Inicijativa za otvaranje Prihvatnog centra za žrtve nasilja

0
14

Majica

Novi Pazar – Udruženje samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica “Zajedno” pokrenulo je inicijativu za otvaranje Prihvatnog centra za žrtve nasilja prikupljanjem potpisa građana u Novom Pazaru.

Predsednica udruženja Alma Junis rekla je radiju Sto plus da se u celom regionu oseća potreba za nekim oblikom prihvatilišta ili Sigurne kuće.

„Evidentno je da posljednjih godina imamo povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja. To ne mora da znači i da je samo nasilje u porastu, već da se žrtve sve više ohrabruju da ga prijave. Prije nekoliko mjeseci je potpisan protokol o saradnji svih aktera na lokalu koji se bave nasiljem u porodici, ali nam nedostaje još prihvatilište za žrtve“, rekla je Junisova.

Ona je istakla da su prošle godine u Tutinu ubijene tri žene, a da se udruženju javilo 19 žena sa decom koje su tražile pomoć.

„U posljednje dvije godine pet žena je prespavalo u prostorijama našeg udruženja, jer nismo imali gdje drugo da ih smjestimo u tom trenutku“, rekla je Junisova.

Inicijativa je pokrenuta u okviru projekta “Jednake šanse za sve- unapređenje postojećih i uspostavljanje novih socijalnih usluga” u gradovima i opštinama Novi Pazar, Sjenica i Tutin.

Projekat realizuju Građanske inicijative i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a finansira ga Evropska unija u okviru Programa Podrška civilnom društvu 2012, a sufinanira se iz budžeta Republike Srbije – Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

Članovi ovog udruženja prikupljat će u petak potise građana Tutina, a u subotu Sjenice.

(radio100+)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.