Bivši specijalac ubici dao bombu

Lj. TRIFUNOVIĆ

30. 08. 2014. u 14:37

Obrt u istrazi šest godina posle likvidacije Dragiše Cvejića, predsednika suda u Knjaževcu. Nekadašnji pripadnik 63. padobranske Ljubiši Tošiću dao napravu koja je usmrtila sudiju

ZAJEČARSKA policija uhapsila je nekadašnjeg specijalca Vojske Srbije (33), koga sumnjiči da je saučesnik u likvidaciji Dragiše Cvejića (46), bivšeg predsednika Opštinskog suda u Knjaževcu, marta 2008. godine, saznaju „Novosti“! Cvejić je stradao nakon što je, kada je otvorio kapiju na ulazu u dvorište ispred svoje kuće, aktivirana bomba „kašikara“, koja je bila zakačena na ulazna vrata.

Kako nezvanično saznajemo, uhapšeni, rodom iz Knjaževca, sa prebivalištem u Beogradu, do pre nekoliko godina bio je aktivno vojno lice, pripadnik niške 63. padobranske brigade.

- Osumnjičeni je Ljubiši Tošiću (72), koji je označen kao ubica Dragiše Cvejića dao bombe - navodi izvor našeg lista blizak istrazi. - Isto je učinio i prilikom ubistva Radice Lukić (57), Velimirove supruge. Radica, nekadašnji starešina Opštinskog prekršajnog veća, stradala je marta 2009. na gotovo istovetan način kao i predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu.

Novom istragom, koja je pokrenuta pre godinu dana, pronađeni su tragovi koji su policiju doveli do nekadašnjeg pripadnika Vojske. Uz to, na gelerima „kašikare“, kojom je ubijen sudija Cvejić, otkriveni su tragovi nepoznatog DNK, koji se sada, kako saznajemo, proverava da bi se ustanovilo da li zaista pripada osobi koja je osumnjičena da je bombe dala Tošiću.

NEURAČUNLjIV ZA ubistva Radiše Svejića i Radice Lukić okrivljen je Ljubiša Tošić, za koga je, pregledom, ustanovljeno da boluje od paranoidne psihoze, zbog čega je proglašen neuračunljivim. Umesto suđenja, izrečena mu je mera čuvanja i lečenja u neuropsihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.

Za ubistvo sudije Cvejića bio je osumnjičen i Ivan Stojadinović (37), iz Knjaževca, koji je, zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi 2010. godine. Međutim, u vreme kada je Stojadinović uhapšen, mnogi su tvrdili „da je slučaj tanak“, a optužnica protiv njega na „staklenim nogama“, jer su jedini dokaz protiv njega, navodno, bila vlakna, koja su pronađena na bombi kojom je ubijen Cvejić.

Stojadinovićevi advokati tada su kazali da „nadležni znaju ko je, uz Tošića, saučesnik u ubistvima Cvejića i Lukićeve“. Oni su, još pre četiri godine, tvrdili da je Tošić naručilac oba ubistva, a da mu je u tome, tako što mu je dao bombe i naučio ga kako se one postavljaju i aktiviraju, uz određenu novčanu naknadu, pomogao nekadašnji pripadnik Vojske koji je nakon ubistva Cvejića, navodno pobegao iz zemlje.

Nakon toga, za oba ubistva bio je okrivljen Ljubiša Tošić, za koga je, pregledom, ustanovljeno da boluje od paranoidne psihoze, zbog čega je proglašen neuračunljivim. Umesto suđenja, izrečena mu je mera čuvanja i lečenja u neuropsihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.

Sudija Lukić je, kako je ustanovljeno, Tošića, koji je penziju stekao radeći kao gastarbajter u Nemačkoj, osudio na novčanu kaznu, zbog spora sa bivšom suprugom, koju je ovaj odbio da plati. Nakon toga, Tošić je, u više navrata, pretio sudiji Lukiću i članovima njegove porodice. Uznemiravao ih je i telefonom, a jednom im je i poručio da „kaznu neće platiti i da će biti žrtava“.


RADNE GRUPE

ZAJEČARSKA policije formirala je radnu grupu koja se već godinu dana bavi ubistvima u Knjaževcu. Poseban tim, kako saznajemo, radi na ispitivanju svih okolnosti likvidacije Saše Stojkovića (28), koga je maskirani ubica, koji još nije otkriven, pred više stotina svedoka, ubio jula 2008. godine na gradskom bazenu u Zaječaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)