Capital.ba

Snižena prognoza globalnog privrednog rasta

24.07.2014. / 19:25

mmfVAŠINGTON, Međunarodni monetarni fond /MMF/ snizio je prognozu rasta globalne ekonomije za 2014. godinu, navodeći kao razlog nepovoljne ekonomske izvještaje iz ekonomije SAD i Kine, te rast geopolitičke neizvjesnosti u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Prema ocjenama MMF-a, globalna ekonomija će ove godine ostvariti rast od 3,4 odsto, što je za 0,3 odsto manje nego što su bila predviđanja u aprilu, dok će naredne godine biti ostavren rast od četiri odsto.

MMF snizio je juče prognozu privrednog rasta SAD za 2014. godinu, nakon što je oštra zima dovela do slabih ekonomskih rezultata u prvom kvartalu, podsjeća AFP.

Prema prognozi MMF-a, najveća svjetska ekonomija ove godine registrovaće rast od 1,7 odsto, dok je prošle godine privredni rast iznosio 1,9 odsto.

Međutim, MMF za 2015. godinu predviđa ubrzanje rasta američke ekonomije od tri odsto, što bi bio najviši nivo od 2005. godine.

U izvještaju o evrozoni, MMF navodi da će privredni rast članica tog bloka ove godine ostati na 1,1 odsto.

MMF navodi da je od aprila registrovano povećanje geopolitičke neizvjesnosti i da su u porastu rizici od skoka cijena nafte zbog nedavnih događaja na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!