Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizuje u ponedeljak 1. septembra na Trgu Nikole Pašića u Beogradu jednočasovni skup tokom štrajka upozorenja uz obustavu rada u školama-članicama te sindikalne organizacije, zbog najave smanjenja plata u prosveti za 10 odsto. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je da taj sindikat ne sme dozvoliti da se predstojećim rebalansom državnog budžeta smanje plate u prosveti jer su one već ispod republičkog proseka.

„Naš sledeći protest biće onog trenutka kada u Skupštini Srbije bude povedena rasprava o rebalansu budžeta koji podrazumeva smanjenje naših plata za 10 odsto, a ako se to slučajno dogodi, nastavićemo proteste tokom školske godine, na dan primanja plate“, rekao je Matijević. Po njegovim rečima, ostala tri reprezentativna sindikata neće učestvovati na skupu 1. septembra, ali je dogovor da do polovine meseca i oni pokrenu članstvo i budu spremni na eventualni protest.

Matijević je rekao da njegov sindikat zahteva i rešavanje problema tehnoloških viškova, i donošenje zakona o platnim razredima koji bi doprineo pravičnijoj raspodeli novca za plate zaposlenih u javnoj upravi. On je dodao da ministar prosvete Srđan Verbić još nije pozvao predstavnike tog sindikata na razgovor, ali da se ne sme zaboraviti da ta sindikalna organizacija u svom članstvu ima oko 600 škola i 30.000 zaposlenih koji predstavljaju respektabilnu zajednicu.

Predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi najavio je da školska godina u školama u tri opštine na jugu Srbije neće početi u ponedeljak, 1. septembra, jer još nisu obezbeđeni svi udžbenici na albanskom jeziku. „Jesam za to da se zna srpski jezik, ali hajde da se omogući i toj deci (u Bujanovcu, Preševu i Medveđi) da imaju početak školske godine kao i sva druga“, rekao je Arifi na skupu u Palati Srbija. Arifi je to rekao na skupu o Studiji mogućnosti unapređenja nastave i učenja srpskog kao nematernjeg jezika u osnovnim školama u

Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Arifi se usprotivio praksi da u državnim organima Srbije ne mogu da rade ljudi koji ne govore srpski, i rekao da smatra da je to suprotno i Ustavu Srbije, i međunarodnoj praksi.

„Da li treba znati srpski jezik? Da! Da li to treba da bude uslov za rad? Ne!“, rekao je Arifi. Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić je rekao da je Arifi „pogrešno informisan“ i dodao da su udžbenici na albanskom jeziku obezbeđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari