Vranje voli trubu

Lokalne vesti - Sreda 27.08.2014 - 08:27

Ovogodišnji „Dani Vranja“ nastavljeni su u utorak „Memorijalom Bakija Bakić“ na centralnoj bini ispred Galerije Narodnog muzeja.

Sa lica mesta - truba ponovo razgalila Vranjance Sa lica mesta - truba ponovo razgalila Vranjance

Memorijalno veče posvećeno svetski priznatom majstoru trube upriličeno je nastupom šest orkestara.

Vranjskoj publici predstavili su se orkestar Dejana Abića iz Vranjske Banje, Jovice Ajdarevića i Roberta Demirovića iz Pavlovca, Zlatna jabuka Vlade Ivanovića iz Zagužanja , orkestri Nenada Mladenovića i Ekrema Mamutovića iz Vranja.

U zvuku trube uživao je veliki broj građana okupljenih u centru grada ispred improvizovane pozornice.

Učesnike Memorijala pre  nastupa primio je gradonačelnik Zoran Antić. On je kazao da je manifestacija „Memorijal Bakija Bakić“ započeta pre nekoliko godina posvećena svetski priznatom virtouzu na trubi koji je od tog instrumenta  „napravio čudo“,  čoveka koji je proneo glas Vranja širom sveta.

- Širom Balkana i širom sveta postoje brojni trubački orkestri koji neguju i gaje muziciranje na ovom instrumentu, ali bez lažne skromnosti želim da kažem da je ipak truba sinonim ovog grada i da sve što je nastalo u prethodnih 60 godina, a vezano je za trubu potiče iz Vranja – kazao je Antić.

On je podsetio da su ljudi koji su voleli Bakiju, njemu podigli spomenik i to je prvi spomenik jednom Romu u svetu.

- Bakija Bakić je širom sveta promovisao ovaj grad i Memorijal posvećen njemu iz godine u godinu dobija neku tradiciju .

Želimo da ove godine Memorijal bude revijalni ali već sledeće godine on može da dobije i takmičarski karakter sa vrlo značajnim bonusom nagrada i priznanja.

Najbolje muziciranje biće nagrađeno  zlatnom srebrnom i bronzanom statuetom Bakije Bakića, koje će nositi i novčanu nagradu – najavio je gradonačelnik.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: