Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 26.08.2014.
19:37
Beta A

Izrael i Hamas "zakopali" ratne sekire?

Posle pisanja evropskih medija oglasio se i neimenovani palestinski zvaničnik sa potvrdom o trajnom prekidu vatre u pojasu Gaze.

Foto: Ilustracija
 

Posle 50 dana oružanih sukoba zaraćene strane, palestinski Hamas i Izrael, postigli su dogovor, međutim, za sada nema potvrde sa izraelske strane. Palestinski predsednik Mahmud Abas objaviće u utorak popodne na sastanku palestinskog rukovodstva detalje tog sporazuma.

Dogovor predviđa "trajni prekid vatre", "ukidanje blokade pojasa Gaze" koju je Izrael uveo 2006, a što je bio glavni zahtev Palestinaca, rekao je taj visoki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime. Egipat gde su se do prošle nedelje vodili pregovori, najavio je da će u utorak uveče izdati saopštenje.

Agencija AP navodi da su zvaničnici Hamasa i Islamskog džihada, dve glavne grupe koje se bore u Gazi, rekli da su postigli sporazum s Izraelom da okonočaju rat u kome je poginulo preko 2.000 Palestinaca. Ofanziva Izraela protiv borbenih palestinskih grupa u pojasu Gaze počeo je 8. jula, poginulo je 2.130 ljudi s palestinske strane i 68 sa izraelske.

Ziad Nahala, visoki zvaničnik Islamskog Džihada rekao je da se sporazumom predviđa prekid vatre bez ograničenog roka i pristanak Izraela da ublaži blokadu Gaze da bi omogućio dopremanje namirnica i građevinskog materijala.

Razgovori o kompleksnijim pitanjima trebalo bi da počnu idućeg meseca.

Pregovori o primirju vođeni u Kairu pod egipatskim pokroviteljstvom nisu doneli sporazum, i neprijateljstva obustavljena tokom devetodnevnog prekida vatre, nastavljena su u punom jeku pre nedelju dana.

Musa Abu Marzuk, drugi čovek Hamasa u izgnanstvu koji je učestvovao u tim pregovorima rekao je da sporazum predstavlja "pobedu otpora" u pojasu Gaze.

On je rekao da će vreme stupanja primirja na snagu biti određeno kasnije, a portparol Hamasa u Gazi rekao je da taj islamistički pokret čeka zvanično obaveštenje iz Kaira.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.08.2014. 19:48
Izrael i Hamas "zakopali" ratne sekire? Do kad? Do ujutro. Od kad sam se rodio stalno samo slusam o ratnom konfliktu Izrael-Palestina. Nazalost!
Utorak 26.08.2014. 20:50
a den Hag za gospodu Izraelce?biće ko i za Amerikance Engleze Nemce i ostale ubice
Utorak 26.08.2014. 19:51
Zakopali i 2000 Palestinaca
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online