Vulin: Radnici i sindikati treba da sarađuju

Ministar za rad Aleksandar Vulin razgovarao je sa predstavnicima uprave i sindikata preduzeća "Granit Peščar" koji su u petak prekinuli štrajk zbog neisplaćenih zarada, i poručio da je država tu da pomogne, a da sindikati i poslodavci treba da sarađuju.

Zaposleni u građevinskom preduzeću "Granit Peščar" prekinuli su štrajk koji je počeo 24. juna nakon što je dogovoreno da se do kraja avgusta isplate majska i junska plata ali i 20 odsto putnih troškova i dnevnica u zemlji, prenosi Tanjug.

Vulin je nakon sastanka rekao novinarima da sindikati i poslodavci nisu zaraćene strane i da treba da rade na zajedničku dobrobit, jer su na jednom zadatku i zahvalio predstavnicima tog preduzeća što razumeju jedni druge.

"Ne bi bilo dobro da se ovo preduzeće sada ugasi, jer 198 porodica živi od njega i ima razloga da se nada sigurnijim vremenima", rekao je Vulin.

Istakao je da će dogovor koji je postignut i ispuniti i da je država tu da to garantuje.

"Država je tu da pomogne, a ne da kažnjava i zatvara", rekao je Vulin.

Predstavnica sindikalne organizacije Vesna Ivanović rekla je novinarima da je dogovoreno da radnici prime aprilsku platu do 10. avgusta, a do kraja tog meseca i majsku, ali i zaostale putne troškove i dnevnice.

"Dobili smo garanciju da će dogovor biti ispunjen i verujemo u to", rekla je Ivanovićeva, ističući da su radnici već u petak prekinuli štrajk.

Direktor tog preduzeća Zoran Radivojević rekao je da plate zaostaju zbog lošeg poslovanja firme u prethodnom periodu do kojeg je došlo zbog krize u građevinskoj industriji, ali i poplava.

"Redovno isplaćivanje zarada zavisi od poslovanja, mi smo firma koja mora da proizvede, ali i proda, kad budemo u velikom plusu isplaćivaćemo i veće plate", rekao je Radivojević.

Prema njegovim rečima, račun preduzeća je u blokadi od 15. januara, to preduzeće ima i velike obaveze, a otežana su i potraživanja pogotovo od firmi koje su u restrukturiranju.

"Ipak, kad firma radi sve je mnogo lakše", zaključio je Radivojević.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво