Predvorje smrti

Ratko Dmitrović

08. 08. 2014. u 21:30

Muka Zapada zove se Rusija. Zapadni stratezi znaju da su prirodni resursi koje oni kontrolišu pri kraju, ili su zatrovani do linije sa koje nema nazad. Profit je odavno važniji od života

Ovo je otišlo predaleko. Gvozdena zavesa, pomerena s Berlinskog zida nekoliko stotina kilometara na istok, spušta se u vode Dnjepra. Evropa je u predvorju hladnog rata, zapadni mediji „pronašli“ su novog Hitlera, u toku je mobilizacija ekonomskih, vojnih i drugih resursa. Sotona stanuje u Moskvi, tvrde isti oni mediji koji su Srbe doskora izjednačavali s fašistima i sve je kao bezbroj puta do sada: zna se ko je dobar a ko loš, ko diktator ko demokrata, ko ugrožava a ko brani svet.

Ukrajina je u ovoj priči samo sredstvo, poligon, delić šahovske table iz udžbenika američkog geostratega, Bžežinskog. Zapad okupljen u Nato više je zabrinut za sudbinu sekvoja nego Ukrajine. Ljudska prava Ukrajinaca i Rusa u Ukrajini, demokratija, parlamentarizam... šta Vašington, Berlin, London, Pariz imaju s tim i koga je tamo briga da li će narod s jedne i druge strane Dnjepra imati od čega da živi.

Muka Zapada zove se Rusija. Zapadni stratezi znaju da su prirodni resursi koje oni kontrolišu pri kraju, ili su zatrovani do linije sa koje nema nazad. Profit je odavno važniji od života, vode, beline kristalno čistog snega, profit je zamenio kulturu, lepotu, onaj ko ne donosi profit mora da umre, ono što nije profitabilno ne treba da diše, pije vodu, da se hrani.

Rusija raspolaže rezervama nafte i zemnog gasa sa kojima Evropa (uz Rusiju) može da živi sve dok se ne dokopa nekog teslijanskog rešenja energetskog problema. Rusija ima rezerve pitke vode dovoljne da svet opstane. Rusija je ogromna, najveća država na svetu, njene šume, reke, jezera, planinski masivi, nepregledne tajge tek čekaju istraživače. Plemeniti metali, rude, dijamanti... sve to Rusi u svojoj zemlji imaju u količinama koje mogu samo da se naslućuju. To je cilj Zapada. Taj cilj nije od juče, njega su kroz istoriju od raznih napadača branili Ivan Vasiljevič, Petar Veliki, Katarina, Aleksandar, Nikolaj Romanov, Staljin... Sada je red na Putina.

Bizmark je davno rekao da se Rusija može ugroziti samo s pozicije Ukrajine, odnosno Malorusije, kako se taj prostor zvao i u njegovo vreme. Onaj ko duže vreme kontroliše ta prostranstva ima kakvu-takvu šansu da zavlada Rusijom, kazao je veliki ujedinitelj Nemaca.

Zato imamo ovu krvavu ukrajinsku dramu na kojoj Zapad misli da rešava pitanje svoje energetske i druge budućnosti, a Putin zna da rešava dilemu opstanka Rusije i Rusa; teritorijalnog, fizičkog i svakog drugog opstanka.

Međusobno uvođenje strogih ekonomskih sankcija između Amerike i Evrope na jednoj i Rusije na drugoj strani, znači ulazak u fazu koja prethodi oružanom sukobu. To nas uči istorija, to je zakonomernost ovakvih situacija. Znači, rat? Ne. Znači da je Evropa, možda i ceo svet, u predvorju velikog sukoba koji mora i može da se spreči.

Još uvek može.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Rale

08.08.2014. 21:42

Samo iskrena želja ujedinjene Evrope,bez mešanja SAD i Velike Britanije,može dovesti do prestanka tragičnih sukoba i krvoprolića.Ali,to je po svemu sudeći,"nemoguća misija"!

scipion

12.08.2014. 20:11

@Rale - Očigledno je da USA i Podli Albion kao mozak zla ne mogu sami ništa ni jednoj ozbiljnoj zemlji,naročito Rusiji,Iranu i Kini.Ove dve zemlje uz pomoć manijaka u Briselu,pokušavaju po svaku cenu da nagovore evropske zemlje kao što su Nemačka,Francuska i Italija da u uđu u rat kao topovsko meso za interese ljudožderskih bankarskih mega kapitalista.Lično mislim da će Rusija kao zadnju opomenu evropskim članicama NATO pakta morati da sravni London,a po potrebi u Brisel.To će ih sve umiriti i utišati.

Siniša Stošić

08.08.2014. 21:59

Glad za resursima,kapitalistički dužnički ćorsokak i želja SAD za bezuslovnom dominacijom mogu vrlo lako da oteraju svet u veliki sukob,u sveopštu kataklizmu.

ercov

08.08.2014. 22:11

Divan tekst ali Amerika,Evropa kao i Bizmark se grdno varaju da je Ukrajina rak rana Rusije. U svim ratovima sa Rusijom se islo preko Ukrajine i uvek se lako dolazilo do pravih Rusaali i tu su se i svi brzo zaustavljali i porazeni kucama vracali. Ovoga puta ako dodje do glavne varnice budimo uvereni da nece biti zaustavljanja do Berlina a Evropa nek samo nastavi svojom glupom politikom vere u Ameriku. Pola sveta ne voli Ameriku i pola sveta je osetilo sta je Amerika.

Miro Markovic

08.08.2014. 22:25

Ratko, uocili smo planove NATO pakta posle ujedinjenje dve Nemacke, razjedinjenje Cehoslovacke, rasturanje Jugoslavije, primanje Poljske, Rumnije, Bugaraske pa cak Albanje u NATO savez, razdvajanje Srbije i Crne Gore, stvaranjem NATO drzave "Kosova", podizanjem vojne baze u Urosevcu, Poljskoj, Rumuniji, i Bugarskoj. Sve je to velika NATO pozornica u pazljivo komponovanoj operi "Napad na Rusiju". Puc u Ukrajini i obaranje MH17 su prvi zvuci uvertire te opere, dok ruski hor snazno peva - NJEEET!

Srki

09.08.2014. 00:07

@Miro Markovic - Sumnjam da ce biti napada na Rusiju od strane zapada, jer oni znaju da je sledece nuklerani obarac. SAD bi se zadovoljile naoruzavanjem Ukrajine i vecim konvencionalnim ratom izmedju Rusije i Ukrajine. Slaveni ginu, da bi zapadni kapital kasnije usao u velikoj meri, evropa ide u privredni kolaps, SAD se oporavljaju.

Srki

08.08.2014. 22:50

Svakako da resursi zuljaju zapad,ali SAD jos vise zulja cinjenica da dolar gubi poziciju svetske valute.Za SAD je to kraj.Bez mogucnosti da stampaju dolar u visini svetskog rasta, sto su do sada radile,njihov kapital gubi mogucnost da nastavi sa osvajanjem sveta a SAD upadaju u visok rizik povrata svetskih dolara kuci i rasta inflacije.Pojava BRIKS-a je duboko zabrinula bankarsku oligarhiju SAD jer im je stala na put porobljavanja sveta,kojeg su putem emisije dolara vec najvecim delom osvojili

Srki

09.08.2014. 09:21

@Srki - Da potkrepim ovo na primeru Srbije, srpska drzava duguje 20 mlrd evra, privatne firme mozda nekih desetak i gradjani mozda nekih 5 do 7 mlrd dolara, sto daje nekih 35 do 40 mlrd evra duga, a na srpski GDP od tridesetak milijardi je to preko 100%. Dakle, Srbija nije vise u vlasnistvu naroda koji ovde zive. Oni su tu samo najamni radnici prakticno. Ko ima sreca da ima posao.

Srki

08.08.2014. 23:01

Odluka Rusije da energente naplacuje u evrima a ne dolarima znaci da SAD ne mogu odstampati kolicinu novca koja prati tu trgovinu, a za evrocentralnu banku znaci da ona moze odstampati dodatne kolicine evra.Ovo ujedno znaci da bi se neka kolicina dolara mogla da vrati u SAD,odnosno gubitak vrednosti na svetskim kurs listama.Inflacija u SAD bi znacila pravi haos.Rast cena bi usporio privredu, usporena privreda znaci vise nezaposlenih i rizik ulicnih nemira u koje bi se umesao i rasni faktor

Srki

08.08.2014. 23:08

drzave koje su pokusale zameniti dolar nekom drugom valutom su redom bile napadane ili su fabrikovani neredi u njima. Libija, Irak .....Rusija je prevelik zalogaj pa se islo na Ukrajinu koja sa 40 mil ljudi, ako se dobro naoruza moze da bude veoma opasan protivnik cak i Rusiji.Veci rat izmedju ove dve drzave bi ih strasno unazadio ,sa neizvesnim ishodom, a evropu bi kostao privrednog kolapsa.Gubitak trzista,vece cene energenata, za evropu bi znacile smanjenu konkurentnost .SAD bi profitirale

momcilo

08.08.2014. 23:38

"Još uvek može" , nece da moze. problem je u stampanju novca ($, €) bez pokrica, tim novcem "strani" investitori kupuju za dzaba fabrike i nekretnine po svetu. ako neko spomene, novu valutu, nato odmah juri da spasava demokratiju. bankari su pokrali zapadnjake, jedini izlaz im je rat. drugo, digitalna industrija je 90% luksuz, ali je nametnuta kao obavezna. digitalna industrija I vecina usluznih delatnosti se finansira novcem bez pokrica. pola milijarde zapadnjaka zivi od novca bez pokrica.

Srki

09.08.2014. 00:43

Kako funkcionise porobljavanje sveta dolarima?Recimo, japanski Panasonic proda ove godine za milion dolara vise elektronike u Srbiju,nego prosle godine.Na bazi toga, privatni americki FED odstampa desetinu svezih dolara od te brojke i prosledi ih svojim privatnim bankama, a koje ih dalje plasiraju po svetu u formi kredita.Srbija prakticno dobije kredit od evro filijala americkih bankara koji je rezultat njene trgovine sa Japanom.Na bazi odstampanih 100 000, oni plasiraju i do deset puta kredita

Srki

09.08.2014. 11:28

@Srki - zanaci, za svaki novi volumen prodaje u svetu u odnosu na proslogodisnji, a koji se odvija nominalno u dolarima, FED, americka centralna banka u privatnom vlasnistvu, dobija pokrice za stampanje novih dolara.Ovako odstampani dolari prodaju se privatnim bankama u vidu kredita sa veoma malom kamatom, a one dalje te kredite preprodaju po vecoj kamati.Kako sam negde procitao, sedam americkih banaka ima pristup FED-ovim kreditima i tu tesko da neko drugi moze da upadne

a u Srbiji

10.08.2014. 08:59

@Srki - Samo smo mi budale te povlacimo novac iz opticaja, jacamo valutu bez ikakve potrebe i na taj nacin cinimo produkte i usluge nedostupnim nasem stanovnistvu. Zasto smo pristali da saku dolara u vidu kredita njih nekolicine, trpi sedam miliona gradjana Srbije.

MIDEL

09.08.2014. 02:30

U potpunosti se slazem sa komentarima I mislim da ce Ukrajina -stvarno da bude poslednji test pred treci bjelosvecki rat -ako se desi ,tuci ce svak svakoga ali ne vise od tri dana.Ako do toga nadamo se ne dodje Bogami ce neko pognute glave da napusti svecku pozornicu....

Novi Sad

09.08.2014. 03:20

Zamislite Evropsku Uniju sa Rusijom, a bez Amerike... To bi bila sila... A Americi to smeta. Glupi Evropejci, nasedaju po ko zna koji put.

OSOVINA

09.08.2014. 15:41

@Novi Sad - Prema nekim geostrateškim analizama iz kuhinje Bžežinskog i Bugajskog NIKADA se nesme dozvoliti Osovina Berlin - Moskva - Tokio.....Svedoci smo koliko se truda ulaže u Neostvarenje ovog cilja. Analogija sa ciljem: Berlin - Bagdad - voleo bi da neko to naučno obradi, ali i razumem da se NIKO neusudi da takne u to živo meso da ga ne proguta živi pesak. Još nije vreme za istinu, a kad dođe onda ta Istina nikome ne treba. Šta će nam Istina iz istorije - Nama treba Istina iz Budućnosti !

Miro Markovic

09.08.2014. 04:28

Od objave vesti u "New Straight Times" da je njihov putnicki avion oboren od strane kijevskih fasista, Zapad odjednom umukao. Ne daju izvestaje o "crnoj kutiji", ne dozvoljavaju snimljene trake iz kontrolnog tornja Dnjepropetrovska, Amerikanci nece da objave svoje satelitske snimke. Ukratko, 'lazni okidac' za pokret na rat je propao, mada njihovi propagandni kerovi jos arlaucu. Kijev je u panici, jer gubi rat u Novorusiji, dok Putin nad letnjoj vrucini hladno i pribrano sve matira.

Miro Markovic

09.08.2014. 06:04

SAD su jos od 1947. potisnule englesku funtu i uvele svoju dolar kao rezervnu svetsku valutu. Sve je bilo uredu, dok Nikson nije 1971.zabranio zlato kao podlogu dolara. Od tada do danas, pad dolara se nastavlja, jer ga Ameri stampaju kao toaletni papir. Kada je Sadam Husein zatrazio evre za naftu, SAD su ga obesile. Kada je Gadafi zatrazio zlato za naftu, SAD su ga nabile na kolac. Na predlog Putina, BRISK drzave su odlucile da zamene dolar, SAD su mu odmah uperile kaubojski pistolj u celo.

Dragan

09.08.2014. 06:51

Na zalost, sukob vecih razmera je neizbezan. Ekonomska situacija to nalaze. Kako ce se to zavrsiti, pricat ce oni koji prezive. Razumni to ne zele, ali ko pita razum?

Вук З.

09.08.2014. 11:25

@Dragan - Ма штедња! И дупле функције, сукоб интереса... И дуже спавање, викенд је. А и годишњи одмори.

viganj

09.08.2014. 08:14

nešto su se hipnotisani evrofanatici uspavali.... nema minusa... izgleda da i oni polako progledavaju...

Вук З.

10.08.2014. 20:15

@viganj - Ма штедња! И дупле функције, сукоб интереса... И дуже спавање, викенд је. А и годишњи одмори.

zoranm

09.08.2014. 08:30

Neverovatno je koliko su se u uvođenju sankcija prosto utrkivale male državice i zanima me dali su to i one očekivale neke koristi ukoliko bik ( NATO) provali ogradu i uđe u kupus (Rusiju) .Mislim da će oni biti a i sada su samo sluge i topovsko meso za gospodare,predpostavljam da gospodari tih malih državica razumeju o čemu se ovde radi , dali je to samo njihov sitnosopstvenički interes

mill

09.08.2014. 09:10

Zapadni svijet, Eu, Amerika i Nato savez su jedna milijarda tehnološkog, demokratskog i socijalno visoko razvijenog svijeta bez kojeg Rusija i Kina nemogu opstati i htjeli mi to ili ne na kraju ćemo morati pozdraviti i Ukrajinu kao članicu Europske Unije jer to većinska Ukrajina jednostavno želi i što to i većinska Srbija sada želi i na najboljem je putu da to postane i nitko joj to nemože zabraniti.

viganj

09.08.2014. 13:15

@mill - prvo, većinska Srbija nije za EU.... takvo ozbiljno pitanje se mora proveriti na referendumu.... ne verujem da to niTko ne može zabraniti... takvo ozbiljno pitanje se mora proveriti na referendumu... pa će narod biti taj neTko...

Srki

09.08.2014. 09:32

Veoma tesko je pohvatati konce finansijske hobotnice bankara iz SAD jer imaju kapital i u holandskim fondovima, i u francuskim bankama i registrovane firme na raznim poreskim oazama diljem sveta, ali da bi se bolje razumela situacija, treba povuci jasnu liniju izmedju SAD kao drzave, koja je siromasna i u dugovima, od americkih bogatasa, koji su prebogati i drmaju svetom. SAD kao drzava su i njima najvise duzne.

Vladimir

09.08.2014. 09:36

Tekst kao da nije pisan u okupiranoj državi. Stvarno za svaku pohvalu - sadržajno, precizno, u skladu sa trenutkom i gorućim temama. Posle ovakvog i sličnih tekstova u ovako velikim novinama, počinjem da mislim da kolektivna svest Srba i Srbije još uvek nije za otpisivanje. Bar se nadam...

verovao sam

10.08.2014. 08:49

@Vladimir - u buducnost Istoka sve dok nisu odustali od socijalizma, prekasno je sada, i u Rusiji je na delu najogoljeniji kapitalizam na stubovima oligarha, sve su pokrali kao i kod nas. Istok zajedno sa nama je trebao munjevito i silovito odgovoriti na globalnu ekonomiju Zapada koja evo vidimo zavrsice u najstrasnijem ratu ikad.Nema veceg bogatsva od socijalne jednakosti.

Dule

09.08.2014. 09:51

Hvala Ratku na ovom komentaru, ali meni se cini da je u medijima Srbije malo predstavljena istina o Rusiji. Prosecan gradjanin Srbije nema priliku da preko putopisnih emisija upozna Rusiju, za razliku od drugih drzava. Odgovornost za ovo pada na Javni servis evropske Srbije u kome odgovorni izgleda misle da Rusija nije evropska drzava?

male tajne velikih majstora politike

09.08.2014. 09:56

Ako neko ocekuje od nekog određeni rezultat a taj rezultat je karaktristican i prepoznatljiv na lokalnoj, globalnoj politickoj ili muzickoj, pozorisnoj, filmskoj sceni sa svojom energijom i gracioznoscu, imate osecaj da sve lebdi. Osoba koja nema moc ona to nemoze da oseti. Da docaram! velika je razlika u snazi i efekat zvuka, pojacala od 2000W i pojacala od 200W sa zvucnim kutijama od 2000W. Jedna od tih kombinacija lomi kamenje u bubrezima:))

vlada

09.08.2014. 10:42

Politika se "programira" dugoročno, mnogo ispred ekonomije! Zato su i zatečeni svi privredni giganti, korporacije, uzajamni poslovni dogovori ..... a i ko ih pita! Kataklizma se VALJA na Istok! Istorija, naravno, zanemarena! To što je Napoleon izgubio bitku kod Borodina, to što je Hitler izgubio rat kod Staljingrada i Kurska ne opominje nove zlotvore! Ali ajde što će OPET izgubiti rat sa Rusima, nego i čovečanstvo biti ugroženo! Nema druge, ako nastave!

Milo

09.08.2014. 17:36

@vlada - Neko mora stati na kraj širenju demokratije eksplozijama NATO bombi.Što pre to je za svet bolje.Ko ne veruje neka prelista Istoriju.

Апокалипса сутра

09.08.2014. 11:52

Без обзира што су америчке државне "секретарке" давале изјаве да "није поштено што само Руси поседују рудна и енергетска богатства Сибира", сигурна сам да до директног сукоба двеју светских сила неће доћи. Ипак, не треба занемарити чињеницу да, у атмосфери напетости коју стварају Американци, може доћи до нечије нежељене нервозне реакције услед људског или техничког фактора, нетачне информације или чак и погрешне процене једне стране да све може да се реши "првим ударом"...

Dani Kovac

09.08.2014. 13:42

g. Ratko Dmitrović govori o Rusiji i Rusa, kao da ta njegova Rusija nije federacija, govori o rusima, kao u tu njegovu Rusiju (federaciju od Rusije) nema nikoga sem Rusa..Rezerve pitke vode, šume, reke, jezera, planinski masivi, nepregledne tajge, plemeniti metali, rude, dijamanti... sve to ne pripada samo Rusima vec i svim onim nerusima koje zhive u ta prostranstva... Zar oni, osim Rusa, nemaju pravo nad tim bogatstvima, da odluce kako ce da ih upotrebi?!

El Chupacabra

09.08.2014. 16:13

@Dani Kovac - Jel to indijanci u USA imaju pravo da odlučuju ko će da upotrebi njihove resurse?Jel oni imaju prava nad tim bogatsvima?A ne,oni su dobrovoljno otišli u rezervate i prepustili američki kontinent ovim kaubojima. ;) I zato nemoj lupetati gluposti.

Deda Raka

09.08.2014. 14:17

Gde god nafta zamiriše Amer pruža šapu, silom kroji granice, crta novu mapu.Nepregledni Sibir ima sve što svetu treba, Yenki može to da gleda ali samo s neba. A Rusija naftu ima, al ima rakete, i Njujork i Vašington postali bi mete.

Milo

09.08.2014. 17:32

Apetiti globalnog kapitalizma su opasniji,od Hitlerovih arijevaca.Neko se mora suprostaviti ideji krupnog kapitala,i uviđenja Robovlasništva u 21 vek.Svet je prevelik za nekoliko hiljada bogatih,i ostali moraju da žive,a da ne budu ni Robovi,ni Roboti.

Огњен БН

09.08.2014. 19:48

Браво, госпидине Дмитровићу ! Новости су , ипак, за копље испред других, а Ваше колумне суботом су штива за ,уџбенике. Браво !

Vito Raski

10.08.2014. 00:26

Mnogi politicki komentatori, pa i mi koji se, eto, ubrajamo u iste, smatraju da do rata nece doci. Medjutim, podsetio bih mnoge na izjavu Ajnstajna, na pitanje novinara, o buducim ratovima, kada je rekao: "Ne znam cime ce se voditi Treci svetski rat, ali znam da ce se Cetvrti voditi motkama i kamenjem". Sto nije tesko odgonetnuti njegovu prikrivenu misao, da ce seTreci veliki rat, voditi energijom koja je pronadjena u njegovom veku,a da ce unistiti Zemlju u 21. veku. Ubedjen sam. Pitanje je dana

Mirko Mandic USA

23.08.2014. 14:20

Bravo Ratko.Neznam dali imate tekst na engleskom jeziku jer ima ih (amrikanaca) ovde koji bi to rado citali?