Arheolozi političarima: Ostavite nas na miru

Arheolozi koji rade na velikoj grobnici iz perioda Aleksandra Velikog na severu Grčke tražili su od političara i drugih koji obilaze lokaciju da ih - ostave na miru.

Život

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.08.2014.

13:33

Default images

Grčko Ministarsdtvo kulture tražilo je danas "razumevanje" dok se radi na iskopavanju u blizini starog grčkog grada Amfipolisa.

Delomično otkrivena grobnica s kraja vladavine Aleksadra Velikog privukla je pažnju javnosti i podstakla spekulacije da se u njoj nalazi veliko bogatstvo, ostaci velikog vojskovođe, njegove supruge Roksane ili pak njihovog sina Aleksandra Četvrtog.

Premijer Antonis Samaras već je posetio tu lokaciju u prvoj polovini avgusta a državna televizija svakodnevno izveštava o napretku iskopavanja.

Zasad su arheolozi iskopali delove ulaza s dve veleke kamene sfinge za koji se veruje da je poreklom s kraja četvrtog veka pre nove ere.

Aleksandar Veliki umro je 323 godine p.n.e, a sahranjen je u Egiptu. Drevni Amfipolis je osnovan kao atinska kolonija 437. godine p.n.e. a Filip Makedonski, otac Aleksandra, osvojio ga je 357. godine p.n.e.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: