Zbog bogohuljenja na Fejsbuku: Ubijena baka i unuke

Ubistvo se dogodilo u Pakistanu. Ubijena žena i njene unuke, od kojih je jedna imala sedam godina, a druga je bila beba, bile su Ahmadije koji sebe smatraju muslimanima, ali veruju u drugog proroka koji je došao posle Muhameda.

U Pakistanu je 1984. godine donet zakon kojim su pripadnici te zajednice proglašeni nemuslimanima i mnogi Pakistanci ih smatraju jereticima.

Policija je saopštila da je nasilje u mestu Gudžranvala, 220 kilometara jugoistočno od Islamabada, počelo diskusijom između dva mladića, od kojih je jedan bio Ahmadija optužen za postavljanje "neprimerenog materijala" na internet.

"Kasnije je grupa od 150 ljudi došla u policijsku stanicu zahtevajući da prijavi slučaj bogohuljena protiv optuženog. Dok je policija pregovarala sa gurpom, druga grupa je napala i počela da pali kuće Ahmadija"
, izjavio je neimenovani policajac.

Mladić koji je optužen za bogohuljenje nije povređen, dodao je policajac.

Munavar Ahmed (60) je odvezao šokirane komšije na bezbedno mesto kada je počeo napad.

"Napadači su pljačkali i odnosili ventilatore i sve vredno čega su mogli da se dočepaju, iznosili su nameštaj na ulicu i palili... Neki su neprekidno pucali u vazduh. Došao je veliki broj policajaca, ali oni su samo stajali po strani i nisu intervenisali"
, ispričao je on.

Međutim neimenovani policajac tvrdi da su pokušali da zaustave napadače.

Predstavnik Ahmadija Salim ud Din rekao je da je to bio najteži napad na ovu manjinsku versku zajednicu u poslednje četiri godine. Pre četiri godine je ubijeno 86 Ahmadija u istovremenim koordinisanim napadima na njihova svetilišta.

Prema pakistanskom zakonu, Ahmadijima je zabranjeno da koriste muslimanske pozdrave, muslimanske molitve i da svoja svetilišta nazivaju džamijama.

Izvor: Mondo

Pogledajte još