U Srbiji nestane godišnje grad od 30.000 ljudi, a država priznaje samo četvoro dece!

- Činjenica je da smo mi siromašna zemlja, ali je nepravda da dečiji dodatak dobije samo četvoro dece, a da za ostalu nema ničega. Smeta mi što se na svakom koraku saplićemo o upozorenja da nas je sve manje, da izumiremo, a što zakonima radimo suprotno od stimulisanja rađanja i veće brojnosti familija - kaže Vitomir Nikitović, predsednik Udruženja "Dete četiri plus"

  • 64

Podrška natalitetu kroz beneficije i stimulacije minimalna, iako podaci pokazuju da bela kuga svake godine u Srbiji odnese grad od 30.000 ljudi, pišu Novosti.

 

Upozorenja na belu kugu, da nas je iz godine u godinu sve manje i činjenica da je za opstanak nacije neophodno da srpska porodica bude veća, izgleda nisu doprla do onih koji pišu zakone.

 

Jer, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom i dalje ne poznaje i ne priznaje više od četvoro dece. Zvuči apsurdno, ali u zemlji u kojoj svake godine zbog negativne razlike u broju rođenih i umrlih nestane grad od 30.000 stanovnika, 5.264 porodica sa pet i više mališana nema pravo na podršku iz državne kase za svu decu.

 

 

Nikitovići iz Aranđelovca, Vitomir i Dragana, imaju osmoro dece.

 

- Činjenica je da smo mi siromašna zemlja, ali je nepravda da dečiji dodatak dobije samo četvoro dece, a da za ostalu nema ničega. Smeta mi što se na svakom koraku saplićemo o upozorenja da nas je sve manje, da izumiremo, a što zakonima radimo suprotno od stimulisanja rađanja i veće brojnosti familija. Udruženje koje sam nedavno osnovao i koje već broji desetak šumadijskih porodica sa više od četvoro dece, upravo će se truditi da se zakoni promene. Hoćemo da država jasno kaže kakva joj je strategija u povećanju nataliteta i kako misli to da sprovede. Ili joj ni deca nisu važna" - kaže Vitomir Nikitović, predsednik Udruženja "Dete četiri plus".

 

Roditeljski dodatak majke dobijaju samo za četvoro dece. Za prvih šest meseci ove godine, 61.719 majki je ostvarilo ovo pravo za 63.226 dece.

 

- Roditeljski dodatak za prvo dete isplaćuje se jednokratno, a za drugo, treće i četvrto dete u 24 jednake mesečne rate.  Iznos za prvo dete je 37.110,82 dinara, za drugo - 145.117,35 dinara, za treće je 261.199,28 dinara, a za četvrto dete - 348.262,03 dinara -  rečeno je za ovaj list u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bgd

    1. septembar 2014 | 00:22

    Vadi nas sandzak, realno..

  • DD

    31. avgust 2014 | 23:38

    ODAVNO JE DIRIGOVANO DA NESTANEMO. DUŽA JE TO PRIČA. SRBIJA IMA MNOGO NEPRIJATELJA. A NAJVEĆI SMO SAMI SEBI.

  • Sima medak

    31. avgust 2014 | 23:44

    Ja da imam platu i hiljadu evra opet nebi imao decu mozda jednog dana jedno cisto onako radi reda,em kosta em obaveza em nemam mira od dreke a i sve da sam fan dece opet je rizik da ih odgajamo u ovo nase drustvo kako je sad... da nema zena i njihovog materinskog nagona za potomstvom bilo bi jos manje dece jer one najvise forsiraju muskarce da ako oni nece porodican zivot nace nekog ko hoce i onda aj kao :-D ja sutra imam samo svoja usta da nahranim a i ako nemam cu da izdrzim ali da moram pored sebe jos troje da ranim ja stvarno nebi znao kako sve bi se svelo na goli opstanak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA