');
Najnovije vesti
Blic Vesti Ekonomija

PIO: Isplata penzija u poštama bez dodatnih troškova

Penzioneri sa prebivalištem na teritoriji Srbije uskoro će moći da na šalteru pošte po izboru podignu svoje mesečne prinadležnosti, bez ikakvih troškova.

265826_penzioneri-01-foto-blic-nenad-kojadinovic
265826_penzioneri-01-foto-blic-nenad-kojadinovic

Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji uvodi ovaj način gotovinske isplate, savetovao je penzionerima da, ukoliko se odluče za isplatu na šalteru, izaberu poštu najbližu njihovoj kućnoj adresi u mestu prebivališta.

Osim na ovaj način, koji se prvi put nudi korisnicima, penzije se u Srbiji mogu primati kao i do sada - na tekući račun otvoren kod poslovne banke, uz troškove koje snosi korisnik u skladu sa poslovnom politikom banke.

Penzija se može dobiti i na kućnu adresu, putem naloga za isplatu, pri čemu troškove dostave na kućnu adresu snosi korisnik, u skladu sa poslovnom politikom preduzeća Pošta Srbije, zatim na račun ustanove u kojoj je korisnik smešten, pri čemu korisnik nema troškove u vezi sa isplatom.

Korisnicima penzija i novčanih naknada koji imaju prebivalište van teritorije Republike Srbije, Fond omogućava isplatu na devizni račun, otvoren kod poslovne banke u drugoj državi u kojoj korisnik ima regulisano prebivalište, uz troškove koje sam snosi, u skladu sa poslovnom politikom banke.

Za isplatu na šalteru izabrane pošte i na kućnu adresu neophodno je da penzioneri dostave fotokopiju lične karte (ispis sa čitača za čipovanu ličnu kartu) ili izbegličku legitimaciju odnosno zeleni karton sa upisanim jedinstvenim brojem gradjana ili evidencionim brojem za strane državljane i adresom na teritoriji Srbije.

Ukoliko se prvi put prijavljuje isplata ostvarenog prava, a penzioner se nakon dobijanja rešenja o ostavrivanju prava nije izjasnio o načinu isplate i nije dostavio obrazac Zahteva za isplatu na teritoriji Srbije, Fond će izvršiti isplatu na njegovu kućnu adresu, na koju je dostavljeno rešenje o pravu.