Kašikara na školskom pragu

M. B.

01. 09. 2014. u 10:38

U dvorištu obrazovne ustanove „Ivo Andrić“ u selu Brezna kod Gornjeg Milanovca pukim slučajem izbegnuta tragedija. Naprava pronađena pri kopanju kanala za vodu, nekoliko metara od zgrade

SAMO pukim slučajem niko nije stradao u dvorištu Osnovne škole „Ivo Andrić“ u Brezni, planinskom selu u milanovačkoj opštini, pod Suvoborom, kada je u školskom dvorištu otkrivena ručna bomba sa odvrnutim upaljačem!? Eksplozivna naprava pronađena je, preksinoć na svega 20 metara od đačke kuhinje.

U gornjomilanovačkoj policiji navode da je bomba otkrivena tokom kopanja kanala za vodu, ispod naslage opalog lišća. Eksplozivnu napravu pronašao je Miloš Brajović (27) iz tog sela, koji je radio na kopanju kanala.

- Zakačio sam je ašovom. Čuo se zveket metala o metal, a onda sam ispred sebe, u lišću, ugledao napravu, isprva ni ne sluteći da je to bomba. Ko bi uopšte pomislio da se bomba nalazi tik do škole. Kad sam je uzeo, tek tada sam se uverio o čemu se radi. Prava je sreća što nije eksplodirala. Lagano sam je odložio i smesta smo obavestili policiju, koja je brzo stigla i preduzela sve odgovarajuće mere - rekao je Brajović, dodajući da je prava sreća da je sve otkriveno pre početka nove školske godine.

Osmorazredna škola u Brezni, koju pohađaju učenici iz tog i nekoliko okolnih sela je, inače, istureno odeljenje istoimene škole u obližnjoj varoši Pranjani. Osoblje škole i njen direktor, Zoran Pantović, šokirani su saznanjem o bombi podmetnutoj pored ove obrazovne ustanove.

- Ko bi poverovao da ima takvih ljudi koji ubojita sredstava postavljaju u blizini škole, i to baš uoči početka nastave - rekao je Pantović, i izrazio nadu da će policija pronaći krivca.

BOJEVA

PREMA dosadašnjim nalazima istrage reč je o bojevom modelu M 75. Zasad je nepoznanica ko je je, ostavljanjem bombe u školi i odvrtanjem upaljača ugrozio život dece, nastavnika i drugog školskog osoblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije