Preminula Lorin Bekol

FoNet

13. 08. 2014. u 09:54

Američka filmska ikona, slavna glumica Lorin Bekol preminula je od posledica srčanog udara u svom domu na Menhetnu u Njujorku

LOS ANĐELES - Američka filmska ikona, slavna glumica Lorin Bekol preminula je u 89. godini, objavio je legat porodice Bogart.

Kako prenose agencije, Bekol je preminula od posledica srčanog udara u svom domu na Menhetnu u Njujorku.

"S dubokom tugom, a ipak s velikom zahvalnošću na njenom neverojatnom životu, potvrđujemo da je Lorin Bekolpreminula", objavio je legat Bogart na tviteru.

Bekol je bila udata za slavnog glumca Hemfrija Bogarta od sredine 1940. do njegove smrti 1957.

Rođena je kao Beti Džoan Perez 16. septembra 1924. u Njujorku u porodici jevrejskih imigranata iz Rumunije i Poljske.

Nakon školovanja, počela je karijeru modela i ubrzo se zahvaljujući svojoj lepoti našla na naslovnoj strani tada jednog od najpopularnijih američkih časopisa za žene Harper's Bazara.

Zapazio ju je reditelj Hauard Houks i ponudio joj glavnu ulogu u filmu "Imati i nemati", a njen partner u filmu bio je tada već slavni Bogart, 1944. godine.

To je bio početak ne samo jedne sjajne glumačke karijere nego i jedne od najvećih holivudskih ljubavnih priča, pošto se sledeće godine udala za Bogarta.

U partnerstvu s Bogartom snimila je hitove "Duboki san", "Mračni prolaz" i "Otok Largo", a s Merlin Monro film "Kako se udati za milionera".

Tokom duge filmske karijere glumila je i u filmovima poput "Mizeri", "Dodžvil" i "Pret a Port", a jedan od njenih poslednjih većih angažmana bio je 2004. kad je u animiranom filmu "Pokretni dvorac" Haja Mijazakija dala svoj glas Veštici od pustoši.

Lorin Bekol imala je dvoje dece s Bogartom i jedno s drugim mužem Džejsonom Robardsom, s kojim je bila u braku od 1961. do 1969. godine.

Bila je nećaka bivšeg izraelskog predsednika Šimona Pereza.

Američka Filmska Akademija od Bekol se oprostila citatom "bila sam srećna u životu", a objavila je i video glumice koja je 2009. primila počasnog Oskara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kalesu

13.08.2014. 20:36

Tačnosti radi, slavna filmska diva je rođena kao Beti Džoan PERSKI (Betty Joan Perske), ne Perez. Istu grešku su "prepisali" i još neki sajtovi od agencije Beta. Takođe, bivši izraelski premijer Šimon Perez jeste bio u srodstvu s njom, ali i njegovo pravo prezime je isto: Perski.