Osuda napada na fotoreportera

UNS i NUNS najoštrije osuđuju napad pripadnika obezbeđenja manifestacije "Dani piva" u Zrenjaninu na fotoreportera lista "Zrenjanin" Jovana Njegovića Drndaka.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.09.2014.

13:15

Default images

Prema navodima UNS-a, fotoreportera lista "Zrenjanin" napao je u subotu pripadnik obezbeđenja kada je fotografisao izvođače koji su učestvovali na festivalu "Dani piva".

Udruženje fotoreportera Srbije(UFOS) zatražilo je kaznu za pripadnike obezbeđenja manifestacije "Dani piva" u Zrenjaninu, koji su napali fotoreportera Jovana Njegovića Drndaka.

"Posle sve učestalijih i bezobzirnijih napada raznih 'privatnih obezbeđenja' na fotoreportere na zadatku, UFOS najoštrije protestuje zbog onemogućavanja Jovana Njegovića Drndaka u obavljanju posla i traži od nadležnih organa da se počinilac pronađe, imenuje i adekvatno kazni", navodi se u saopštenju.

"Nakon što sam fotografisao izvodjače koji su svirali, krenuo sam ka VIP loži jer sam čuo da je tamo Toni Cetinski. Pripadnik obezbedjenja na ulazu mi je rekao da ne mogu da udjem. Drugi član obezbedjenja mi je, medjutim, posle toga dozvolio da snimam. Na izlazu sam sreo pripadnika obezbedjenja koji nije hteo da me pusti, koji je, kada me je video, počeo da viče da izadjem napolje", naveo je taj fotoreporter.

On je dodao da ga je taj pripadnik obezbedjenja pred svima vredjao, strgnuo mu akreditaciju s vrata i izbacio ga sa manifestacije.

Glavni urednik lista "Zrenjanin" Dalibor Bubnjević je naveo da je o celom slučaju obaveštena i policija.

Turistički centar grada Zrenjanina, kao organizator manifestacije, uputio je izvinjenje i naveo da je pripadnik obezbedjenja reagovao preko mere i da je na njegovoj firmi da ga kazni.

"On je slepo slušao naredjenje obezbedjenja Tonija Cetinskog da nikoga ne pušta u taj deo nakon što postave svoje instrumente. Mi novinare smatramo delom ekipe koja realizuje ovu manifestaciju, jer je svojim radom promovišu i oduvek smo težili da im omogućimo najbolje uslove za rad. Jako nam je žao zbog incidenta", rekao je UNS-u direktor Turističkog centra Dragan Vulešević.

UNS je, takodje, podsetio da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

NUNS je pozvao nadležne u lokalnoj samoupravi grada Zrenjanina da utvrde ko je i po čijem nalogu grubo izvredjao fotoreportera Jovana Njegovića Drndaka, oduzeo mu akreditaciju i oterao ga sa štanda.

"Jovan Njegović Drndak je službeniku obezbedjenja pokazao akreditaciju 'Dana piva', kao i svoju novinarsku legitimaciju. Uprkos tome, pripadnik obezbedjenja ga je izvredjao. Sve to se dešavalo naočigled gostiju štanda i gradskih funkcionera", navodi se u saopštenju NUNS-a.

NUNS je pozdravio odluku prisutnih novinara koji su zbog tog incidenta i iz kolegijalne solidarnosti napustili manifestaciju "Dani piva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: