• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zemlje kao Srbija pogodne za trgovinu ljudima"

Izvor MONDO/Agencije

Srbija danas, po prvi put, obeležava 30. jul - Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Pokrajinski ombudsman upozorio je danas da su siromašne zemlje sa visokom stopom nezaposlenosti poput Srbije, pogodno tlo za trgovinu ljudima, a najčešće žrtve ovog krivičnog dela su žene i deca.

U saopšternju povodom obeležavanja 30. jula, Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ombudsman je naveo da je prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u prvih šest meseci 2014. godine u Srbiji identifikovano čak 86 žrtava.

Ombudsman je upozorio i da su u Srbiji primećeni i slučajevi "prevarenih" građana koji su zaposlenje tražili u inostranstvu, kao i razni oblici radne eksploatacije i zloupotrebe sezonskog i probnog rada.

U saopštenju se podseća i na istraživanje "Dečje prosjačenje u Vojvodini", koje je ombudsman sproveo tokom 2011. godine, a koje je pokazalo da u Srbiji ne postoje zakoni koji bi sistemski zaštitili decu koja se bave prosjačenjem.

Kao rezultat ovog projekta, upućena je preporuka nadležnim organima da se uspostavi sistem evidentiranja te dece, razrade postupci prepoznavanja, zbrinjavanja i njihovog praćenja.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima ustanovljen je u novembru 2013. godine, kako bi se pažnja javnosti fokusirala na jedan od najrasprostranjenijih i najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Za prvih šest meseci ove godine podaci pokazuju da je identifikovano ukupno 86 žrtava trgovine ljudima, od čega su čak 75 njih žrtve radne eksploatacije.

Podaci pokazuju i da su policijski službenici, u istom periodu, podneli 11 krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo trgovine ljudima.

Dan borbe protiv trgovine ljudima, po prvi put se obeležava u Srbiji nakon što je ustanovljen novembra 2013. godine u okviru rezolucije Kancelarije Ujedinjenih nacija ''Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima''.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima koji je

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić rekla je ranije Tanjugu da je ove godine primat preuzela radna eksploatacija i da su žrtve trgovine ljudima domaći državljani, a ne stranci.

Podsetivši da su prošle godine identifikovane 92 žrtve, Kljajićeva kaže da su među 86 žrtava osobe koje su eksploatisane ili su bile u fazi regrutovanja ili transporta do mesta eksploatacije.

Prema njenim rečima, čak 75 od identifikovanih 86, žrtve su radne eksploatacije.

''Imamo drastičan pad, u odnosu na prethodne godine, drugih vidova eksploatacije na koje svega otpada 11 žrtava. To su uglavnom žrtve seksualne eksploatacije, ali i žrtve prosjačenja'', rekla je Klajić.

Kako je istakla, interesantno je i to što se u odnosu na prošlu godinu smanjio broj otkrivenih žrtava prinudne udaje, međutim, upozorava da to ne znači da njih ima manje, nego da ove godine prednjači problem radne eksploatacije.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ccc

Kakvi komentari? Da li ste procitali tekst?

BARBY

Nazalost to se desava ljudima koji nisu inteligentni.

ivan

@BARBY ne nego ljudima, koji su zeljni brzih para! Pa umesto u normalan posao, oni zavrse negde na zapadu, i prodaju se za 40 evra

special image