Capital.ba

Većina azijskih berzi porasla, dolar znatno ojačao

31.07.2014. / 10:44

berzaTOKIO, Na većini azijskih berzi cijene su akcija jutros porasle, dok je vrijednost dolara prema korpi valuta dostigla najviši nivo u 11 mjeseci, što se zahvaljuje snažnom rastu američke ekonomije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Australiji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,8 odsto.

Berzovni indeksi u Hong Kongu i Južnoj Koreji oslabili su, pak, između 0,2 i 0,4 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je podatak o snažnom, 4-postotnom rastu američkog bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju, što je više od očekivanih 3 odsto i predstavlja snažan zaokret nakon pada BDP-a u prvom kvartalu od 2,1 odsto.

Američko je tržište najvažnije izvozno tržište azijskih kompanija, pa se ulagači nadaju da će ubrzanje oporavka ekonomije izazvati i rast prodaje azijskih proizvoda.

„Podaci su naveli ulagače na zaključak da nema razloga za pesimizam u vezi američke ekonomije“, kaže Makoto Noji, strateg u kompaniji SMBC Nikko Securities.

Pozitivno na tržišta djeluju i jučerašnje poruke američke centralne banke. Kao što se očekivalo, Fed je dodatno smanjio programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara, na 25 milijardi mjesečno.

No, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su da se uviđa napredak na tržištu rada jer stopa nezaposlenosti pada, ali da ima još prostora za poboljšanje situacije. To znači, objašnjavaju analitičari, da centralna banka neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Snažan rast američke ekonomije, što upućuje na zaključak da će u SAD-u cijena novca porasti prije nego u evrozoni i Japanu, podstakao je na valutnim tržištima uspon dolara.

Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dostigao 81,545 bodova, najviši nivo u gotovo 11 mjeseci.

Kurs dolara prema japanskoj valutu skočio je u jednom trenutku na 103,15 jena, najviši nivo u četiri mjeseca. Premda se kasnije spustio na 102,80 jena, i dalje je znatno viši od 102,10 jena, koliko je iznosio juče u ovo doba.

Dolar je ojačao i prema evru, pa je cijena evropske valute, po prvi put nakon osam mjeseci, zaronila ispod nivoa od 1,3400 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, kurs evra porastao je s jučerašnjih 136,90 na 137,60 jena. Hina

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!