovnih i srednjih škola časovi su bili uobičajeni, pričalo se o raspustu, diktirali spiskovi potrebnih udžbenika i pribora, ali bilo je i onih škola u kojima su učionice ostale zaključane.

Protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu i jednodnevnu obustavu rada organizovala je Unija sindikata prosvetnih radnika, jedan od četiri reprezentativna sindikata u prosveti. Uz jedan od zahteva, da prosvetari budu izuzeti iz najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, poručili su đacima sa protesta da gledaju „jedan veliki školski čas“.

VEĆA BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU NOVI pravilnik koji na snagu stupa sutra daće školama veće ovlašćenje da na bezbedniji način urede saobraćaj u svojoj okolini, najavio je juče ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u OŠ „Svetozar Miletić“ u Zemunu. - U okolini škola biće postavljeni radari i strože će se kontrolisati propuštanje dece na pešačkim prelazima, kako bi se sprečilo bahato i nasilničko ponašanje vozača - rekao je Stefanović. A koliko su deca ugrožena u saobraćaju, pokazuju i podaci koje je juče iznela ministarka Zorana Mihajlović - za proteklih deset godina na putevima Srbije poginulo je 291 dete, a povrećeno je oko 18.000.

Rečeno je i da nastave nije bilo u 240 škola, a da su u još 60 časovi bili skraćeni. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopšteno je drugačije - da su učionice bile prazne u 96, a da su časovi trajali 30 minuta u 29 škola.

U svim osnovnim i srednjim školama na Kosovu i Metohiji koje rade po nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete Srbije nastava je juče počela na vreme, a po rečima Predraga Stojčetovića, načelnika Školske uprave, kao i protekle godine u srpskim školama nastavu će pohađati oko 25.000 učenika, od kojih je oko 1.600 prvaka. Problema je bilo sa prevozom za oko 1.500 učenika sa područja centralnog Kosmeta, jer autobusi Skupštine grada Prištine koji prevoze đake, nisu registrovani.

- Očekujemo proveru registracija i nadam se da će problem registracije biti rešen već danas - kaže Ljubinko Karadžić, predsednik opštine Priština.


KOMPLETI ZA OBRENOVAČKE UČENIKE

ZAHVALjUJUĆI finansijskoj pomoći Danube Foods Group predstavnici Ministarstva prosvete Srbije i UNICEF-a juče su u Obrenovcu podelili oko 5.000 kompleta udžbenika i sveske za 5.600 đaka iz devet osnovnih škola u Obrenovcu.

Deo te pomoći, koju je obezbedila i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, namenjen je đacima osnovne škole u Krupnju, a ministar prosvete Srđan Verbić rekao je u OŠ „Posavski partizani“ da je među sponzorima, koji su pokazali interes da pomognu u obnovi oštećenih školskih zgrada, bilo malo onih koji su odmah mogli direktno da pomognu učenicima kroz udžbenike i školski pribor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Valjevac

01.09.2014. 13:04

Sasd ocekujem da se pojavi onaj Kostic, pomocnik ministra prosvete ( mada izgleda da je zglajznuo, nema ga nigde) i da nam u promilima iznese koliko je skola u strajku !!!! Niko se ne bavi styarnim problemima u prosveti, zdravstvu itda vec samo iznose statisticke podatke i dokazuju kako je sve u redu a daleko je od toga Ali sto kaze nas narod ; :"nicija nije gorela do veka", pa tako ce i ovom ministarstvu odzvoniti i biti sve vise prosvetara na ulicama.

Pera

01.09.2014. 13:07

Ministar bas zeli da umanji znacaj i razmere strajka ali, sto bi se reklo, bas ga pretera - ih, bas samo 7%. Od tako "visokog" intelektualca nisu se ocekivale ovakve sibicarske metode. Sramota.

Georgina

01.09.2014. 13:31

Šta hoće da kažu sa tom informacijom od 7% škola? Da su većina prosvetnih radnika zadovoljni smanjenjem plata? Da će im i ova pljačka proći kao i povećani i naduvani računi?

Тешко савеснима!

02.09.2014. 17:57

А неколико дана пре тога, школски психолози опседнути, под притисцима ђачких родитеља, директора, познаника, комшија... Чак и код куће немају мира, ни они ни чланови њихових породица. Сви траже да се мења стручно направљена расподела ученика по одељењима. Класичан мобинг! Само код одређене учитељице може њихово дете и никако више! Да 4 године људи буду мирни што се тиче оцена и бављења школским проблемима детета! А посредници који врше притиске? Могуће је да имају неку корист од "угледних" родит