Srbi i Grci zajednički oko izvoza

Grad Jagodina i grčka regija Pela potpisali su u Paraliji protokol o privrednoj saradnji, i to pre svega u oblasti voćarstva i povrtarstva.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

15:39

Default images

Dokument, koji nije formalno obavezujući, potpisali su predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma i zamenik predsednika područne jednice Pela Teodoros Teodoridis, u prisustvu generalnog konzula Srbije u Solunu Siniše Pavića i srpskih i grčkih privrednika.

Marković, koji boravi u višednevnoj poseti Grčkoj, preneo je da je grckoj strani predložio zajedničko ulaganje u otvaranje fabrike u Jagodinu koja bi se bavila proizvodnjom, preradom i izvozom voća i povrća na strana tržišta, uključujući i rusko.

On je rekao da Srbija treba da pre ulaska u EU koristi sve mogućnosti za saradnju, uz opasku da se "Evropa i patriotizam ne sipaju u traktor, već nafta".

Marković je istakao da Srbija poštuje EU, a da joj je Rusija prijatelj, dodajući da joj je interes da uspostavi ekonomsku saradnju sa svim državama. On je poručio grčkim investitorima da im Jagodina garantuje političku i ekonomsku stabilnost.

"Ako je pet italijanskih investitora došlo u Jagodinu, to isto treba da uradi Grčka, pogotovo imajući u vidu bratske odnose između naše dve zemlje", rekao je Marković grčkim domaćinima.

Teodoridis je ukazao na značaj ovakvog privrednog povezivanja i zajedničkog nastupa na trećim tržištima, naročito u uslovima globalizacije i krize.

Marković prevodi delegaciju privrednika i više od 200 poljoprivrednika koji su juče obišli proizvodne poljoprivredne kapacitete Pierie i imali priliku da steknu nova znanja u plasteničkoj i stočarskoj proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: