LJajić:Tri razloga zbog kojih ne bi trebalo da porastu cene

Tanjug

20. 08. 2014. u 10:22

Do povećanja cena ne bi trebalo da dođe zbog male kupovne moći, dobre poljoprivredne godine i krize u odnosima između EU i Rusije

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da postoje tri razloga zbog kojih ne bi trebalo da dođe do povećanja cena, a to su mala kupovna moć, dobra poljoprivredna godina i kriza u odnosima između EU i Rusije.

Ljajić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se cene formiraju slobodno na tržištu i da vlada ne može da utiče na njihovo formiranje, ali da bi trebalo da utiče na ukupnu privrednu aktivnost, jer je trgovina ogledalo stanja jedne privrede.

Potpredsednik Vlade Srbije je ukazao da je privredna aktivnost, na žalost, mala i da su niske plate građana, dok je nezaposlenost velika, što se odražava i na sektor trgovine, jer je kupovna moć mala, što je jedan od razloga i argumenata zbog čega ne bi trebalo da dođe do povećanja cena.

Drugi argument je što je Srbija imala dobru godinu u smislu prinosa svih poljoprivrednih kultura, a treći razlog je kriza između EU i Rusije, zbog koje će se pojaviti na evropskom tržištu višak poljoprivrednih prehrambenih proizvoda i što EU traži alternativna tržišta, objasnio je Ljajić.

Ljajić je podsetio da u Srbiji postoji ukupno 10 većih trgovinskih lanaca koji imaju 86 odsto udela na tržištu, ali da je još loša konkurencija, zbog čega je neophodan dolazak novih trgovinskih i diskontnih lanaca.

Potpredsednik Vlade Srbije je potvrdio da nije sporan dolazak nemačkog globalnog lanca supermarketa "Lidl", ali da bi trebalo da se na lokalnom nivou završi papirologija vezano za otkup lokacija u više opština i gradova.

Ljajić je dodao da ima dvadesetak lokacija o kojima se pregovara i da "Lidl" razgovara o izgradnji velikog distributivnog centra verovatno u okolini Pazove.

Na pitanju o izvozu domaće hrane u Rusiju, Ljajić je odgovorio da je na kratak rok moguće povećati izvoz, jer nisu iskorišćeni postojeći kapaciteti, smanjiti spoljno-trgovinski deficit, a sa druge strane, podstaći poljoprivredni proizvođači da ulažu u tehnologiju i razvoj.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

elektricar

20.08.2014. 10:46

Nije tacno ! Iskljucivi razlog zbog koga NE MOZE da dodje do poskupljenja je nikakva kupovna moc stanovnistva ! Bravo za vladu ! Nasla je nacin kako da "drzi cene", ali samo cene seljaka i privatnih privrednika ... Ne daj narodu da pravi pare i nema ni potrosnje ...Moze doci do poskupljenja, al' nece proci (na trzistu) ... Jedina poskupljenja koja bi "prosla" su poskupljenja u javnim preduzecima koja odobri vlada jer, to je sila ... Sve ostale price su izmisljotine "narodnih predstavnika" !!!

Sale

20.08.2014. 11:13

Razlozi su potpuno tacni. Posto su razlozi tacni, zasto se istim nisu rukovodili kada su podizali cenu osiguranja za 45%, podizali porez na imovinu od 100 - 400% kao i svim drugim poskupljenima!? Potezi i tumacenja Vlade su cisto silovanje zdravog razuma. Tri meseca je proslo, a jos uvek nema objasnjenja zasto je osiguranje poskupelo za 45%, sta to Jorgovanka Tabakovic krije i za cij interes ona radi!?

vlada

20.08.2014. 21:00

Šta to znači da ne bi TREBALO da porastu cene? ČEGA? Evo, to i ja kažem! Ali ja sam to govorio i ŠESTOG oktobra dvehiljadite, a vi ste TADA bili zagovornik! Ja imam isto mišljenje, za razliku od vas a vi ste i DALJE ministar!?

Rastko

21.08.2014. 23:19

On nas je i odrukao kod EU pa će sad ovi da nas ucenjuju da ne izvozomo u Rusiju !