"Teški izazovi ali EU će biti jača"

Donald Tusk i Federika Mogerini rekli su da su svesni da pred njima stoje teški izazovi, ali da su ubeđeni da će EU iz njih izaći jača.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

21:58

Default images

Tusk je veteran briselske političke scene, a Mogerini je izuzetno vešta u pregovaranju”, rekao je odlazeći predsednik Saveta Herman van Rompej predstavljajući na zajedničkoj konferenciji za štampu svog naslednika i naslednicu Ketrin Ešton.

On je podsetio da je Tusk već sedam godina na čelu poljske vlade i da je uspešno vodio zemlju kroz ekonomsku krizu i mnogobrojne političke izazove.

Tusk je u uvodnom govoru istakao da zna da se poseo predsedavajućeg Saveta sastoji u neprestanom traženju kompromisa i obećao da će zastupati zajedničke evropske interese.

“Verujem u ujedinjenu Evropu jer ne postoji pametna alternativa”, poručio je Tusk i dodao da je svestan izazova koji stoje pred njim.

On je istakao primer Poljske, koja je uspešno prebrodila ekonomsku krizu , kao dokaz da odgovorna fiskalna politika i privredni razvoj mogu da idu ruku pod ruku.
Foto: Beta/AP
Istovremeno, Tusk je izrazio nadu da će Velika Britanija ostati u EU i da će postići dogovor sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, koji insistira na korenitim reformama Unije da je Britanija ne bi napustila.

“Budućnost nije u smanjenoj EU”, rekao je on.

Mogerini je rekla da pripada generaciji koja je ostvarila evropski san i da ne treba dozvoliti da se on pretvori u košmar.

“Svesna sam da će biti teško”, poručila je ona, uz napomenu da će se oslanjati na temelje koje je postavila Ešton, koja je tokom svog mandata uspostavila Evropsku službu za spoljne poslove, koja pre pet godina nije postojala.

“Danas je to razrađena profesionalna struktura, tako da će mi biti mnogo lakše njego njoj”, rekla je Mogerini. Tusk i Mogerini su se u svom prvom susretu sa novinarima nakon nominacija suočili sa primedbama: za Mogerini je rečeno da nema dovoljno iskustva za visoku međunarodnu funkciju i da je previše naklonjena Moskvi, dok se Tusku zamera nepoznavanje stranih jezika.

Mogerini je istakla da je, mada ima manje od godinu dana staža kao ministarka inostranih poslova, dvadeset godina bavila međunarodnom politikom na drugim funkcijama, između ostalog kao poslanica Evropskog parlamenta.

Ona je podsetila da su njena poseta Moskvi na početku ministarskog mandata i susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bili u funkciji traženja političkog rešenja za ukrajinsku krizu, koja je tada još bila u povoju.

“Pre Moskve sam bila u Kijevu, gde sam između ostalih razgovarala sa aktuelnim predsednikom Petrom Porošenkom”, rekla je ona.

Tusk, koji je na konferenciji za medije govorio uglavnom na poljskom, obećao je da će do preuzimanja funkcije “izbrusiti” svoj engleski.

Tusk i Mogerini, koje je Savet večerasas nominovao, pre stupanja na dužnost krajem godine moraju da dobiju i podršku većine poslanika Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: