Šabac: Lekari šetali pacijenta do smrti

A. DELIĆ

09. 08. 2014. u 08:53

Posle smrti supruga Koste, Ikonija Milinković optužuje osoblje šabačke bolnice. Nesrećni čovek se u agoniji 15 minuta trzao celim telom u hodniku

ŠABAC - Bahato, bezobzirno i neljudski, poput gospodara života i smrti, ponašali su se lekari i medicinsko osoblje šabačke bolnice prema Krsti Milinkoviću (77) iz Mačvanskog Prnjavora. Ovako za „Novosti“ govori njegova supruga Ikonija Milinković, koja kaže da joj je sada jedina satisfakcija da o svojoj „golgoti“ progovori u javnosti.

- Umesto da ga odmah primi u bolnicu, lekar na internom odeljenju, u subotu uveče, kada smo se prvi put obratili, vratio nas je kući. Kada je video kako pokušavam da pomognem mužu da se smesti na krevet, da bi mu uradio EKG, uputio mu je reči: „Kako te nije sramota da ti žena pomaže, vidi koliki si čovek“ - priča vidno uznemirena Ikonija.

Milinkovići su, posle gotovo pola veka u Frankfurtu, rešili da se vrate u rodni Mačvanski Prnjavor. Krsta je bio srčani bolesnik, sa ugrađenim pejsmejkerom, zbog čega je, neposredno pre polaska na put, bio na redovnim pregledima kod svog kardiologa u Nemačkoj.

- I šabački lekar koji nas je vratio kući, zadovoljan rezultatom EKG-a, ali nije primetio da Krsta ima moždani udar. Izgubili smo čitav dragoceni dan, da bi se u nedelju obreli na Urgentnom prijemu u Šapcu - nastavlja Ikonija.

Umesto da ga odmah prime, Krstu su ostavili da leži na krevetu na hodniku ispred vrata dobrih 15-ak minuta, a nesrećni čovek se, očigledno u agoniji, trzao celim telom. Ikonija je, ipak, posebno kivna jer je umesto pomoći, dobila još jedan nesuvisli komentar od medicinskog osoblja: „Vidi dedu kako se rita! Koliko taj ima snage“. Smestili su ga na odeljenje neurologije.

Pošto je sutradan insistirala da vidi muža, ostavili su je da pričeka, da bi je, posle nekog vremena prozvali i, kako kaže, bez reči uvoda ili pripreme, saopštili: „Milinković Krsta je umro pre sat vremena“.

Direktorka šabačke bolnice Zora Nikolić, nije želela da komentariše ovaj slučaj. Ipak, Dragan Dragojević, zadužen za odnose sa javnošću, objasnio nam je da, po Zakonu o zaštiti pacijenata, bolnica nema obavezu da reaguje sve dok Ikonija Milinković ne pokrene proceduru kod zaštitnika pacijenata ili se ne obrati pravnoj službi.

GREŠKA?

Krsta Milinković umro je 21. jula u 12.55 časova, bar prema dokumentaciji Opšte bolnice u Šapcu. A prema opštinskoj evidenciji, smrt je nastupila u 15.55 časova istoga dana. Ikonija se sa pravom sada pita, da li da veruje da je nastala još jedna gruba omaška ili nešto drugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Nele

09.08.2014. 09:20

Pa ovde nije kao u nemackoj, to rade u svim klinickim centrima, cim vide nekoga preko 70 godine boli ih briga bas da pomognu ili da ga smeste u bolnicki krevet.

Dada

11.08.2014. 01:52

@Nele - Na zalost ne samo ni preko 60 godina.Moj sin ima 18 god i niko mu Sabackoj bolnici nije dao lek nikakav pod napadom zuca jer mu je knjizica bila predata kod hirurga koji inace silazi u ambulantu posle 11h.Bas sam se pitala kako gledaju starije.Sabacku bolnicu treba zatvoriti par doktora radi kako treba a ostatak uzas. Zar su bitne godine svako ima pravo na lecenje koliki god mu je zivotni vek.Zahvaljujuci nasem zdravstvu bice sve kraci zivotni vek u Srbiji!

florans najtingel

09.08.2014. 10:14

Što ste se uopšte vraćali u ovu rupu, Ikonija? Da ti muž umre kao pas, u hodniku? Da mu mlade sestre dobace humane reči "vidi dede kako se rita", jer ih je tome neko učio? Ovde nema humanosti prema starijem od 60 godina (osim ako podastreš neku crvenu novčanicu iz Frankfurta). Mogli ste malo sačekati sa povratkom dok nam nova vlast "promeni svest"! Moje saučešće, gospođo Milinković.

Dragan

09.08.2014. 10:21

Sramno ponašanje lekara koji skoro nikad ne odgovaraju krivično za svoje greške, mada se ovde ne radi o grešci već o najgoroj vrsti neljudskosti šabačkih lekara koji su verovatno mislili: pacijent je mator, što da se trudimo oko njega, ili su možda očekivali da im se da koverat s parama da bi nešto preduzeli.

Joca

09.08.2014. 19:07

@Dragan - E Srbijo gde ode kakav smo mi narod postali bez srca i bez duse nebi njima mi 50 eura bilo dosta ja te doktore poznajem ispod 500 nece da razgovara sve to treba na prisilni rad da lupaju kamen mada njima i to nebi smetalo

Mlad

09.08.2014. 10:36

Da da. U Srbiji je posebno izrazena mrznja prema starim ljudima. Niste im ni lepi da vas tolerisu, a da vas iskoriste ne mogu jer ste neupotrebljivi, a plus nas svi uce da trosite nase pare. A ne znam sta je to sa medicinskim osobljem pa toliko mrzi sve svoje pacijente? Kada sam imao priliku da radim u medicinskim ustanovama iznenadio sam se koliko su u medjusobnim odnosima sve to zapravo divni, vedri, humani ljudi. Iz kog razloga pacijente ne dozivljavaju kao sebi ravnim nije mi jasno.

Logic

09.08.2014. 10:54

@Mlad - Nije ti jasno da mrze svoj posao? Da ga doživljavaju kao ponižavajuće služenje? Uz sve dužno poštovanje tvoga razmišljanja, grešiš kad ovakve svrstavaš u humane. Ovo osoblje prema onim opaskama o "ritanju" ni za štalu nije. Ne bi bili sposobni da procene zašto se životinje "ritaju" i šta im je potrebno. A ne bi mogli ni da nauče.

Cana

09.08.2014. 23:30

@Mlad - To nisu lekari već kupljene diplome . Ne vole oni medicinu ni svoj posao .Vole samo platu i privilegije koje im poziv pruža jer rade sa ljudima.Nekada bi leteli sa posla i bili tuženi ,ako bi impacijent umro, a sada mu broje godine i menjaju sudbinu.

milan

09.08.2014. 10:58

Redovna praksa srpskih lekara je da pacijentima preko 70 godina ne posvecuju paznju. Odmah pitaju za godine, ako je preko 70, mnogi od lekara se ponasaju krajnje ravnodusno i nemarno. Rezonuju u stilu - ovaj se naziveo dovoljno. Strasno ali istinito.

БГД - 011

09.08.2014. 11:21

Ништа ново! Чим имаш 70 или више година, у СВИМ здравственим установама без разлике третирају те као ђубре којег се треба што пре отарасити! И, ко ће од тих бесловесних умоболника из шабачке болнице да излети са посла и да заглави на робију због тога што се дотичном несрећном чичи десило???

Aleksandar

09.08.2014. 13:00

@ - Kada je Šabačka bolnica u pitanju i ovdašnji lekari u pitanju ništa ne iznenađuje.Nije u pitanju samo bahatost nego i nestručnost.

Панда

09.08.2014. 13:43

Зар немисле да ће и они некад да остаре?Сваки коментер је сувишан!

Djoka-Grof "Civijas for ever"Sharm el Scheik

09.08.2014. 14:19

kako ovaj g-din Krsta iz FranKfurta tako tuzno jadno i bedno umre trzajuci nogama pored doktora!Sabac je nekada davno imao prvu Apoteku prvu Bolnicu,prvo Pozoriste,prvi klavir,prvu Banku, iz 1894" Danas 2014 Humanih ljudi_Humanih doktora vise nema svi su drogirani od bensendina+smrcu drogu onako snogu ""CAST IZUZETCIMAi""na prste mozes da ih brojis!? Obican narod,i ,svi su postali zavisnici EVRA,bensendina,libida,africkih sljiva,srebrnih krema i ostalih djakonija kao na "Sabackom vasaru"

nemanja

09.08.2014. 15:35

coveku danas nije bilo dobro, nije bio za interno a da l je imao neki drugi znak koji bi ukazivao na fatalan ishod treba istraga da utvrdi i da obavesti porodicu ali i javnost. Neka to neko ozbiljno ispita i da cujemo epilog, jer sutra ce i moj deda otici u bolonicu pa hocu da znam sta da ocekujem i ako sa kardiolske ili koje strane nije vec za bolnicu sta da cinim !!!!

mobing

09.08.2014. 17:16

Nije ni čudo što se ovako ponašaju. Na stare ljude se gleda sa prezirom, ističe se stalno kako jedino oni imaju sigurna primanja itd. Humanosti nema odavno a šabačka bolnica je primer za to. Svaka čast izuzecima.

Bora muzicar

09.08.2014. 18:06

Umesto da spasavaju zivote bolnicko osoblje iu bolnici Sta cemo mi Srbi izmedju nas jos da dozivimo?Poceli smo vec iz proslosti da se unistavamo coelokupno drustvo u Srbijhi je zedno svega i svacega od prokletog novca, silovanja-ubijanja maloletnica,mafijaski obracuni,zarazeni korupcijom itd.Daje gdja Milenkovic samo pokazala novcanicu od 50 evra sve bi bilo drugacije zalosno njen suprug umre pored doktora u Sabackoj bolnici

Јоца

09.08.2014. 19:58

У истој тој болници сам ја дошла са поломљеном ногом, у ноћним сатима, да би ми они рекли како морам да одем на 'дечије' по упут, јер без тога не може, а дечије 200м од тога, одем на дечије, тамо хрпа људи, уђем и питам докторку преко реда да ме пусти, умирем од болова, она се издере на мене. Хвала дивним људима који су ме пустили пре њих, иако си њихова деца горела од температуре и слично. 50е да сам ставила, знаш како би ме примили! Кад БАШ морам одем тамо, иначе НЕ, макар умрла код куће!!!

strelac

09.08.2014. 20:14

gospodo kako se palite na demagoske price Aleksandre Delic,vajne novinarke i trac majstora koja se bavi iskljucivo rekla kazala,kako joj kaze veliki BB tako i pisa a sad se okomila na lekare bolnice posto nisu u taboru njenog voljenog BB-a i Sase Pajic pa udri po dr Zori i ostalim neistomisljenicima!? BRUKA

baba

10.08.2014. 12:12

@strelac - Ne treba niko da nas pali! Majka mi je umrla skotovi jer vi medicinski radnici i humani ljudi više niste! Sada se čovek može samo zahvaliti iuzzetcima! Više se vi bavite politikom, uvlačenjem da ne kažem gde nego što brinete o bbolesnim ljudima! Ljudima se bavite uz put ali mito i korupcija cvetaju! MOja majka je imala moždani udar i doktorka iz Hitne pomoći mi kaže : Hoćete li uput za neurologa? Ja kažem da ona bolje zna! Ali kaže doktorka postoji jedan problem ! Ja pitam : Koji? A ona mi kaže

Dragan

10.08.2014. 15:21

@strelac - Strelče, promašio si metu potpuno. Čovek je umro zbog neljudskog ponašanja lekara šabačke bolnice koji nisu hteli da mu na vreme pruže lekarsku pomoć, to je tema ovog teksta a ne neki BB ili Saša Pajić. Ako ti imaš dokaz da je netačno to što je rekla supruga umrlog, onda iznesi te dokaze i činjenice, a nemoj optuživati novinarku što je objavila ovaj slučaj, jer javnost ima pravo da zna da li lekari koji platu dobijaju iz budžeta Srbije rade dobro svoj posao ili ne rade.

ja

09.08.2014. 22:16

Neću sada deliti ono što se u šabačkoj bolnici meni lično izdešavalo za ovih četvrt veka koliko dišem, ali preneću priču meni najdraže osobe koja je skoro izgubila majku - žena je dugo bila bolesna, nije mogla da se brine o sebi, ali joj je pomoć uporno bila uskraćivana. Kada je na svu tu muku žena dobila i šlog, hitna pomoć, pozvana nekoliko puta, odbila je da dođe uz reči - predinfarktno stanje, neka popije dva brufena. Ko onda treba da nam pomogne?

dijabetesmelitus

10.08.2014. 01:45

Ja sam 22 godine dijabeticar a imam 33,,,,, svasta moze da se kaze za lekare i medicinsko osoblje sabackog zdravstvenog centra.... BEZ IKAKVE POLITICKE PODRSKE.... 90 % osoblja i lekara NIJE STRCNO OBRAZOVANO... NITI SE TRUDE DA NESTO NAUCE... A HUMANOST JE POSEBNA PRICA.... Kao dugogodisnji dijabeticar sa svim mogucim komplikacijama pohvale samo za jednog lekara internisu/endokrinologa i jednu doktorku sa nefrologije (TA DOKTORKA NIJE ZORA NIKOLIC) ....

koceljeva

10.08.2014. 07:18

nije to samo sad ovako bivalo je toga i pre. Secam se jednog slucaja u koceljevi kad je bednica dosla sa njive ,plug joj odsekao prste. Medicinska sestra u to vreme zena jednog ;budze;kako mi seljaci kazemo izasla je u cekaonicu i viknula ;Zene ne dolazite kod doktora ako nemate donji ves. ja oblazujem termin donji ves jer se necu spustiti na nivo te arogantne sluzbenice. A ona nezna da ta bednica zaradjuje nasusni hleb na njivi,placa porez ,odvaja od usta i skoluje dvoje dece.

boban

10.08.2014. 07:35

odveo sam svog psa u veterinarsku ambulantu kod Poljoprivredne skole na usivanje noge , a nedugo i ja sam se povredio na cirkular pa sam isao na usivanje prsta u Sabacku bolnicu . Njegova noga je zarasla bez oziljaka a moj ptst je kao da su ga stopovali na sivacoj masini, pa sam predlozio da se zamene lekari.

mozgic

10.08.2014. 07:51

Molim zdravstvene sluzbe Srbije da na eventualni poziv Tomice Milosavljevica istog neodlozno upute u Sabacku bolnicu na nepovratni tretman. Hvala.!

BG

10.08.2014. 11:00

Bahatost, bezobrazluk, javasluk.....grozno je kad ovako nesto cujes, covek se zapita: pa u koga cu imati poverenja ako ne u lekara, i onda se svi u Srbiji cude kad u novinama pise: ubijen lekar !

milo

10.08.2014. 12:57

Pa sistem zdravstvene zaštite je skrojen samo za VIP pacijente,mi osrali,ili da platimo,ili da umiremo polako.A teško je očekivti od nekoga da radi,predano,za 500 eura mesečno,dok lezilebovići u skupštini primaju 1000,i pritom imaju još 1000 privilegija,a zdušno uništavaju svoju (našu) državu.

daniela

11.08.2014. 08:31

Nazalost i mi smo u toj bolnici doziveli slicno iskustvo. Naime, kod nas rengenolog nije znao da ocita dobro nalaz i zato mog tate vise nema. Zar je moguce da se u tom Sapcu samo najgori medicinski radnici zapošljavaju. Poznato je da se dobar glas daleko cuje a los jos dalje, pa tako i kada u nekom drugom gradu spomenete sabačku bolnicu svi samo prevrnu ocima. Katastrofa