USAID tvrdi: Civilni sektor jača

Organizacije civilnog društva sve više se uključuju u politički život Srbije, poručeno na skupu gde je predstavljen indeks održivosti civilnog sektora 2013.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

13:40

Default images

Civilni sektor bio je aktivan u debati o prekomponovanju vlade Ivice Dačića, u kojoj je od ukupno 21 ministra smenjeno 11, a Ujedinjeni regioni Srbije isključeni iz vladajuće koalicije. Kampanje organizacija civilnog društva (OCD) doprinele su tome da se smene pojedinci, kao što su tadašnji ministri obrazovanja i kulture, navedeno je na skupu.

Rezultati istrazivanja USAID-a pokazali su da je napredak ostvaren u šest od sedam kategorija, najviše u finansijskoj održivosti, i pored toga što su mnogi donatori otišli iz Srbije, a period je bio "turbulentan". Napredak je izostao u kategoriji pružanja usluga.

Pravni okvir koji se odnosi na upravljanje organizacijama civilnog društva i dalje se unapredjuje, a udruženja se registruju bez velikih poteškoća, navedeno je u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo i da su u 2013. godini unapredjeni organizacioni kapaciteti OCD, te da su u toku prošle godine donatori uložili više u izgradnju i jačanje kapaciteta civilnog sektora.

Vršilac dužnosti direktora Misije USAID u Srbiji Piter Vibler rekao je na skupu da su rezultati odlični i da država i OCD treba da budu ponosni na njih. On je ocenio da javnost često nije upoznata dovoljno sa doprinosom i aktivnostima civilnog sektora i savetovao im da gradjane upoznaju sa svojim delatnostima putem medija

"Neka se postaraju da javnost zna šta rade i koliko doprinose", rekao je Vibler, podsetivši da se za vreme majskih poplava videlo koliko civilni sektor može da pomogne.

Vibler je istakao i da OCD treba više da se uključe u proces pregovora Srbije i EU, ali i primetio da bi političari mogli da obrate više pažnje i javno govore više o dostignućima civilnog sektora.

Govoreći o uključivanju OCD u pregovore sa EU, direktorka Vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Chirković rekla je da je ta kancelarija 2013. otpočela obuku OCD za uključuvanje u taj proces, koju je do sad prošla 241 organizacija, odnosno 300 učesnika.

na je istakla i da je prošle godine usvojen izmenjeni Poslovnik Vlade, koji je proširio proces javnih rasprava, kao i da je poboljšan način raspisivanja javnih konkursa pri dodeli budžetskih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: