Radnica „Agroživa” preminula na protestu

Sl. P.

25. 07. 2014. u 18:16

Tragedija na skupu zaposlenih u kompaniji „Agroživ“, koji štrajkuju od 19. maja: Radnici M. M. pozlilo tokom protesta, preminula je kasnije u zrenjaninskoj bolnici

ZAPOSLENA u kompaniji „Agroživ“ M. M., kojoj je pozlilo tokom današnjeg protesta, preminula je u zrenjaninskoj bolnici. Ona je od ponedeljka trebalo da ode u penziju, ali doživela je težak moždani udar. Lekari Urgentnog centra nisu uspeli da je spasu.

- Verovatno se uplašila kada je reagovala policija - izjavio je Jovica Katić, iz sindikata „Nezavisnost“ i vođa štrajkačkog odbora.

Radnici „Agroživa“, koji štrajkuju od 19. maja, jutros blokirali su put od Žitišta prema Ravnom Topolovcu, u blizini klanice ovdašnje kompanije. Blokada saobraćaja trajala je do 9.30 časova, kada su se prebacili ispred ulaza u klanicu.

- Pokušali smo da sprečimo zakupca firme „BG Mibras“, da iznese robu iz fabričkog kruga. Ovim protestom želimo da ukažemo da je beogradsko preduzeće zakupilo klanicu, ali ne i sve mašine koje se u njoj nalaze, i da ih sada nezakonito koristi - objasnio je Katić.

Kako je rekao, zaposleni štrajkuju i zbog toga što još nije rešen status svih radnika. Podsetio je da je u „Agroživu“ zaposleno gotovo 1.100 ljudi, a da je zakupac poručio da će mu za pokretanje i održavanje proizvodnje trebati oko 500 radnika. Za ostale, „Srbijagas“, koji je vlasnik „Agroživa“, još nije obezbedio socijalni program.


OBNOVA PROIZVODNjE

Menadžment „BG Mibrasa“ od zrenjaninske filijale NSZ zatražio je posredovanje u zapošljavanju 24 kvalifikovana radnika prehrambene struke, šest kotlara, 50 mesara i isto toliko fizičkih radnika. Firma je potvrdila da je obnovila proizvodnju u Žitištu i najavila da će se na tržištu uskoro pojaviti pileće meso i prerađevine sa njihovom znakom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VLADAN

25.07.2014. 18:38

Žalosno je to što se događa proleterijatu,a samo pre 30godina radnici su imali sve.nacionalizam je unazadio balkan !Neka joj je večna slava !