Automobili bez vozača postaju stvarnost

Ceo svet se okreće razvoju nove tehnologije i "bespilotnim" automobilima. Procenjuje se da 2035. godine automobili neće imati ni volan, papučice, sirenu...

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

08:48

Default images

Vlada Velike Britanije objavila je da u januaru 2015. planir da u promet pusti autonomne automobile na puteve. Trenutno su dozvoljeni samo na privatnim pitevima, javlja Sky News.

Stručnjaci strahuju da će Velika Britanija zaostajati za SAD-om, Japanom i Nemačkom ukoliko ne uvedu autonomne automobile naredne godine, jer je još prošle godine Odsek za saobraćaj najavio da će biti pušteni na puteve do kraja 2013.

U Japanu, Singapuru i Nemačkoj već su probali da puste u saobraćaj ovakav tip automobila. Švedska će uskoro slediti taj primjer, a Volvo je dobio dozvolu za testiranje 1.000 automobila. U Kaliforniji su već legalni.

Istraživači iz Oksforda razvili su "RobotCar" kojim se može upravljati iPadom. U automobil su ugradili 3D senzore i navigacioni sistem koji košta 5.000 funti. Google je u maju predstavio novi model automobila - bez pedala, objavio je The Guardian.

"Želimo da izrazimo srdačnu dobrodošlicu ovoj inicijativi vlade. Na taj način menja se potencijal ove tehnologije", rekao je direktor Volva UK, Nik Konor.

Sve ovo upućuje na neizbežan dolazak "pametnih" automobila, koji bi trebalo da smanje, ako ne i u potpunosti iskorene saobraćajne nesreće i smrt na putevima.

Naučnici sa Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) sproveli su studiju u kojoj navode da će do 2035. godine automobili biti bitno drugačiji od današnjih. Podsećaće na Googleov auto, odnosno neće imati volan, papučice, ni retrovizore. Jer im to neće biti potrebno.

Prema ispitanicima u istraživanju, najveće prepreke za prihvatanje autonomnih automobila su pravna odgovornost, vlasti i reakcija potrošača. Troškovi, infrastruktura i tehnologija ne smatraju se tolikom preprekom.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine ispitanika, čak 56 posto, veruje da će za dvadeset godina biti najvažnija senzorska tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: