Читај ми!

Tusk i Mogerini umesto Van Rompeja i Ešton

Lideri Evropske unije imenovali su poljskog premijera Donalda Tuska za naslednika Hermana van Rompeja na čelu Evropskog saveta, dok će Ketrin Ešton naslediti italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini, objavio je Van Rompej na svom Tviter nalogu. Reč je o očekivanoj odluci.

Diplomata koji je insistirao na anonimnosti rekao je ranije Tanjugu da je to odlučeno nakon intenzivnih konsultacija koje su evropski lideri imali tokom letnje pauze, i potvrđeno na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara inostranih poslova EU koji je danas završen u Milanu. O ovim nominacijama će se glasati u Evropskom parlamentu.

Italija je predložila Mogerinijevu i na prethodnom samitu u julu, ali su pojedini lideri odbili da je podrže zbog nedostatka iskustva i navodne naklonosti prema Rusiji.

U međuvremenu, kažu Tanjugovi diplomatski izvori, italijanski premijer Mateo Renci je intenzivnim lobiranjem uspeo da ubedi skeptične kolege da je ona ipak prava osoba za taj posao.

Tuska je zvanično nominovala poljska vlada, koja je ranije pokušavala da na funkciju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost postavi svog šefa diplomatije Radeka Sikorskog.

Pošto ovo nije uspelo zbog tvrdog insistiranja Italije na Mogerinijevoj, Poljska je dobila funkciju predsednika Evropskog saveta.

Tusk je tokom konsultacija dobio značajnu podršku britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji se, prema izveštajima, nada da će zauzvrat dobiti povlastice koja Britanija traži da bi ostala u EU.

Tusku se zamera da slabo govori strane jezike, ali on je proteklih meseci pohađao intenzivan kurs engleskog i, kako navodi poljska štampa, uspeo da ga donekle savlada.

Poljski premijer je dolazeći na današnji samit u Briselu izbegao da razgovara sa novinarima, već im je uz osmeh odmahnuo rukom.

Pred nama su teški izazovi

Novoimenovani predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i novoimenovana šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekli su da su svesni da pred njima stoje teški izazovi, ali da su ubeđeni da će EU iz njih izaći jača.

"Tusk je veteran briselske političke scene, a Mogerini je izuzetno vešta u pregovaranju", rekao je odlazeći predsednik Saveta Herman van Rompej predstavljajući na zajedničkoj konferenciji za štampu svog naslednika i naslednicu Ketrin Ešton.

On je podsetio da je Tusk već sedam godina na čelu poljske vlade i da je uspešno vodio zemlju kroz ekonomsku krizu i mnogobrojne političke izazove.

Tusk je u uvodnom govoru istakao da zna da se poseo predsedavajućeg Saveta sastoji u neprestanom traženju kompromisa i obećao da će zastupati zajedničke evropske interese.

"Verujem u ujedinjenu Evropu jer ne postoji pametna alternativa", poručio je Tusk i dodao da je svestan izazova koji stoje pred njim. Istovremeno, Tusk je izrazio nadu da će Velika Britanija ostati u EU i da će postići dogovor sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, koji insistira na korenitim reformama Unije da je Britanija ne bi napustila.

Mogerini je rekla da pripada generaciji koja je ostvarila evropski san i da ne treba dozvoliti da se on pretvori u košmar.

"Svesna sam da će biti teško", poručila je ona, uz napomenu da će se oslanjati na temelje koje je postavila Ešton, koja je tokom svog mandata uspostavila Evropsku službu za spoljne poslove, koja pre pet godina nije postojala.

Mogerini je istakla da je, mada ima manje od godinu dana staža kao ministarka inostranih poslova, dvadeset godina bavila međunarodnom politikom na drugim funkcijama, između ostalog kao poslanica Evropskog parlamenta.

Ona je podsetila da su njena poseta Moskvi na početku ministarskog mandata i susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bili u funkciji traženja političkog rešenja za ukrajinsku krizu, koja je tada još bila u povoju.

Tusk i Mogerini, koje je Savet večeras nominovao, pre stupanja na dužnost krajem godine moraju da dobiju i podršku većine poslanika Evropskog parlamenta.

Dugogodišnji poljski premijer

Donald Tusk, koga je zvanično nominovala poljska vlada, već duže vreme važio je za najvećeg favorita za predsedavajućeg Evropskog saveta.

On je drugi predsednik Evropskog saveta i prvi predstavnik zemalja sa prostora centralne, odnosno istočne Evrope, koje su se priključile EU pre desetak godina, koji dolazi na ovu funkciju.

Tusk je od novembra 2007. godine predsednik Vlade Poljske. Tokom duge i uspešne političke karijere bio je poslanik od1997, a od 2001. potpredsednik poljskog Sejma (skupštine).

Parlamentarni lider opozicije bio je od 2003. do 2007. godine.

Rođen je 1957. godine u Gdanjsku i u tom gradu je i završio fakultet. Po obrazovanju je istoričar. Političkim radom se bavio još tokom studija, kada je bio aktivan sledbenik "Solidarnosti".

Po etničkom poreklu je Kašub. Kašubi su mali slovenski narod, nastanjen u poljskoj Pomeraniji. Najvećim delom se identifikuju sa Poljacima. Osnivač je i predsednik stranke Građanska platforma, koja važi za političku organizaciju desnog centra.

Taska smatraju za liberalnog političara, ponešto konzervativnih stavova.

Mogerini

Federika Mogerini (41) je pre samo pola godine, u februaru, preuzela resor diplomatije u vladi premijera Matea Rencija.

Od prošle 2013. godine je članica Nacionalnog sekretarijata Demokratske partije, gde je zadužena za Evropu i međunarodne odnose. Prethodno je u tom partijskom organu bila zadužena za institucionalnu reformu.

Član je Predstavničkog doma od 2008, a reizabrana je prošle godine.

U avgustu prošle godine izabrana je za predsedavajućeg italijanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, a bila je i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Predsedavala je i interparlamentarnom grupom za razvojnu saradnju, član je Instituta za međunarodne odnose.

Po obrazovanju je diplomirani politikolog. Bila je stipendista Maršalovog fonda. Rođena je u Rimu 1973. godine i majka je dve kćerke.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво