Nevreme u CG: Spasioci izbavljali turiste sa plaža

E. V. N.

28. 07. 2014. u 19:51

Nevreme, praćeno grmljavinom, pljuskovima i džinovskim talasima u nedelju zapretilo crnogorskom primorju. Spasioci iz Budve, Petrovca, Čanja i Bara reagovali prisebno, spasavajući turiste

DžINOVSKI talasi, praćeni snažnim vetrom, koje su „orkestrirali“ grmljavina i pljuskovi, nagovestili su u nedelju popodne dramu duž crnogorskog primorja, koja se i dogodila. Srećom, bez teških posledica.

Desetine turista na južnom delu crnogorske obale, između Perazića dola i Ulcinja, spasila je u nedelju uveče, delom njihova prisebnost, a ponajviše veština i odvažnost spasilaca iz Budve i Bara, lokalnih čamdžija koji prevoze turiste i dežurnih za bezbednost kupača na plažama.

Scene iz filmova, kad mirno more odjednom poskoči i zapreti da proguta sve što je u blizini, zabeležene su u nedelju uveče na Crvenoj plaži, jednoj od manjih i skrivenih, između Perazića dola i Petrovca, do koje je moguće prići jedino s mora. Grupa od osam Slovenaca i četiri Rusa, koji su stigli na odmor u Budvu, mahom tinejdžeri, tražili su divlju plažu za odmor. Po preporuci „morskih taksista“, pošto su prethodno iznajmili pedaline, stigli su na malu plažu, nedaleko od hotela „As“, predvođeni Podgoričaninom koji poznaje ove predele. Nisu ni slutili da će more odjednom da podivlja i da će se naći u klopci. Kad je postalo veoma opasno, uspeli su da mobilnim telefonom alarmiraju budvansku Službu zaštite i spasavanja.

GLISER PREMA rečima kapetana Vladana Radonjića, tokom burne noći uspeli su da do obale dovuku i jedan luksuzni gliser, koji se, najverovatnije zbog jakog nevremena, otkinuo sa sidrišta. Ekipa Uprave pomorske sigurnosti ga je pronašla iza Volujice i dovukla do lučkog akvatorijuma, odakle ga vlasnik može preuzeti.

- Litice iznad ove nepristupačne plaže su toliko strme da je trebalo dosta strpljenja i umeća da dođemo do momaka i otpočnemo izvlačenje. Spustili smo stepenice koje se koriste za penjanje na veće zgrade i došli do izletnika. Postavili smo reflektore koji su osvetlili veći prostor iznad plaže i onda smo izvlačili jednog po jednog. Poslednji je bio na sigurnom nešto pred ponoć - kaže Zdravko Šljukić, šef Jedinice za vanredne situacije.

I na Kraljičinoj plaži, između Buljarice i Čanja, more je zarobilo turiste. Kad je zagrmelo sa svih strana, nastala je opšta bežanija, ali su pravovremeno reagovali meštani, koji su priskočili u pomoć svojim čamcima i pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i Plovne jedinice, koji su sinhronizovano vodili akciju spasavanja. Spasilački čamac UPS, kojim je komandovao direktor Uprave, kapetan Vladan Radonjić, uspeo je da oko 18 časova s područja Crnog rta, koje je bilo u blokadi, izvuče grupu dece i odraslih.

- Prvi poziv smo dobili oko 17 sati. Grupa od 12 ljudi nalazila se na maloj plaži, u uvali između Crnog rta i Čanja, na koju se može stići jedino barkama. Oni su na kupanje došli u jutarnjim satima, kada osim male oblačnosti ništa nije upućivalo da se sprema nevreme - rekao je Radonjić. - Pokušali smo da ih ostavimo na plaži u Čanju. Međutim, talasi su bivali sve veći, pa se, kad smo ponovo pokušali da ga nasučemo, brod prevrnuo nadomak Čanja. Srećom, niko nije stradao. Nakon toga je usledila akcija spasavanja i preostalih osam kupača. Do njih smo se dovezli brodom Prave pomorske sigurnosti, dugim 13 metara. Pripadnici Sektora granične policije, sa kojima imamo izvanrednu saradnju, pokazali su požrtvovanost i hrabrost - plivali su, izvlačili turiste, da bi u nedelju veče, oko 19.30 časova uplovili u barsku luku, koja je na delu obale od Čanja do Bara u ovakvim situacijama jedino sigurno pristanište.

NE POŠTUJU UPOZORENjA

BILO je dramatično. Pobedili su spasioci, vični ovakvim situacijama, ali je bilo i sreće. Ovakve stvari se dešavaju leti, ali kad god se sprema nevreme, na plažama se podižu crvene zastavice i tada se ne sme u vodu. No, mnogi to ne vide i ne poštuju i rizikuju svoj život u želji da se „poigraju“ s talasima. Veoma je opasno istraživati nepristupačne plaže, kakva je Crvena, gde smo mi intervenisali u zaista nemogućim uslovima i gde nema upozorenja i spasilaca. Ova sreća u nesreći treba da bude pouka svima koji hrle na plaže južnog Jadrana - kazao je iskusni Zdravko Šljukić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije