Dugo očekivano 22. Evropsko prvenstvo u Cirihu startuje sutra i trajaće do 17. avgusta, a Srbija će imati 11 takmičara predvođenih, pre svega osvajačima medalja sa najvećih takmičenja, Emirom Bekrićem (brani srebro iz Helsinkija 2012. na 400 metara prepone), Ivanom Španović (skok u dalj) i Asmirom Kolašincem (bronza u Helsinkiju).

Osim pomenutog dvojca koji je uz još nekoliko srpskih atletičara vratio „kraljicu“ sportova u Srbiju tamo gde joj je i mesto, tu su još i javnosti manje poznati sportisti i oni koji bi mogli u budućnosti da stanu rame uz rame sa najboljima – Tamara Marković (400 metara), Vedran Samac (bacanje koplja), Milan Ristić (110 metara prepone) i Miloš Raović (400 metara). Tu su i svima koji prate atletiku dobro poznati Tatjana Jelača (bacanje koplja), Dragana Tomašević (disk), Amela Terzić (1.500 metara) i Goran Nava (1.500 metara).

– Posle prošlogodišnjih uspeha, kao i uspeha tokom ovogodišnje dvoranske sezone svesni smo činjenice da sportska javnost u Srbiji ima velika očekivanja od nekolicine naših atletičara i da će potpuno drugim aršinima meriti nastup svih onih koji budu startovali na Prvenstvu Evrope. Od četvoro takmičara očekujem da uđu u krug takmičara koji su u borbi za medalje. Ne želim nikoga da imenujem, jer prosto pred njih ne postavljam imperativ osvajanja medalje. Bitno je da na najznačajnijem takmičenju daju svoj maksimum i ostvare svoje rezultate, koji sami po sebi vrede mnogo. A već su pokazali da znaju da se takmiče pod teretom zvanja favorita – objasnio je selektor Srbije Slobodan Popović kako i on i njegov tim gledaju na ovako značajno i veliko takmičenje.

U odnosu na šampionat od pre dve godine Srbija ima dva predstavnika više, ali i veća očekivanja jer tada je malo ko pretpostavljao da će iz Helsinkija naša država doći sa dva odličja. Ipak, srpski atletičari su dokazali da mogu da se nose sa pritiskom, dok će oni mlađi i debitanti na Evropskom šampionatu dati sve od sebe da obore lične rekorde i iskoriste priliku da steknu iskustvo koje će im značiti da ubuduće i oni kao favoriti putuju na najveća takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari