njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

29. jul. 2014

Istoričari pokušavaju da utvrde da li je atentat na Franca Ferdinanda direktno prouzrokovao vožnju srpske vlade autobusom do Niša

...

BEOGRAD, 29. jul 2014, (Njuz) – Vodeći domaći istoričari već čitav dan nastoje da utvrde da li je vožnja autobusom članova srpske vlade do Niša direktna posledica atentata na Franca Ferdinanda koji se desio pre sto godina.

Mišljenja su različita, jer mnogi smatraju da bi do autobuske ekskurzije do Niša došlo čak i da Gavrilo Princip nije ispalio smrtonosne hice u austrijskog nadvojvodu 28. juna 1914. u Sarajevu.

Istoričar Predrag Marković smatra da se ne sme isključiti mogućnost da je ubistvo Franca Ferdinanda pokrenulo splet događaja koji će sto godina kasnije dovesti do toga da Ivica Dačić peva Miljacku za vreme vožnje ministara do Niša.

– U širem spektru stvari, sve je povezano. Kada na jednom kraju sveta leptir mahne krilima, na drugom kraju sveta Nebojša Stefanović napravi selfi. Ne bih smeo da tvrdim da Vulin ne bi igrao šah sa Vučićem da je kojim slučajem Gavrilo Princip promašio Franca Ferdinanda – napominje Marković.

Istoričar Čedomir Antić, s druge strane, misli da bi Vučić svakako doneo odluku da stavi celu vladu u jedan autobus i krene za Niš, potpuno nezavisno od delovanja “Mladobosanaca” pre jednog veka.

– Princip u tom trenutku svakako nije razmišljao da li će njegov postupak dovesti do takvih događaja poput ovoga što se desilo juče – smatra Antić.

Istoričari su zaključili kako je teorija da su svi događaji koji su usledili posle atentata na Ferdinanda, uključujući prvi i drugi svetski rat, dolazak Tita, porast nacionalizma u Jugoslaviji, nastanak višestranačja u Srbiji, sankcije i ratovi, peti oktobar i dolazak SNS na vlast doveli do autobuske ekskurzije u Niš “pomalo nategnuta”, ali da za sada nema dokaza koji upućuju u suprotno.

Viktor Marković

  1. Алкибијад kaže:

    Дао Велики Патетичар дјеци телефон да се мало поиграју у аутобусу, да не буду нервозна, након што су изгустирала прелиставање сликовнице без фуснота у издању издавачке куће Мегадетх.

    1. celtic kaže:

      Komentar ti je suvo zlato.

      1. Алкибијад kaže:

        Да ли би неко да га купи? Договорићемо се око цијене.

  2. Svetislav kaže:

    Zar to nije lepo kada se drugovi sa istog posla autobusom povezu na izlet, čak do niša i pritom pitaju del boja kad će sendviči i nema ovde zareza ni zaustavljanja sve dok ne dođe niš i onda se malo brčnu noge u nišavi i koga je briga zašto je gavrilo puco u ferdinanda a najverovatnije zato jer je bio revoltiran jer je kasnio autobus za niš pa nije mogao da stigne na izlet

  3. Tagore kaže:

    Ala nas lažu!
    Pa moj dugar Franz Ferdinand von Österreich-Este se na srpskom jeziku iz milosti zove Franjo.

    Među nama rečeno, i naučni papa Francisco iz Vatikana se na našem jeziku iz molosti zove ”Franjo”, a Trg bana Josipa Jelačića volimo zvati ”Jose”.

  4. losho kaže:

    Ministar Selfanović.

  5. Tagore kaže:

    Gojazni prijatelji Halid Beslić & Zeljko Joksimović – ”Miljacka” u autobusu ”Lasta”:
    http://www.youtube.com/watch?v=C9c-oq_ylLU

    Svi nas imitiraju…

  6. Jan kaže:

    Autobus pun političara havarisao negde u zabačenim brdima i pošalju ekipu inspektora da ispitaju slučaj . Inspektor sretne jednog seljaka i pita ga da li zna nešto o toj tragediji . Naravno da znam , reče seljak i pokaže rukom , evo tamo na onoj nizbrdici se autobus survao , svi su poginuli , i tamo u onoj dolini sam ih i sahranio . Inspektor: da li ste sigurni da su baš svi poginuli? -Seljak: Možda neki i nisu , ali ko još danas veruje političarima .

    1. Pera kaže:

      … Inspektor: da li ste sigurni da su baš svi poginuli? -Seljak: Da, ali nema ljudskih žrtava…

  7. scoby kaže:

    Streberi na slici toliko lice, kao da su blizanci (isti seseljoidni gen)! A u pozadini njihova baba – tasovac tercira “Miljacku”.

  8. Pedja kaže:

    Bio bi ovo pravi Team building da su se napili u autobusu :)

  9. aleksandar kaže:

    Ministar Slinfanovic zaista ima lik koji bi svaki kinoloski sudija ocenio sa najvisim ocenama

  10. deda Dragan kaže:

    O , narode moj ! Jebo te : Pun autobus …

  11. vraskoo kaže:

    kud ne objavise ranije nameru da idu busom. dugacak je autoput, nema toliko pandura da ga omedje… mogao je narod da ih pozdravi https://www.youtube.com/watch?v=t4Vj47e022U

  12. Ivan_KS kaže:

    Definitivno bi tok istorije bio drugačiji da je recimo Princip promašio Ferdinanda i hitac zalutao u brda iznad Sarajeva. Tada bi verovatno pogodio besnu kobilu u letu koja je jedina mogla da izbaci potomstvo koje će se kasnije naći u ovom autobusu. Neka kosmička pravda je ipak da su stradali samo Ferdinand i supruga a spašeno je mnogo više života… Slava kobili u letu koja nas je usrećila svojim potomstvom!

  13. čika lo kaže:

    Najbolje će biti da u Nišu sačekaju zimu, a zatim pešice preko Albanije na Krf

  14. Dragan kaže:

    Pa da li je moguce, da li je ljudi moguce…… Da li je moguce da jedan ministar radi selfi u autobus i to se objavi na internetu.

    Pa ja shvatam da su i oni ljudi, ali jebiga brate…..

    Jel moze u ovoj drzavi da se bilo sta uradi a da nije orjentisano prema “glasovima”

    Joj Boze moj, stvarno mi nije dobro…..

    1. aleksandar kaže:

      ima slika gde Picousti igra sah,
      a Slina ga gleda pogledom koji govori
      “joj lepoto, kako bi ti slatko izglanc'o pijuna”

      1. пропали грађанин србије kaže:

        рекао бих да он ипак мисли на топа

    2. scoby kaže:

      A duž celog puta oduševljeni građani mašu zastavicama i pozdravljaju autobus koji ide ”putem mira”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *