Rekordne cene zlata

Već treći dan uzastopno raste cena zlata koja dostiže novi rekord. U Njujorku cena 1.038,8 dolara za uncu. Rast cene zlata prouzrokovan novim padom dolara, slabošću američke privrede i spekulacijama da će dolar u naftnim transakcijama biti zamenjen korpom valuta.

Cene zlata beleže i danas rekordne vrednosti, treći dan uzastopce, a istovremeno poskupljuju i sirova nafta, bakar, pšenica i kaučuk jer je potonuće vrednosti dolara podstaklo investitore na kupovinu sirovina radi osiguranja od potencijalne inflacije.

Cena zlata u Singapuru jutros je u jednom trenutku odskočila na čak 1.055,60 dolara za finu uncu (1 fina unca=31,100 grama), prenela je agencija Blumberg.

Cena zlata na Njujorškoj berzi dostigla je rekord svih vremena, od 1.038,8 dolara za uncu, odnosno 31 gram. Prethodni rekord zabeležen je sredinom marta 2008. godine, kada se na ivici kraha našla investiciona banka "Bear Sterns".

Analitičari kažu da je skok cene zlata posledica pretnji sa kojima je suočen dolar.

Britanski list "Independent" objavio je da zemlje Persijskog zaliva, Kina, Rusija, Japan i Francuska tajno pregovaraju o zameni dolara korpom valuta u naftnim transakcijama.

Međuti, pomenute zemlje demantovale su tu informaciju, ali je dolar ipak izgubio deo vrednosti u odnosu na evro. Nesigurni dolar za posledicu ima i skok cena srebra, bakra i drugih metala, kao i raznih sirovina, među kojima je i pšenica.

"Mogućne je da cena zlata u sledećoj deceniji dostigne čak 2.000 dolara za finu uncu", prognozirao je investitor Džim Rodžers u intervjuu za "Blumberg".

Rodžers je dodao da postoji obilje razloga za kupovinu zlata kada je pravo vreme za to i najavio da će i sam možda povećati kupovine tog plemenitog metala.

Bakar za tromesečnu isporuku na tržištu u Londonu je ojačao čak 2,5 odsto, na 6.250 dolara za tonu, a poskupeli su i drugi metali - olovo, nikl, kalaj i cink.

Slabljenje dolara podstaklo je i rast terminskih cena pšenice za 1,1 odsto, kao i drugih sirovina, uključujući kaučuk koji je poskupeo čak 2,1 odsto.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво