"Ne licitirajte i ne dižite paniku"

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs biće 117,79, što je najniža vrednost domaće valute u ovoj godini.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

08:44

Default images

Po podacima Narodne banke Srbije, evro će koštati 10 para više nego danas, kada je kurs bio 117,69 dinara za jedan evro.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da se nepotrebno izaziva panika jer je dinar stabilan, a da neutemeljene licitacije sa novim kursom dinara samo otežavaju posao NBS, a državu i građane koštaju.

"Naša stručna javnost podeljena je oko mnogih pitanja, da li bi kurs trebalo da jača ili slabi, da li bi trebalo menjati režim monetarne politike, ali je saglasna u jednom - ne samo da je nezahvalno već je i vrlo štetno davati bilo kakve prognoze o danu ili mesecu kada će kurs preći neki nivo", istakla je za Novosti Jorgovanka Tabaković.

"Tako nešto ne usuđujemo se da prognoziramo ni mi iz NBS , ali se usuđujemo da obećamo da ćemo svom snagom i znanjem nastaviti da održavamo postignutu cenovnu i finansijsku stabilnost".

Guvernerka je naglasila da je Narodna banka Srbije otvorena institucija koja najširu javnost svakodnevno informiše i objašnjava šta, zašto i kako radi, otvorena je za sva novinarska pitanja, pa i sugestije i kritike.

Dinar je ove godine izgubio 2,7 odsto vrednosti u odnosu na evro, 3,0 odsto za godinu dana, a 1,1 odsto vrednosti za poslednjih mesec dana.

Dinar je ove godine bio najjači 1. januara, kada je jedan evro koštao 114,6421 dinara.

NBS je ove godine na Medjubankarskom deviznom tržištu, da bi ublažila dnevno kolebanje kursa, prodala 910 miliona, a kupila 200 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: